Mijn dochter heeft vanaf dat ze 3 maanden oud was op een kinderdagverblijf gezeten. Nu is ze 18 maanden en zijn we overgestapt van kinderdagverblijf naar gastouder. Dat hadden we veel eerder moeten doen! Ze is meer uitgerust als ik haar ophaal, veel vrolijker en ik kan meer tijd met haar doorbrengen. Wat is het verschil tussen kinderdagverblijf en gastouder? En hoe we tot de beslissing kwamen om van kinderdagverblijf naar gastouder te gaan vertel ik graag in dit blog!

De belangrijkste reden om van kinderdagverblijf naar gastouder te gaan

De belangrijkste reden om over te stappen van kinderdagverblijf naar gastouder was dat ik merkte dat mijn dochter te weinig sliep op het kinderdagverblijf, op sommige dagen maar 30 tot 45 minuten. Dat is voor haar echt te weinig. Ze werd wakker door kindjes die begonnen te huilen in de slaapkamer of door geluiden op de gang. Heel logisch dat er meer geluid is op een plek waar meer kinderen zijn, maar door die korte slaapjes overdag had ik geen leuke avonden. Strijd om haar in de auto te krijgen en eenmaal thuis een chagrijnig meisje met drift- en huilbuien. Oververmoeid dus.

kinderdagverblijf-moe-oververmoeid-kind-ophalen-in-de-auto

Goed gevoel bij bij overgang van kinderdagverblijf naar gastouder

Daarnaast wilde ik graag vroeger beginnen met werken zodat ik ook eerder naar huis zou kunnen (en dus meer qualitytime samen). Ik kon bij het kinderdagverblijf wel kiezen voor ruimere openingstijden, maar dan moest ik overstappen naar een andere ‘variant’ qua opvang. Dit bood meer mogelijkheden waaronder ruimere openingstijden, maar kostte ook meer en dat stond voor mij niet in verhouding.

Deze twee redenen maakten dat ik ben gaan rondkijken naar alternatieven. Ik ging kijken naar een overgang van kinderdagverblijf naar gastouder. Vlak bij ons huis bleek een dame te wonen die net was gestart met gastouderopvang. Al bij de eerste afspraak merkte ik dat het klikte en dat we hetzelfde denken over opvoeding, normen en waarden. Maar nog veel belangrijker vond ik dat mijn dochter er direct ging spelen en er rondliep alsof ze nooit anders had gedaan. Een goed gevoel, dat is het waar het uiteindelijk om draait als je gaat wisselen van van kinderdagverblijf naar gastouder!

Keuze voor kinderdagverblijf of gastouder?

Om een keuze te kunnen maken tussen kinderdagverblijf en gastouder, is het handig om de eigenschappen van beide mogelijkheden van kinderopvang naast elkaar te leggen. Daarna kun je voor jezelf bepalen wat je belangrijk vindt. Ik beschrijf bewust geen voor- en nadelen want dat is voor iedereen verschillend.

keuze-voor-kinderdagverblijf-of-gastouder

Eigenschappen crèche/kinderdagverblijf

 • Er wordt samen gegeten en gedronken, voorgelezen, gespeeld
 • Voor heel jonge kinderen is er meestal een aparte slaapkamer
 • Er is een vaste dagindeling
 • Er is altijd vervanging bij ziekte leidster
 • Bij ziekte/koorts mag je je kind niet brengen
 • Je betaalt per dagdeel

Eigenschappen gastouderopvang

 • Er wordt samen gegeten en gedronken, voorgelezen, gespeeld
 • Kleinschalig waardoor er veel persoonlijke aandacht is
 • Je bepaalt zelf wie er voor je kind zorgt
 • Je kindje ziet elke dag hetzelfde gezicht in een huiselijke omgeving.
 • Gastouderopvang is flexibel
 • Gastouderopvang is vaak voordeliger
 • Je betaalt per uur
 • Vervanging bij ziekte is lastig te vinden

Persoonlijke aandacht bij de gastouder

Wat mij erg aanspreekt aan gastouderopvang is de persoonlijke aandacht. Ik merk aan mijn dochter dat ze daardoor enorme sprongen maakt in haar ontwikkeling. Ze leert elke dag nieuwe woordjes. Samen met de andere kinderen wordt gegeten, gespeeld en geknutseld. Mijn dochter komt elke dag buiten met de gastouder, al is het maar om haar eigen kinderen van school te halen. Ik vind dat erg belangrijk, net als rust. Ze heeft een eigen slaapkamer tot haar beschikking (dat is uiteraard niet overal het geval, daar heb ik gewoon geluk mee) en het overdag slapen gaat nu ontzettend goed.

De flexibiliteit vind ik ook prettig, mocht er iets aan de hand zijn waardoor ik mijn dochter niet op tijd kan ophalen, dan is er niet een leidster die op haar horloge kijkt waar ik blijf. De gastouder is al thuis en indien nodig zou mijn dochter daar zelfs kunnen blijven eten. Beide soorten opvang hebben voor- en nadelen, bekijk rustig je opties en ga vooral op gesprek. Alleen zo kun je voor jezelf bepalen waar je je prettig bij voelt.

Gastouder met persoonlijke aandacht