De periode dat ik borstvoeding gaf ligt al ver achter me, maar ik kijk er nog steeds positief en soms met een beetje weemoed aan terug. Want wat een intense en bijzondere tijd was het. Zeker niet altijd makkelijk, vooral in de eerste weken niet. Ik was blij dat ik me tijdens mijn zwangerschap goed had verdiept in borstvoeding en ook waar ik terecht kon als ik vragen had of problemen.

Van tevoren had ik natuurlijk geen idee of bij mij borstvoeding zou lukken en als het zou lukken hoe lang ik het dan zou volhouden. Maar ik wist wel heel zeker dát ik wilde starten. De redenen waarom ik tijdens mijn zwangerschap al voor borstvoeding koos, maar ook redenen die ervoor zorgden dat ik het zo lang volhield:

Allergieën en eczeem

Een van de voordelen van borstvoeding is de verminderde kans op allergieën, eczeem en astma. Ik ben opgegroeid met al deze klachten en tot op de dag van vandaag heb ik daar last van. Ik ben zelf flesgevoed omdat bij mijn moeder de borstvoeding niet goed op gang kwam en in die tijd werd er al snel naar de fles gegrepen. Toen ik te weten kwam dat moedermelk de kans kon verkleinen op allergieen bij mijn kind, wist ik dat ik borstvoeding een serieuze kans zou geven.

De beste voeding voor je kind

Borstvoeding is de meest natuurlijke en dus beste voeding voor je baby. Vanzelfsprekend wilde ik het beste voor mijn zoon, dus die keuze vond ik niet zo moeilijk. Voordat ik nu de hele goegemeente op mijn dak te krijgen: ja, flesvoeding is óók goed en daar groeien kinderen ook van. Maar borstvoeding bevat nu eenmaal alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen die een baby (kind) nodig heeft, afgestemd op wat je kind op dat moment in de ontwikkeling nodig heeft. Daarnaast bevat het antistoffen voor infecties zoals oorontsteking en luchtweginfecties. Verder zorgt het voor een natuurlijke groei (borstgevoede kinderen hebben minder vaak overgewicht) en is het goed voor de ontwikkeling van de hersenen.

Makkelijk

Dit had ik van tevoren niet gedacht, dat ik het 'makkelijk' zou vinden en in de eerste weken dacht ik daar ook echt niet zo over. Wat een geploeter en pijn had ik, ik heb destijds meermaals gedacht aan stoppen. Maar na een paar maanden, en zeker na een half jaar, werd het makkelijker en zag ik ook de praktische voordelen van borstvoeden. Ik hoefde als ik de deur uit ging echt nooit te denken aan flesjes, poeders en warm water of de vraag of ik het ergens kon opwarmen. Alles wat mijn kind nodig had, had ik standaard bij me. Dat vond ik, als geboren chaoot, echt een uitkomst.

Troost

Wat was er nu aan de hand? Onrustig, krampje, honger, verdrietig? Als ik het even niet wist, legde ik mijn baby aan en vaak was dat de oplossing en werd hij weer rustig. Of het nu honger was, verdriet of de behoefte om bij mij te zijn wist ik dan soms nog steeds niet, maar wat hij nodig had kon ik kennelijk wel geven. En dat zonder op de klok te hoeven kijken of het 'al tijd' was voor een voeding. Dat heeft mij ook veel stress bespaard, niet op de klok te hoeven leven.

Het heeft mij geholpen

Dit is nogal een kwetsbare reden. Na de geboorte van mijn zoon heb ik gekampt met een langdurige depressie en een angststoornis. Die periode was behoorlijk zwaar en donker en mijn zelfvertrouwen (zeker als moeder) was heel laag. Er zijn meerdere dingen die mij hebben geholpen om weer op te krabbelen, zoals gesprekken met mijn fantastische psychologen en door er uiteindelijk ook met mensen uit mijn omgeving over te praten. Maar ook omdat ik wist, ondanks dat ik het idee had dat ik op zo veel fronten faalde, dat ik in ieder geval één ding goed kon doen voor mijn kind door hem de beste voeding te geven die hij kon krijgen. Soms was het alleen die gedachte die me op de been hield.

Bijzondere connectie

Als ik terugdenk aan mijn borstvoedingsperiode, dan herinner ik mij vooral de fijne momenten samen met mijn kind. Het in slaap voeden 's avonds, de nachtvoedingen waarbij ik het gevoel had dat wij tweeën even alleen op de wereld waren, de rust die zowel over hem als over mij gleed tijdens het voeden… Ik word meteen weer emotioneel als ik eraan denk. Het is een van de meest bijzondere dingen die ik ooit heb mogen doen in mijn leven. Deze momenten samen waren voor mij heel waardevol en kon ik – ondanks het giga slaaptekort – echt van genieten en ik voelde me enorm 'moeder' en intens gelukkig op zulke momenten.

Goede hulp

De eerste weken borstvoeding geven was absoluut geen pretje. Het aanleggen ging niet altijd soepel, de welbekende stuwing en ik had continu pijn aan één borst. Omdat ik tijdens mijn zwangerschap een informatiebijeenkomst had bijgewoond over borstvoeding, wist ik wie ik kon bereiken voor hulp. Ik heb in die tijd twee lactatiekundigen thuis gehad die mij weer op weg hielpen. Toen uiteindelijk de pijn niet over ging en ik kloofjes bleef houden, heeft een derde lactatiekundige me ervan overtuigd dat het heel goed mogelijk was om met één borst te voeden. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik niet ben gestopt, maar ben doorgegaan met het idee: ik kijk wel hoe ver ik kom. Vanaf toen was er geen frustratie meer en geen pijn en ben ik uiteindelijk tot 2,5 jaar doorgegaan met borstvoeding. Ik ben deze lactatiekundige nog steeds heel erg dankbaar dat ze me dit zetje heeft gegeven.

Support uit mijn omgeving

De mensen die het dichtst bij mij staan, wisten hoe belangrijk het voor mij was om borstvoeding te geven. Dus ook als ik het moeilijk had, pijn had, veel slaaptekort, hebben deze mensen nooit gezegd: stop er nou toch mee. Natuurlijk heb ik ook vragen gehad en werd ik ook 'raar' gevonden dat ik na een jaar 'nog steeds?' borstvoeding gaf. Dat deed pijn, zeker als het van iemand komt die dichtbij je stond. Maar bovenal heb ik me gesteund gevoeld door de belangrijkste mensen om me heen, waarvan de allerbelangrijkste: mijn vriend. Zoveel woorden waren er niet nodig, maar hij wist en zag dat het goed was voor ons kind, voor mij en okee, hij wist ook dat ik absoluut niet ging wijken van mijn standpunt haha.

Natuurlijke en duurzame optie

Er is niets natuurlijkers dan melk van een moeder voor haar kindje. Simpelweg omdat het 'eigen' is en volledig afgestemd op wat je kind nodig heeft. Minder belangrijk in mijn overweging, maar wel iets waar ik later bij stil stond: het is beter voor het milieu ook. Je hebt er verder doorgaans niets voor nodig: geen flesjes en alle benodigdheden, geen melk van een koe dat eigenlijk voor een kalfje is bedoeld en zorgt voor extra CO2 uitstoot en geen productie van melkpoeder, verpakking, vervoer etcetera.

Er zijn nog zo veel meer redenen en voordelen te noemen voor moeder en kind, maar voor mij waren dit de belangrijkste motivatoren voor het geven van borstvoeding. En ik heb de belangrijkste eigenlijk nog niet genoemd, namelijk dat mijn zoon heel tevreden was, gezond was en goed groeide.

Note: Er zijn zo veel redenen om aan borstvoeding te beginnen, ermee door te gaan of ermee te stoppen. Laat je vooral leiden door je eigen gevoel en motivatie en wat jij denkt dat goed voor jou en je baby is.