7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

Knus herfstdrankje zelf maken: appel-kaneel karameldrank

Als de klok een uur terug gaat, de dagen korter en kouder worden en de bladeren vallen is het de perfecte tijd om binnen een knus herfstdrankje te drinken. Iets warms drinken is heerlijk na een frisse wandeling door het bos of een middag buiten spelen. En wat is er...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

Dat borstvoeding goed is voor baby's dat is algeheel bekend. Met zuigelingenmelk kun je jouw baby goed voeden, maar toch verkiezen veel artsen en specialisten om baby's borsvoeding te geven. Het moedermelk is rijk aan alles wat jouw kleintje nodig hebt. Toch bestaan er ook heel veel andere ideeën over het geven van borstvoeding. Helaas en gelukkig is niet alles hiervan waar. Wij hebben zeven bekende stellingen over borstvoeding op een rijtje gezet en we zullen de stellingen bevestigen of ontkrachten. Wil je dus weten of je echt hangborsten krijgt van borstvoeding geven of nu meer melk moet gaan drinken? Lees dan snel verder.

Van borstvoeding krijg je hangborsten

Een heel groot fabel. Sommige vrouwen willen liever geen borstvoeding geven omdat zij gehoord hebben dat dit kan zorgen voor hangborsten. Dit is een groot fabel. Waarom moeder dan toch hangborsten krijgen? Helaas is dit niet te voorkomen, of je nu borstvoeding geeft of zuigelingenmelk, door de zwangerschap gaan jouw borsten hangen. Het heeft niets te maken met de borstvoeding. Door de hormonen tijdens juist zwangerschap kunnen jouw borsten gaan hangen. Ook het extra gewicht dat je aankomt en in veel gevallen weer afvalt na de bevalling, zorgt ervoor dat de huid meer rek heeft. Door teveel rek gaat de wordt de huid zachter en kunnen de borsten gaan hangen. Wil je geen hangborsten? Dan is borstvoeding niet het probleem, maar de zwangerschap. Je kunt dus zonder zorgen borstvoeding geven, dit heeft geen invloed op de vorm van jouw borsten. Dit komt door de gewichtstoename en de veranderingen van hormonen tijdens de zwangerschap.

Door borstvoeding val je sneller af

Dit is een feit! Wil je sneller op jouw ouder gewicht komen? Dan kan borstvoeding jou werkelijk helpen. Jouw kindje drinkt enorm veel van jouw melk en het aanmaken van de melk kost extra veel energie. De melk voor de baby moet vetten bevatten om voor de optimale ontwikkeling en groei van jouw baby. Merkt jouw lichaam dat er te weinig vetten in de melk zitten, dan zal jouw lichaam extra hard werken om dit recht te zetten. Je moet meer eten wanneer je borstvoeding geeft, maar je valt ook sneller af. Door borstvoeding moet jouw lichaam harder werken en gebruikt vettig eten eerder voor de melkproductie, dan dat het opslaat in jouw lichaam. Wil je sneller op gewicht zijn na de bevalling? Dan is het aan te raden om borstvoeding te geven.

Borstvoeding geven is beter dan zuigelingenmelk

Over deze stellen vallen veel vrouwen. De ene zegt dat alleen borstvoeding goed is om aan baby's te geven en de andere zweert bij zuigelingenmelk. Deze stelling is zowel een fabel als een feit. Na de geboorte is het namelijk beter om borstvoeding te geven. Al ben je niet van plan om de borstvoeding door de te zetten is de eerste dag na de bevalling het beter om borstvoeding te geven. De eerste melk die je produceert bevat namelijk veel antistoffen en zit bordevol vitamines en mineralen. Hier kan geen zuigelingenmelk tegenop.

Maar voor het verdere verloop is zuigelingenmelk ook een goede optie. Niet elke vrouw heeft een goede melkaanmaak of goede moedermelk. Er is al jarenlang veel onderzoek naar zuigelingenmelk. Wat heeft een kleintje nodig en hoe kan zuigelingenmelk hieraan bijdragen. Vandaag de dag is zuigelingenmelk dus ook een erg goede en gezonde optie. De melk is veel getest en is dus veilig voor jouw kleintje om te drinken. Niet altijd is moedermelk de beste optie voor jouw baby dus het kan een feit, maar ook een fabel zijn dat moedermelk beter is dan zuigelingenmelk.

Borstvoeding is niet pijnlijk

Het klinkt voor sommige vrouwen misschien wat vreemd in de oren, maar het is toch echt een feit. Borstvoeding zou niet pijnlijk moeten zijn. Voor moeders die voor het eerst borstvoeding geven kan het lastig zijn om aan te leggen en het kan gepaard gaan met pijn. Maar over het algemeen hoort borstvoeding niet pijnlijk te zijn. Blijf je veel last houden of heb je erg pijnlijke tepels? Zoek dan hulp bij het consultatiebureau of een borstvoedingsspecialist. Je kunt technieken en houdingen leren die het borstvoeding geven een stuk eenvoudig en minder pijnlijk maken. Blijft het zeer doen om borstvoeding te geven? Dan kan het soms verstandiger zijn om de borstvoeding af te bouwen.

Je moet meer (koe)melk drinken tijdens borstvoeding

Dit is een fabel. Je hoeft niet meer melk te drinken om meer melk te kunnen produceren. Calcium en eiwitten zijn belangrijke bronnen van de moedermelk, deze zitten inderdaad in koemelk, maar ook in heel veel andere producten. Te veel koemelk drinken is niet goed voor je. Een uitgebreid en gevarieerd dieet zorgt voor de beste moedermelk. Zorg dat je veel groente en fruit uit en genoeg eiwitten en vezelrijke producten binnenkrijgt. Een gevarieerd dieet is perfect om genoeg calcium en eiwitten binnen te krijgen, dit hoeft niet alleen door koemelk te drinken. Bonen zitten bijvoorbeeld vol met eiwitten en bevatten veel calcium. Het is dus een fabel dat je meer melk moet drinken als je borstvoeding geeft.

Grotere borsten geven meer melk

Het klinkt zo logisch omdat het lijkt dat grotere borsten meer melk bevatten. Toch is het een groot fabel dat grotere borsten meer melk zouden produceren. De grootte van de borsten hebben geen invloed op de aanmaak van moedermelk. Grote borsten hebben meer vetweefsel, maar niet per definitie meer melkklieren. Ook is het per baby afhankelijk hoeveel melk je aanmaakt. Drinkt jouw baby veel, dan maak je automatisch meer melk aan. Dat heeft niks te maken met de grootte van jouw borsten. Ook wanneer je een kleine cupmaat hebt, kun je jouw baby voorzien van genoeg moedermelk.

Na een borstvergroting of verkleining kun je geen borstvoeding geven

Dit is zowel een feit als een fabel. Het ligt er namelijk maar net aan welke operatie je hebt laten doen. In sommige gevallen kun je bij een borstvergroting of verkleining de melkklieren gewoon laten zitten en heeft dit geen invloed op de borstvoeding. Wanneer de tepels van de klieren verwijdert zijn tijdens de operatie is het niet mogelijk om borstvoeding te geven. Veel plastisch chirurgen maken dit ook duidelijk aan (jonge) vrouwen. Wil je liever borstvoeding geven? Dan kun je niet alle operaties voor borstvergroting of verkleining ondergaan. Veel vrouwen verkiezen een plastische ingreep daarom ook pas na de bevalling.

Over het geven van borstvoeding bestaan vandaag de dag nog steeds veel bijzondere theorieën. Niet alles is wijsheid en waarheid. Zorg dat je de juiste informatie over borstvoeding krijgt. Wil je meer weten over borstvoeding? Of heb je iets gehoord over borstvoeding waar je niet zeker van bent of het juist is? Je kunt altijd navraag doen bij het consultatiebureau of een borstvoedingsspecialist. Je hoeft in ieder geval niet meer bang te zijn dat jouw borsten gaan hangen door de borstvoeding.