De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

8 x surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

Cadeautip: een eigen donutwinkel van LEGO voor de kids

Waarschijnlijk zijn jouw kinderen er ook gek op: donuts. Vooral voor de gedecoreerde (en mierzoete) variant met leuke figuurtjes en kleurtjes zijn ze waarschijnlijk snel te paaien. Hoe leuk is het dan om een eigen donutwinkel van LEGO Friends te hebben? Met deze...

Iedereen heeft talent. Alleen is het zo dat niet iedereen iets doet met zijn talent. Is het omdat er geen aandacht aan besteed is in het verleden? Of omdat het nooit gestimuleerd is geweest? Als ouder is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind zijn talenten kan ontplooien. Hier is hoe je het talent van je kind ontdekt en stimuleert.

Waarom is het belangrijk dat een kind zijn talent ontdekt?

Iedere ouder wil dat zijn kind een goede en gelukkige toekomst tegemoet gaat. Dat hij of zij opgroeit in een manier zoals je altijd van gedroomd hebt. Het ontdekken en benutten van het talent van je kind kan hierin een grote rol spelen. Niet alleen gaat talent vaak gepaard met passie, maar het geeft ook meer vertrouwen aan het kind. Als je als ouder dit gaat stimuleren, dan voelen ze dat een vertrouwde en liefdevolle leefomgeving hen omringt. Deze factoren zorgen ook voor een grotere kans op succes, dan iemand die bijvoorbeeld zijn talent en vaardigheden niet heeft aangescherpt.

Hoe ontdek je het talent van je kind?

Observeer

Je kan veel uitmaken van hun interesses en talenten door te observeren. Wanneer je kind speelt, gaat hij of zij dan vaak tekenen? Of schopt hij eerder tegen een bal met zijn vriendjes? Zijn favoriete activiteiten zorgen ervoor dat je al snel kan afleiden wat hij of zij graag doet. Kijk of je kind goed is in wat hij doet en of hij potentieel talent heeft.

Laat ze verschillende vaardigheden uitproberen

Het ontdekken van het talent van je kind is niet altijd makkelijk als ouder. Een van de valkuilen hierin is dat veel ouders hun eigen interesse en passie gaan afspiegelen op hun kind en hopen dat ze in hetzelfde getalenteerd zijn. De realiteit is echter dat het kind vaardigheden kan hebben in iets volledig anders. Om dit te ontdekken laat je hen dus beter alles uitproberen. Je zal al snel merken dat ze meer interesse tonen in het ene dan het andere.

Luister naar je kind

Soms kan het eenvoudiger zijn dan je denkt. Misschien geeft je kind zelf aan te willen schilderen, zingen of sporten. Het omgekeerde geldt evenzeer. Geeft je kind aan niet te willen naar de zangles te gaan, dan is de kans groot dat hij of zij ook geen muziekinstrument zal willen aanleren.

Begin vroeg

De meeste mensen die uitblinken in hun talent, hebben deze al op vroege leeftijd ontdekt. Het gaf hen de tijd om beter te worden en hun vaardigheden aan te scherpen. Talent is immers één iets, maar zonder oefenen word je niet beter.

Hoe stimuleer je hun talent?

Forceer hen niet

Soms heb je al snel door dat je kind getalenteerd is in iets, maar wil hij of zij hier niet in verder doen. Dwing hen dan ook niet om te blijven sporten bijvoorbeeld als ze dat zelf niet willen. Ook al zie je dat ze talent hebben. Een kind heeft namelijk de behoefte om verschillende dingen uit te proberen en zelf te ondervinden wat hen goed ligt. Geef wel aan dat ze de activiteit een kans moeten geven. Wil je kind na twee lessen al stoppen met muziekles? Vertel hen dan dat ze tenminste het semester moeten afwerken.

Schrijf hen in waar ze hun talenten kunnen ontplooien

Houdt je kind van tekenen en lijken ze er talent in te hebben? Stimuleer hun passie dan door ze in te schrijven in een tekenklas. Hetzelfde voor wanneer je kind interesse zou hebben in muziek. Een goede school is erg belangrijk in de ontwikkeling van hun talent. Niet alleen leren ze hoe ze beter kunnen worden, maar ze worden ook omringd door mensen met dezelfde interesses en passie.

Help hen bij de zoektocht naar een rolmodel

Iedereen spiegelt zich wel eens aan een rolmodel die goed is in wat jij ook graag doet. Het zorgt ervoor dat we beter willen worden. Kinderen die voetballen hebben al snel een rolmodel omdat hun vrienden dat ook hebben. Echter, wanneer je kind getalenteerd is in een individuele vaardigheid zoals schilderen, dan kunnen ze meer moeite hebben om een rolmodel te ontdekken waar ze zich kunnen aan spiegelen.

Leer hen dat groeien betekent dat je fouten zal maken

De meeste vaardigheden leer je niet op een dag tijd. Je zal geen Michelangelo schilderen of geen gitaar leren spelen in de eerste maand dat je bezig bent. Bij kinderen kan dit soms voor frustratie zorgen. Leer hen dan ook dat het ontwikkelen van talent een proces op de lange termijn is. Eentje die zal samenvallen met tegenslagen en fouten. Streef naar vooruitgang, niet naar perfectie.