Naar schatting heeft één op de vijf er last van: groeipijn. Groeipijn bij kinderen uit zich door pijn in beide benen, vaak rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Meestal komt de pijn 's nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. Groeipijn is een lastig verschijnsel voor je kind en jij kan je zorgen maken, maar gelukkig is deze pijn doodnormaal.

Wat is groeipijn?

Om je nog eens gerust te stellen: groeipijn is een volstrekt onschuldige pijn, waarvoor er geen oorzaak is, buiten dat je kind opgroeit. Maar inspanningen en abnormaal beweeglijke gewrichten kunnen deze pijn wel versterken.

Wat zijn de symptomen?

Je kind krijgt 's avonds of 's nachts last van pijn, meestal dus als je kind al een tijdje in bed ligt. Je kind kan dus wakker worden van de pijn of zelfs niet kunnen slapen. Gelukkig verdwijnt de pijn na enkele minuten tot maximaal een paar uur. Enkele dagen later kan de pijn jammer genoeg alweer terugkomen. Normaal heeft je kind overdag geen pijn. De pijn treedt meestal op in beide benen (denk aan de bovenbenen en kuiten, soms in de knieën of dijen) of heel uitzonderlijk in de schouders of armen. De pijn vormt zich ergens diep in de spieren, zeker niet in de gewrichten. De groeipijnen kunnen voorkomen samen met hoofd- en/of buikpijn, huilbuien, irritatie en slaapproblemen, maar dat kan natuurlijk voortkomen uit de groeipijn.

Waarom krijgt je kind deze pijn?

Vooral tijdens de groeispurt kan je kind last hebben van groeipijn, dus deze pijn heeft is wel degelijk een uiting van het groeiproces. De eerste groeispurt komt soms al voor op een leeftijd van drie jaar oud. Groeispurts kunnen voorkomen tot de puberteit voorbij is. Tijdens de groeispurt groeit je kind het snelst. Wanneer je kind in een jaar bijvoorbeeld zeven centimeter groeit, groeit het natuurlijk niet elke nacht evenveel. Groeien gebeurt dus vooral in spurts en dat is dan ook de reden waarom groeipijn maar even duurt.

Hoe onstaat het?

Wanneer je kind een groeispurt heeft, ontstaat er grote rek van spieren en pezen bij hun aanhechting aan de beenderen. Botten groeien namelijk sneller dan spieren en dit veroorzaakt dan ook de rek van spieren en pezen. Wetenschappers veronderstellen dat deze rek dan ook waarschijnlijk de groeipijn oplevert. Maar helemaal zeker is dit absoluut niet. Want wanneer kinderen pijn ervaren en bijgevolg onderzocht worden, is er vreemd genoeg geen lichamelijk bewijs te zien. Op röntgenfoto's valt niets te constateren en ook roodheid of stijfheid kan je niet opmerken.

Wanneer krijgt je kind er last van?

Meestal ontstaat de pijn tussen 3 en 5 jaar en/of tussen 8 en 12 jaar, maar ook vroeger of later kan je kind er last van krijgen. Bij peuters jonger dan 3 jaar is deze pijn zeldzaam, dus dan is het zeker nodig om andere oorzaken op te sporen.

Hoe kan je je kind helpen?

Nog eens benadrukt: groeipijn is onschuldig en absoluut niet schadelijk voor de gezondheid. Maar het kan wel lastig zijn voor je kind. Je kan een aantal dingen doen om de pijn te verzachten. Ten eerste is het een slim idee om je kind gerust te stellen en te vertellen dat je heel trots bent dat hij of zij zo snel groeit. Verder kan een doodnormale massage of spierstrekoefeningen de pijn al verzachten. Dit zorgt namelijk voor een goede bloeddoorstroming in de spieren van je kind. Ook een koude doek met water en citroensap op de pijnlijke plekken leggen is een aanrader. Of net een warme doek, kruik of hotpack kan ook helpen. Helpt dit allemaal niet, dan kan je opteren om 's avonds een paracetamol te geven bij té heftige pijn. Dit in een eenmalige dosis van 15 mg per kilo lichaamsgewicht. Bij twijfel, lees dan zeker eens de bijsluiter na.

Is de pijn aanhoudend? Dan is het misschien verstandig om een huisarts raad te plegen. De arts zal dan nauwkeurig navragen waar en wanneer de pijn begint. Bij afwezigheid van enige uitlokbare afwijking bij verdergaand onderzoek, zal bijna altijd de diagnose van groeipijn gesteld worden. In andere gevallen zal er een algemeen bloedonderzoek nodig zijn om andere ziekten uit te sluiten. Voor radiologische onderzoeken valt niet te opteren, behalve na een ongeval natuurlijk of als de pijn duidelijk op één bepaalde plaats ontstaat.

Groeipijn weetjes

  • Uit onderzoek blijkt dat meisjes vaker last hebben van groeipijn dan jongens.
  • Zoals je nu al weet, gaat de groei bij kinderen sprongsgewijs. Een paar weken niet groeien en dan kunnen dan in één nacht tot wel 1 à 2 millimeter groeien! Die snelle groei kan dus zorgen voor groeipijn.
  • De groei van de botten lammetjes vindt 90% van tijd plaats tijdens hun slaap. De botten groeiden dus alleen wanneer de lammetjes neerlagen. Dat kan dus de reden zijn waarom de groeipijn van je kind voornamelijk ’s nachts plaatsvindt.

Maak je geen zorgen!

Maar onthoud vooral dat groeipijn absoluut niets is om je zorgen te maken. Het is net een teken dat je kind groeit en het lichaam van je kind dus goed functioneert! Je lieve kind groeit er letterlijk en figuurlijk vanzelf overheen.