Tijdens de zwangerschap moet je strikt letten op wat je een en drinkt. Het heeft namelijk een direct gevolg op de gezondheid en groei van jouw baby. Je mag daarom niet roken of alcohol drinken in de negen maanden dat je zwanger bent. Dit heeft een negatief gevolg op de ontwikkeling van jouw baby en kan nare gevolgen hebben voor de gezondheid van jouw baby. Nu de zwangerschap voorbij en je borstvoeding gaat geven zijn de regel iets minder strikt. Nog steeds heeft wat jij eet direct effect op jouw baby. Jouw moedermelk wordt geproduceerd van wat jij consumeert. Roken en alcohol zijn daarom geen goede opties voor een vrouw die borstvoeding geeft. Echter is er in veel gevallen wel een mouw aan te passen. In dit artikel lees je meer over roken en alcohol gedurende de borstvoeding. Wat kan en wat kan echt niet? Wij geven tips en tricks waardoor je toch borstvoeding kunt geven wanneer je rookt of alcohol drinkt.

Roken en borstvoeding

Het is algemeen bekend dat roken slecht is. Het geeft een verhoogd risico op veel ziektes en is een van de grootste oorzaken van longkanker. Roken is slecht voor jezelf, maar ook erg slecht voor de baby. Tijdens de zwangerschap mag daarom niet gerookt worden. Wanneer je borstvoeding geeft idealiter ook niet. Toch is het voor pasgeboren baby's nog altijd beter om moedermelk te krijgen, dan gelijk kunstvoeding. De moedermelk zit vol antistoffen die helpen bij de ontwikkeling van het immuunsysteem van de baby. Het wordt rokende vrouwen daarom toch aangeraden om zeker de eerste dagen borstvoeding te geven. De beste optie is om te stoppen tot de baby flesvoeding krijgt en tijdens de maanden van borstvoeding niet te roken.

Wanneer dit geen optie is, wordt het aangeraden om nadat je de baby voedt te roken, nooit ervoor. Nadat je de baby gevoed hebt, duurt het lang voor een tweede voeding, het gehalte aan nicotine en tabak is dan lager bij de volgende voeding, dan wanneer je direct voor de voeding rookt.

Wanneer je niet kunt stoppen met roken, is het belangrijk om te minderen. Probeer een of twee sigaretten per dag. Probeer jouw melkaanmaak te stimuleren door te kolven. Op deze manier kun je wat moedermelk achter de hand hebben. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld 's avonds een sigaretje roken en de borstvoeding vervangen door moedermelk uit de fles. Zo krijgt jouw baby geen schadelijke stoffen binnen.

Roken tijdens de borstvoeding kan nare gevolgen hebben voor de baby. Zo zijn baby's van moeders die roken gedurende de borstvoeding vaker verkouden. Het toeschietreflex werkt bij deze baby's vaak niet optimaal en ze hebben meer moeite om een regelmatig slaappatroon te ontwikkelen. Het is ook waar dat baby's die in dit vroege stadium al in aanraking gekomen zijn met tabak, later eerder verslaafd raken aan tabak. Daarnaast hebben rokende moeders die borstvoeding geven vaak meer moeite met de melkaanmaak. De melkaanmaak kan te weinig zijn of sneller stoppen. Al met al is het mogelijk om te roken, mits het na de voedingsmomenten gebeurd, maar het ideale plaatje is toch om te stoppen. Gun jouw baby de beste start en stop met roken tijdens de maanden dan je borstvoeding geeft. Het is niet alleen goed voor jezelf, maar fantastisch voor jouw baby. Zo heeft jouw baby de beste moedermelk zonder nicotine en tabak.

Alcohol en borstvoeding

De negen maanden zonder een wijntje zijn eindelijk voorbij, dat moet gevierd worden met een flink glas! Kan dit? Tijdens de borstvoeding moeten moeders extra alert zijn op wat zij consumeren. Alcohol is niet goed voor de baby en zou zeker in het beste geval gemeden moeten worden. Toch kan af en toe een glaasje geen kwaad. Het vergt wat planning en voorbereiding om tijdens de borstvoeding te kunnen drinken. Het duurt namelijk drie uur voordat alcohol afgebroken is. Je kunt jouw drankje dus plannen rondom jouw voedingen. Echter is dit nog altijd wel een spannende optie, want niet elke vrouw breekt alcohol zo snel af. Je kunt bij verschillende winkels, en online, alcoholtesten kopen. Hiermee kun je de moedermelk testen of er alcohol in zit. Heb je gedronken? Kolf dan eerst een beetje melk en test of er een alcoholpercentage in zit. Je wilt jouw baby natuurlijk geen sterk drankje geven.

Je kunt het jezelf ook makkelijk maken door extra te kolven. Veel vrouwen hebben genoeg melkproductie waardoor zij extra kunnen kolven. Je kunt deze melk gewoon bewaren in de koelkast of vriezer en gebruiken in gevallen van nood. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Zorg dan dat je altijd wat moedermelk achter de hand hebt. Zo kun je met een gerust hart een glaasje drinken.

Alcohol mag nooit direct voor de borstvoeding geconsumeerd worden. Jouw melk heeft dan een hoog alcoholpercentage en dat wil je jouw kindje niet geven. Alcohol heeft een slechte invloed op de ontwikkeling van jouw kindje en kan zorgen voor verslavingsverschijnselen. Ook kan jouw baby hierdoor op latere leeftijd extra gevoelig zijn voor een alcoholverslaving. Het beste is om alcohol te mijden tijdens de borstvoeding. In het uiterste geval kun je met een goede planning en wat moedermelk achter de hand nog wel hier en daar een glaasje meedrinken.

Combineren met flesvoeding

Een andere optie wanneer het niet lukt om te stoppen met roken of drinken, is om de voedingen te combineren met kunstvoeding. Wanneer je veel rookt of drinkt is de moedermelk niet optimaal en kan de melkaanmaak niet toereikend zijn voor jouw baby. Om er zeker van te zijn dat het genoeg te drinken heeft, kan een paar voedingen met kunstvoeding gedaan worden. Het is niet aan te raden om direct na de geboorte kunstvoeding te gebruiken, maar na een paar weken kan de combinatie goed gemaakt worden.

Een kleine investering in het leven van jouw kind

Hoe lastig het ook kan zijn om te stoppen met roken of drinken, het is belangrijk dat je de toekomst voor ogen houdt. Je wilt natuurlijk dat jouw kindje zo gezond mogelijk kan opgroeien en ontwikkelingen. Het kan voor veel moeders dan eenvoudiger zijn om toch deze periode nog even te stoppen met roken en/of drinken. Je geeft jouw baby op deze manier de beste start. De moedermelk is rijk aan antistoffen die jouw baby goed kan gebruiken. Al is het maar een paar maanden dat je borstvoeding geeft, het heeft enorme betekenis voor jouw kindje.

Tijdens de zwangerschap zijn roken en alcohol echt helemaal verboden. Het heeft een direct gevolg wanneer je zwanger bent en drinkt of rookt. Wanneer je borstvoeding geeft is het ook nog altijd af te raden om te roken of te drinken. Toch zijn de regels minder streng en kun je hier en daar wel een glaasje drinken. Wanneer je extra moedermelk achter de hand hebt, kun je nadat je gedronken of gerookt hebt, deze melk geven. Zo heeft het geen invloed op jouw baby. Echter heeft drinken en alcohol een negatief effect op de aanmaak van moedermelk. Het ideale plaatje is om te stoppen met drinken en roken, maar is er een mouw aan te passen.