Aanhoudend niezen, tranende en opgezwollen ogen, jeuk met of zonder nare bulten op je lichaam; Rhinitis, beter bekend als hooikoorts is een aandoening die één op vier mensen treft. Kinderen die hier last van hebben kijken met tegenzin uit naar de lente, het mooie seizoen waarin de natuur weer helemaal tot leven komt. Maar mét dit moois komen ook de talrijke stuifmeelkorrels van bomen en andere planten. De medische wetenschap heeft een aantal middeltjes ontwikkeld die de klachten wegnemen maar de vraag is; zijn deze het enige redmiddel? Zijn er ook andere dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen om kinderen met hooikoorts te helpen, en welke dan? Volgende tips kunnen jouw kleintjes helpen om de lente door te komen zonder al teveel ongemakken.

Hooikoorts, wat is dat juist?

Het is de reactie van jouw immuunsysteem op rondvliegende pollen in de lucht. Dat immuunsysteem, dat moet voorkomen dat je ziek wordt, herkent sommigen hiervan niet en gaat jou verdedigen tegen deze snode indringers. Hierdoor gaat jouw systeem histamine aanmaken en het is daardoor dat je die lastige symptomen krijgt. Maar dit is niet de enige manier waarop hooikoorts ontstaat.

Waar komt hooikoorts vandaan?

Meer en meer zijn artsen er van overtuigd dat kinderen die gevaccineerd zijn als baby, later makkelijker o.a. allergieën ontwikkelen. En al gaan we hier de discussie, voor of tegen vaccineren hier niet voeren, toch is er nog een andere belangrijke factor die een rol speelt. Deze factor is het onderbewuste, waar alles opgeslagen wordt wat iemand beleeft. Dit onderbewuste heeft de taak een mens in leven te houden en het te beschermen tegen alles wat als gevaarlijk werd opgeslagen. Wanneer je, als kind, een nare ervaring hebt terwijl je buiten in de natuur bent, kan het onderbewuste dit registreren als gevaarlijk. Omdat het goed zorg voor jouw kind draagt, en het wilt beschermen tegen meer onheil, is het niet denkbeeldig dat het lichaam op die manier geconditioneerd wordt dat het kind een allergie ontwikkelt tegen de natuur. Dit komt vaker voor dan je zou denken en het is aan te raden om, wanneer je zelf een allergie hebt, ook eens in jouw herinneringen te duiken om te zoeken naar mogelijke oorzaken.

1. Hou pollen buiten met een hor

Iedereen kent wel de horren tegen vliegen en ander ongedierte. Maar in de handel bestaan ook horren die pollen buiten houden. Deze hebben veel fijnere mazen waardoor pollen worden verhinderd om je huis binnen te dringen. Vooral voor kinderen die met het venster open slapen is dit een prima hulpmiddel
Wil je overdag je huis verluchten, dan doe je dat best in de ochtend omdat de pollen dan nog niet zo actief zijn. Hou de rest van de dag deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten indien je geen speciale horren hebt.

2. Aan de pillen?

Bij de apotheek en drogist kun je verschillende middeltjes en medicijnen vinden om kinderen met hooikoorts te helpen. De meeste zijn antihistaminica maar hebben vaak loomheid en slaperigheid als bijwerking. Ook homeopathische druppels of pilletjes kunnen soelaas brengen indien je ze op de juiste manier gebruikt.

3. Remedie uit grootmoeders tijd

Vaseline met een wattenstaafje voorzichtig in het neusje aanbrengen houdt pollen tegen omdat ze in de vette substantie blijven kleven.

4. Hang wasgoed binnen te drogen

Het geeft een heerlijk gevoel wanneer je pas gewassen kleertjes buiten aan de waslijn ziet wapperen. Heb je echter kinderen met hooikoorts, is het aan te raden om dit niet te doen. De rondvliegende pollen kunnen in de kleertjes kruipen en irritatie geven wanneer je kind ze aantrekt. Binnen drogen of de was in de droger stoppen is dus de boodschap.

5. Dagje zee en strand

Omdat aan zee het aantal pollen het laagst is, kun je kinderen met hooikoorts helpen door ze een dagje, of langer, mee te nemen naar zee. Je zult merken dat de symptomen daar heel wat minder zijn.

6. Een zonnebrilletje kopen?

Om kinderen met hooikoorts te helpen, kun je best ook een zonnebrilletje aanschaffen. Het helpt niet alleen om hun oogjes te beschermen tegen de zon maar het houdt ook een deel van de pollen tegen. Kinderen die zich makkelijk in de oogjes wrijven bij jeuk, zullen dit ook minder vaak doen met een zonnebrilletje op hun neusje.