Kind en huisdier zijn een kostbare combinatie. Misschien heb je een kind en denk je erover om een kitten te nemen. In dit geval is het vooral belangrijk je kind te leren respectvol met het diertje om te gaan. Heb je al een wat oudere kat en is er een kindje op komst? Dan weet je dat dit ook een grote verandering voor je huisdier is en deze hier naar alle waarschijnlijkheid aan moet wennen. Hoe kun je kinderen nu veilig om laten gaan met katten?

Een kat is geen speelgoed

Je wilt natuurlijk graag dat zowel je kind als de kat kunnen genieten van elkaars omgang. Om dit te bewerkstelligen, is het belangrijk om negatieve ervaringen te voorkomen. Een kat heeft een hoog knuffelgehalte en je kind zal dus naar alle waarschijnlijkheid graag met de kat knuffelen en spelen. Het is echter belangrijk dat je je kind zo vroeg mogelijk leert dat de kat geen speelgoed is, maar een gezinslid. Het heeft zijn eigen willetje en die moet gerespecteerd worden. Leer je kind bijvoorbeeld om niet achter de kat aan te rennen, wanneer deze ervan door gaat. Door regels op te stellen, vergroot je de kans dat je kat graag opschiet met je kind en dat beide het naar de zin kunnen hebben. Let wel op: laat jonge kinderen niet alleen met je kat.

Waarschuwingssignalen

Het is ten eerste belangrijk te begrijpen waarom je kat eventueel op een vervelende manier zou kunnen reageren, bijvoorbeeld door te krabben. Misschien ben je ervan op de hoogte dat je kat een ochtendhumeur heeft, temperamentvol is of gewoon niet van drukte houdt. Een kat bijt of krabt namelijk niet zomaar. Het kan zijn dat je dier gestrest of geïrriteerd is of zich zelfs bedreigd voelt. Ook wordt je kat misschien overenthousiast bij een spelletje, waardoor het in de benen gaat hangen in plaats van een speeltje. Als je kat uit zijn hum is, zal het eerst waarschuwingssignalen geven. Voor jou is het natuurlijk goed om deze signalen te herkennen, maar geef ze ook aan je kind mee, zodat je kind veilig om kan gaan met de kat. Een kat zal je waarschuwen door:

  • met zijn staart te zwiepen
  • zijn oren plat te leggen
  • zijn rug te krommen
  • te grommen en te blazen

Misschien heb je een kat die zeer humeurig is of wel vaker krabt of bijt. In dit geval is het beter om je af te vragen of je je kind überhaupt wel met je kat wilt laten spelen. Heb je een wat zachtaardigere kat? Dan kan het leuk zijn om kind en kat een band op te laten bouwen. Hier zijn wat tips om je kind veilig om te laten gaan met je kat.

Maak spelregels

Katten houden over het algemeen van rust. Vertel je kind dus dat het niet moet rennen, springen, gillen of schreeuwen tijdens het spelen. Jongere kinderen kunnen ook de neiging hebben om aan de poten, oren of andere ledematen van de kat te gaan trekken. Wees dus duidelijk in wat allemaal niet mag. Ook wil je niet dat je kind achter de kat aan gaat rennen of de kat van zijn schuilplaats verjaagt. Vertel je kind dat zodra de kat van hem wegloopt het spel over is. Laat hem ook weten dat hij het huisdier met rust moet laten, wanneer het slaapt.

De kat aaien

Jonge kinderen moeten nog leren hoe ze een kat kunnen aaien. Anders kan dit snel overgaan op slaan of tegen de haren in strijken. Doe het aaien dus voor. Dit kun je doen door eerst je kind over de arm te aaien om het kind te laten begrijpen hoe hard (of zacht) het moet aaien. Aai vervolgens samen de kat, maar enkel op de rug. Misschien houd de kat ervan om over het hoofd geaaid te worden, maar dit moet door je kind vermeden worden, aangezien het onbedoeld de kat pijn kan doen. Is je kind al wat ouder? Leer het dan ook hoe het de kat kan vasthouden: met een arm het achterlijf, en met een arm de borststreek ondersteunend.

Hoe het spelletje beginnen

Belangrijk is om elk spelletje relatief kort te houden. Katten kunnen snel verveeld raken en hun energie botvieren op kinderteentjes. Ook is het belangrijk om het spel op de juiste manier te beginnen. Vertel je kind dat het niet naar de kat toe moet gaan, maar dat het de kat naar zich toe moet lokken. Dit kan met allerlei soorten speelgoed. Denk aan propjes papier, pinpongballen, lege wc-rollen of een speelgoedmuis aan een hengeltje. Je kind kan zo’n speelgoedje gooien (niet naar de kat toe natuurlijk) om te zien of de kat erachteraan gaat. Een speelgoed aan een touwtje kan langzaam over de vloer gesleept worden. Sommige katten zijn dol op apporteren en andere doen zelfs zoekspelletjes! Een speelse kat kan echt een leuk speelmaatje zijn voor je kind, zolang je kind zich aan de regels houdt.

Een kitten in huis

Misschien heb je al een kind, maar wil je graag ook een kat in je huis verwelkomen. Kittens zijn nog erg open-minded en daardoor kan de illusie ontstaan dat de bovenstaande regels minder belangrijk zijn, wanneer je kind met een jong katje omgaat. Niets is echter minder waar. Het kan zijn dat een kitten niet zo snel uitvalt of geïrriteerd raakt dan een volwassen kat, maar de ervaringen die een jong diertje opdoet, zal het zijn hele leven bijblijven. Wanneer je er dus van uitgaat dat kat en kind zich samen wel redden, kan je kat op den duur steeds angstiger of zelfs agressief worden. Hanteer alle regels dus ook met een jonge kitten, zodat het de rest van zijn leven een goede speelkameraad voor je kind zal zijn.