Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Voor mij de normaalste zaak van de wereld dus, maar dat dat niet voor iedereen zo normaal is blijkt elke keer als ik de vraag; ‘geef je nog stééds borstvoeding?!’ krijg. Over het ‘waarom’ denk ik eigenlijk niet meer zo na, behalve als ik bovenstaande vraag krijg.

Mijn zoon was nog geen twee weken oud toen ik zei: als dit het is, stop ik er héél gauw mee. Borstvoeding geven, ik had me erop verheugd, maar ik vond het een hoop gedoe en het deed me veel pijn, tot bloedens toe soms. Als je me toen had verteld dat ik na 1,5 jaar nog steeds borstvoeding zou geven, had ik je vierkant uitgelachen. Als een boer met kiespijn, dan. Gelukkig had ik het nummer van een goede lactatiekundige op speed dial (tip!). Ik maakte toen de keuze om met de pijnlijke borst niet meer te voeden en het werd makkelijker en pijnloos. Vervolgens werd het minder vermoeiend, daarna werd het gemak en nu – bijna 20 maanden verder – is het een gewoonte geworden.

Weet je dat Moedermelk ook na 1 jaar nog veel voedingsstoffen, vitamines en antistoffen bevatten? Dat is prachtig, maar dat is voor mij niet (meer) de hoofdreden. Dit is waarom ik na ruim 1,5 jaar nog steeds borstvoeding geef.

borstvoeding-geven-smeltmomentjes-troost

Omdat het kan

Een flauw antwoord, ik weet het. Maar mijn lijf produceert nog steeds melk na 1,5 jaar, hoe gaaf is dat? Om eerlijk te zijn had ik voor ik zwanger werd geen flauw idee hoe lang het überhaupt mogelijk was om borstvoeding te geven. Of ik stond er simpelweg niet bij stil. De meeste moeders die ik kende gaven een maand of 3, 4 borstvoeding en stopten dan als ze weer aan het werk gingen. Dat leek mij ook wel prima. Maar met elke maand dat ik langer voedde, stelde ik mijn ‘doel’ bij. Ik ging aan het werk, kolfde tijdens zijn voedingsmomenten en het liep eigenlijk allemaal wel op rolletjes. En toen ik mijn uiteindelijke doel – 1 jaar voeden – had bereikt, dacht ik: waarom zou ik nu stoppen? Het gaat goed zo, we kijken wel tot wanneer die kleine en ik het nog prettig vinden.

Borstvoeding is gemak

Makkelijker kan het niet in mijn ogen: het eerste jaar heb ik niet hoeven slepen met poeder en thermoskannen warm water als ik de deur uit ging. Ook ’s nachts met een slaaphoofd een flesje warm maken hoefde niet. En na ruim 1,5 jaar vind ik ‘gemak’ nog steeds een argument. Ik voed al heel lang niet meer overdag of in het openbaar. Simpelweg omdat mijn zoon daar over het algemeen geen behoefte meer aan heeft. Maar heeft ie daar wel behoefte aan, bijvoorbeeld om even tot rust te komen na een vermoeiende dag of door een doorkomend kiesje, dan gaan we gewoon gezellig samen even zitten. En ’s nachts is het dé manier om hem weer (snel) in slaap te krijgen.

Troost en… slaap!

Borstvoeding is niet alleen voeding, maar kan ook troost bieden, pijn verlichten. En het zorgt ervoor dat je kindje makkelijker in slaap kan komen. En hoera voor dit bijkomend voordeel: ook ik kom er makkelijker door in slaap! Ondanks dat ik er nog steeds iedere nacht uit moet voor minimaal 1 voeding, kost het me niet echt veel moeite. Ik neem mijn zoon mee in bed, hij drinkt bij me, ik leg hem terug in zijn eigen bed en hij valt meestal meteen weer in slaap. En ik dus ook, gelukkig. Bij het voeden komt er oxytocine vrij dat zorgt voor het toeschietreflex, maar het zorgt er ook voor dat je lichaam sneller tot rust komt. En dus makkelijker in slaap valt. Dank, moeder natuur!

borstvoeding-geven-geluksmomentjes-smelt-troost

Smeltmomentjes

Onze drukke dreumes is niet altijd meer in voor een knuffelsessie met zijn moeder. Dat is natuurlijk absoluut niet cool want daar is ie veel te druk voor. Hij moet de wereld om zich heen ontdekken, met zijn auto’s spelen, boekjes lezen en zijn speelgoed verstoppen in de wasmachine. Veel belangrijker! Des te fijner vind ik de momenten dat ik hem kan voeden: echte knuffelmomentjes. Zeker ’s avonds of ’s nachts als ie na de voeding in slaap valt en ik een compleet ontspannen mannetje weer in bed leg. Dan smelt mijn moederhart.

Support uit mijn omgeving

Natuurlijk heb ik moeilijke momenten gehad en zag ik het soms even niet meer zitten. Omdat het pijn deed of omdat ik zo ontzettend moe was van meerdere nachtvoedingen. Op die momenten heb ik enorm veel gehad aan de steun van mensen om mij heen. Support is onmisbaar!

Op de eerste plaats natuurlijk mijn lieve vriend, die me altijd heeft gesteund, ook al was het soms met argumenten in zijn voordeel (geen fles hoeven maken ’s nachts, bijvoorbeeld) haha! Ook heb ik veel gehad aan moeders in mijn omgeving die ook borstvoeding gaven. Ik had met twee andere mama’s een Whatsappgroepje waar we tips deelden en af en toe ook even ons ei kwijt konden als het minder ging of na een slapeloze nacht. Daar ben ik de dames nog steeds heel dankbaar voor!

Borstvoeding kost me geen moeite meer, ik zie alleen nog maar de voordelen. Ik zie dus ook geen reden om te stoppen en mijn zoontje gelukkig ook niet. Op naar de WHO-norm (2 jaar), wie had dat nu ooit gedacht!

Volg jij Meer Voor Mama’s al op Facebook en Instagram?

Bron foto: tenstickers.nl