Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Naast slapen en drinken, huilt een baby van 4 weken veel. Dit is zijn enige manier om te communiceren. De baby kijkt steeds meer rond en wordt krachtiger in zijn bewegingen. De moeder geniet, maar is ook moe door de voortdurende aanwezigheid van haar baby. Als de baby 4 weken oud is moet de baby voor de eerste keer naar het consultatiebureau.
Baby 4 weken: al bijna een maand samen
Ben je al gewend geraakt aan de komst van je baby of word je nog dagelijks wakker in een soort droom, waarin je op een roze wolk leeft? Waarschijnlijk gaat het luiers verschonen, voeden en je baby in bad doen je al een stuk gemakkelijker af dan toen je baby nog maar net was geboren. Begint je baby al een klein beetje in een ritme te geraken, waarin hij op vastere tijden slaapt en wakker is? Zo niet, maak je geen zorgen. De meeste baby’s doen er wel een paar maanden over voordat ze in een vast baby dag- en nachtritme komen.
Doorslapen doen de meeste baby’s pas als ze 6 maanden oud zijn. Dan slapen ze ongeveer van 23 uur tot 7 uur. Dat wil dus zeggen dat je ook dan je baby nog ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg moet voeden. Baby’s slapen gemiddeld pas van 19 uur tot 7 uur als ze 9 maanden oud zijn. Je moet dus nog even geduld hebben en hebt nog een tijdje te kampen met gebrekkige nachten. Is je baby 4 weken oud, dan vraagt hij gemiddeld nog 8 keer per 24 uur om een voeding. Dat wil zeggen dat hij ongeveer om de drie uur gevoed wil worden.
Als je baby 4 weken oud is, kun je geleidelijk proberen om je baby iets langer te laten slapen in de nacht. Is hij niet wakker drie uur na zijn vorige voeding? Wacht dan nog even voordat je je baby wakker maakt, zodat hij leert om in de nacht iets langer te slapen. Geleidelijk mogen de voedingen als je baby een maand oud is, gaan afnemen naar zes voedingen per dag. Je kunt nu ook langzaam proberen om het dagritme van je baby wat aan te sturen, in een patroon dat jou uitkomt.
Ontwikkeling als je baby 4 weken oud is: huilen om te communiceren
Waarschijnlijk ben je samen met je partner volop aan het genieten van jouw pasgeboren kindje als je baby 4 weken oud is. Toch valt dat niet altijd mee, omdat je baby ook veel huilt. Dit is niet iets om je druk over te maken. Wist je dat baby’s in hun eerste 4 weken gemiddeld maar liefst 40 tot 45 uur huilen? Dat wil zeggen dat je kleintje gemiddeld 1,5 uur per dag huilt. Huilbaby’s huilen uiteraard nog meer.
Alsof al dat huilen niet genoeg is, kun je als je baby 4 weken oud is, ook baby acne en/of luieruitslag hebben. Ook dit is weer niks om je zorgen over te maken. Wel kan luieruitslag vervelend aanvoelen voor je baby, waardoor hij misschien nog meer moet huilen, probeer het daarom zoveel mogelijk te voorkomen door gebruik te maken van goed billen crème.
Motorische ontwikkeling
Gemiddeld is een baby van 4 weken een kilo zwaarder dan zijn geboortegewicht. Hij is ongeveer een halve centimeter langer dan zijn geboortelengte geworden. Je baby is daarnaast ook een stuk actiever geworden. Als je baby 1 week is, beweegt hij nog niet zoveel. Nu je baby 4 weken oud is, schopt hij met zijn voetjes en spartelt hij met zijn handjes in het rond. Ook gaat je baby meer dingen vastgrijpen om ze vervolgens niet meer los te laten. Je baby is krachtiger geworden in zijn bewegingen.
Zintuigelijke ontwikkeling
Als je baby 4 weken oud is, is hij druk bezig met rondkijken. Hij neemt met zijn ogen steeds meer waar, omdat zijn blik steeds scherper wordt. Naast gezichten gaat je baby ook andere dingen observeren. Als je baby 4 weken oud is, reageert hij op geluiden en voelt hij met zijn handjes in de rondte.
Cognitieve ontwikkeling
Je baby van 4 weken oud handelt nog door middel van ongecoördineerde baby reflexen. Dat wil zeggen dat hij in dit stadium nog instinctief reageert op zijn omgeving. Hij voelt de borst en gaat erop zuigen of slaat ongecontroleerd met zijn armen in het rond.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Waarschijnlijk voel je je nu je baby 4 weken oud is, heel vertrouwd met je baby. Je voelt je nauw verbonden met je baby als je hem voedt, knuffelt en/of aankijkt. Merk je dat je baby kalmeert als jij dichtbij hem bent en/of met hem praat. Dat is een goed teken. Je baby voelt zich ook vertrouwd met jou. Het is belangrijk voor zijn verdere sociaal-emotionele ontwikkeling dat hij een intieme band met jou en je partner opbouwt. Is hij veilig aan jullie gehecht, dan hecht hij zich later ook gemakkelijker aan andere mensen in zijn leven.
Taalontwikkeling
Huilen doen baby’s om je iets duidelijk te maken. Het is een manier van communicatie. Probeer de verschillende huilgeluiden van je baby te herkennen, zodat je je baby geeft wat hij nodig heeft. Dat hoor je niet een twee drie helaas. Het kost vaak veel tijd om dit te ontdekken. Ook kan hij misschien al kirren van plezier en geeuwen als hij moe is. Ook dit is een soort van communicatie.
Moeder van een baby 4 weken oud: ben je al toe aan kolven?
Als je borstvoeding geeft, dan kom je er al snel achter dat je hier heel wat uren per dag mee bezig bent. Enerzijds is dit leuk: het geeft je veel tijd samen met je baby. Anderzijds is het misschien ook wel vermoeiend om er zoveel tijd aan kwijt te zijn. Ook de afhankelijkheid van je baby aan jou kan vermoeiend zijn. Je kunt nooit eens een uitstapje maken zonder je baby, omdat hij je altijd nodig heeft.
Ben je al toe aan kolven? Dat wil zeggen dat je je melk met een kolfapparaat afkolft, zodat deze op een ander moment (door iemand anders) kan worden gegeven. Wil je even wat tijd voor jezelf? Overweeg dan om te gaan beginnen met kolven, zodat je er even tussenuit kunt zonder je baby.
Wat moet je doen als je baby 4 weken is?
Als je baby een maand oud is ga je voor de eerste keer met hem naar het consultatiebureau. Daar wordt je baby gemeten, gewogen en de arts doet een algemene gezondheidscheck. Ook wordt de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby onderzocht. Natuurlijk kun je ook met al je vragen terecht bij het consultatiebureau. Zeker als je voor de eerste keer moeder bent geworden, heb je ze vast en zeker.
Tip van de week: Maak een fotoserie van je baby: elke maand een foto op dezelfde plek
Als je baby 4 weken oud is, is je baby alweer bijna een maand bij jullie. Als je jouw baby vergelijkt met een maand geleden, toen hij net uit je buik was, zie je waarschijnlijk al grote verschillen, niet alleen in zijn gedrag, maar ook in zijn uiterlijk. De ontwikkeling van je baby zie je het beste als je verschillende foto’s van je baby naast elkaar legt. Het is een leuk idee om maandelijks een foto van je baby te maken op een bepaalde plek. Zo kun je een foto maken van je baby liggend op een speelkleed of met een A4tje naast hem met daarop de tekst: ‘Ik ben 1 maand’, ‘Ik ben 2 maanden’, enzovoort.
Je kunt ook iedere maand een grote poster maken, waarop je naast de leeftijd van je baby ook alle bijzonderheden van de afgelopen maand schrijft. Je baby leg je dan bovenop het grote vel papier voor een maandelijkse foto. Zo ontstaat er geleidelijk een prachtig overzicht van de ontwikkeling van je baby, waar je straks een mooi boek of poster van kunt maken.