Van de babyperiode van je kind weet je dat er veel dingen zijn waar je op moet letten als het gaat om je kleintje op een veilige manier te laten slapen. Voor een peuter is dit niet anders. Zolang je kindje nog niet zelf kan zitten, staan of omdraaien, zullen er altijd extra veiligheidseisen zijn als het op slapen aankomt.

Het is voor ons zo normaal, slapen met een lekker warm dekbed en een goed hoofdkussen. Maar voor baby’s en peuters is dat niet zo. Het slapen met een hoofdkussen en een dekbed is zelfs gevaarlijk en wordt dus sterk afgeraden. Dat komt vooral omdat baby’s en peuters nog niet in staat zijn zichzelf goed te bewegen om uit een benarde positie te komen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten om het slapen voor je peuter zo risicoloos en gezond mogelijk te maken. Welke maatregelen moet je nemen bij welke leeftijd en vooral, een dekbed en hoofdkussen voor je peuter, wanneer is het precies veilig?

Dekbed

Een peuter tot twee jaar heeft geen dekbed nodig om het in bed lekker warm te hebben. Omdat een dekbed los ligt, is het vooral bij bewegelijke peuters heel gemakkelijk en dus risicovoller om erin verstrikt te raken. Vooral omdat kinderen onder twee jaar vaak nog niet kunnen staan of zichzelf uit benarde poses krijgen. Ook kan het zijn dat het onder een dekbed veel te warm wordt. Daarnaast bestaat er het risico dat een peuter volledig onder de deken terecht komt en daardoor niet meer kan ademhalen. Voorkom dus altijd dat je een dekbed in het bedje van je kind legt.

Oplossing voor kinderen tot twee jaar

Een goede slaapzak is al voldoende en dit is aan te raden tot dat je peuter twee jaar is. De reden hiervoor is dat het voor een peuter veel gemakkelijker is te draaien in een slaapzak, zonder dat het verstrikt raakt. Ook heeft een peuter het lekker warm in een slaapzak. Een manier om te controleren of je kind het niet koud heeft, is met je hand het nekje voelen. Als het daar niet koud of te warm aanvoelt, is het goed. Dat geldt ook voor de voetjes. Een babydeken is een alternatief voor een slaapzak. Dekens van katoen of fleece hebben vochtregulering en zijn luchtdoorlatend en daarom een goede optie. Je kunt ze combineren met een laken, waarbij je het geheel strak kunt instoppen, waardoor het niet loskomt en zich om de baby heen kan wikkelen.

Wanneer is een dekbed veilig?

Vanaf dat je kindje twee a drie jaar is, kun je beginnen met het gebruik van een dekbed. Wel is het belangrijk dat je deze nooit dubbelgevouwen in de dekbedhoes stopt, omdat dit veel te warm kan worden. Als je het simpelweg niet ziet zitten om je peuter al een dekbed te geven, volg dan je gevoel en doe het niet. Er bestaan slaapzakken voor kinderen tot drie jaar oud, dus die kun je prima gebruiken.

Hoofdkussen

Voor peuters van één tot twee jaar is het absoluut niet nodig te slapen met een hoofdkussen. Daarnaast is het simpelweg gevaarlijk, omdat een peuter van 1 jaar nog niet zelf kan opstaan of omdraaien. De kans bestaat dat dat een peuter in een kussen kan wegzakken met neus en mond en op die manier niet meer vrij kan ademhalen. Dit is bij een kussen waarschijnlijk, omdat er gemakkelijk een kuiltje kan ontstaan. Één van de redenen waarom volwassenen wordt aangeraden te slapen met een hoofdkussen en kinderen niet, is omdat volwassenen vergeleken met het lichaam een klein formaat hoofd hebben en een brede bouw. Ondersteuning van het hoofd is daarom belangrijker dan bij kleine kinderen die een relatief groot hoofd hebben met een klein lichaam. Tot dat een peuter een jaar of drie heeft is een hoofdkussen dus niet nodig.

Oplossing tot twee jaar

Het is voor een baby of peuter dus geen probleem om zonder kussen te slapen. Dit kan geen kwaad voor het nekje en is veel veiliger om te slapen. Een kussen is zelfs voor volwassenen geen noodzaak, maar eerder een middel om comfortabeler in bed te liggen. Omdat het een risico vormt voor de gezondheid is het dus 100% af te raden voor peuters tot twee jaar. Ondanks dat het wordt afgeraden, zijn er verschillende hoofdkussens op de markt die geschikt zouden zijn voor peuters onder de twee jaar. Uit onderzoek van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid is gebleken dat al deze speciale kussens net zo gevaarlijk zijn als een normaal hoofdkussen. Het gaat hier om speciale kussens tegen oorontsteking of reflux. Het is dus beter om hier niet je geld aan uit te geven en gewoon te wachten met je kind laten wennen aan een hoofdkussen, tot hij of zij een passende leeftijd heeft bereikt. Als je merkt dat je peuter de behoefte heeft met zijn of haar hoofd ergens op te slapen, kan het helpen het matras een aan het hoofdeinde met niet meer dan twee centimeter te verhogen. Dit kan met bijvoorbeeld een opgevouwen hoeslaken onder het matras.

Wanneer is een hoofdkussen veilig?

In principe is een hoofdkussen dus niet nodig. Wanneer je kind er niet om vraagt, is er ook zeker geen haast om hem of haar te leren slapen met een kussen. In theorie is een hoofdkussen veilig voor kinderen vanaf drie jaar. Het is belangrijk dat je een kussen kiest wat lichter en kleiner is dan een hoofdkussen voor volwassenen, zodat je het gebruik van een normaal kussen rustig kunt opbouwen.

Waar moet je op letten in de slaapkamer van je peuter

Allereerst is het belangrijk dat de kamer van je peuter altijd goed geventileerd wordt. Zorg ook dat het in de kamer niet te warm is. Een temperatuur tussen de zestien en achttien graden is ideaal. Daarnaast is het belangrijk dat je kind in zijn of haar eigen bedje slaapt. Ook is het belangrijk dat je kind niet gemakkelijk uit zijn of haar bed kan ontsnappen of uit bed kan vallen en dat er een traphekje bij de trap is.