Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

Heeft je kind astma? Dan is het belangrijk dat je weet wat jullie kunnen doen om het effect van de ziekte te beperken.Lees onze tips om kinderen met astma te helpen.

1. Wees niet wanhopig

Als je te horen krijgt dat je kind astma heeft, is dat natuurlijk erg vervelend nieuws. Astma is niet te genezen, en kan een flinke weerslag hebben op het leven van je kind – en dat van jou. Gelukkig is er hulp mogelijk – sinds de ziekte erkend is, is er veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van astma. Ook zijn er verschillende medicijnen ontwikkeld die bij veel patiënten goed werken. Besef dat, en maak je kind duidelijk dat de ziekte geen ramp is!

2. Kom meer te weten over de ziekte

Door te leren wat je moet doen bij een aanval, en door te zorgen dat je kind zijn medicijnen goed inneemt, kan de ziekte vaak goed op de achtergrond gehouden worden. Het praten met de arts en het lezen van informatie over de ziekte kan veel helpen. Zo leer je welke ervaring anderen hebben met de ziekte en met medicijngebruik. En je komt erachter hoe je de buitenwereld op de hoogte brengt van de situatie van je kind en diens beperkingen.

3. Weet wat de astma veroorzaakt

Astma is een ziekte met een sterke genetische component – maar ook omgevingsfactoren zorgen er voor dat de ziekte optreedt. Erg belangrijk is het om er samen met je kind en met je arts achter te komen wat de ziekte verergert. Aanvallen treden vaak op door de aanwezigheid van allergene stoffen. Welke stoffen dat zijn, verschilt per patiënt. Huisstofmijt, dierenharen en stuifmeel zijn bekende boosdoeners. Maar ook een infectie kan een aanval triggeren. Door te ontdekken wat er bij jouw kind een astma-aanval uitlokken, kan je aanvallen vaak grotendeels vermijden.

4. Leer een astma-aanval te herkennen

Bij een astma-aanval raken de luchtwegen van het kind plotseling vernauwd. Door de dunnere doorsnede van de ademhalingskanalen kan hij of zij tijdelijk minder goed zuurstof binnenkrijgen. Je merkt dit doordat je kind gaat hoesten, piepen, sneller ademhalen, moeilijk kan praten. Het kind voelt zich benauwd en kan in paniek raken – zeker als het één van de eerste keren is dat er zo'n aanval optreedt. Ook kan het suf worden en minder goed reageren op jouw pogingen tot contact. Soms ziet het bleek of trekt het zijn schouders hoog op.

5. Weet wat je moet doen bij een astma-aanval

Het belangrijkste op zo'n moment is dat jij en andere verzorgers rustig blijven. Daarmee verminder je de stress en angst van het kind, en komt zijn ademhaling sneller weer in het juiste stramien terecht. Verder is het van belang dat je kind zo snel mogelijk zijn of haar voorgeschreven medicijnen toedient. Laat hem of haar dit in principe zelf doen, zodat je kind dit in de toekomst ook kan bij nieuwe aanvallen. Lukt het niet om de ademhaling terug naar normaal te krijgen? Neem dan direct contact op met je arts.

6. Laat je kind de verantwoordelijkheid nemen

Bij een jong kind zal jij de verantwoordelijkheid moeten nemen om de effecten van astma te beperken. Laat hem of haar echter de verantwoordelijkheid nemen voor medicijngebruik en het vermijden van allergene stoffen. Dat kan je stap voor stap doen en laten afhangen van de ontwikkeling van je kind. Hoe eerder je kind volledig verantwoordelijk is voor het vermijden van allergenen en medicijninname, hoe makkelijker het dit gedrag in zijn levensritme kan verwerken.

7. Overweeg een medicijnwissel

Astma is een complexe ziekte, en bij elk kind kunnen andere medicijnen helpen. Je kind kan bijvoorbeeld minder last krijgen door puffs (inhalators), corticosteroïden (ontstekingsremmers), LABA's (luchtwegverwijders) of andere medicijnen. Lijkt een medicijn na een tijdje geen of onvoldoende resultaat te hebben? Overleg dan met je arts of een combinatie met of een overschakeling naar andere medicatie baat zou kunnen hebben. Op dit moment zal je er ervaringstechnisch achter moeten komen welke (combinatie van) medicijnen het beste helpen. Er wordt echter gewerkt aan DNA-tests, die bij individuen kunnen voorspellen welke medicijnen waarschijnlijk het beste resultaat geven.