Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

Een sport beoefenen in groepsverband is voor alle kinderen een echte aanrader. Het bevordert de sociale contacten en interacties, is goed voor de lichaamsbeweging en natuurlijk ook gewoon erg leuk. In Nederland is voetbal nog steeds de nummer 1 voor sporten voor kinderen. Vrijwel iedere plaats heeft wel een voetbalclub in de buurt. Wilt jouw kind op voetbal? Dan zijn dit de volgende dingen waar jij als ouder rekening mee moet houden.

Welke club?

Welke voetbalclub kies je dan? Wanneer je in een kleine plaats of een afgelegen gebied woont, is er vaak maar één voetbalclub. Dit maakt het makkelijk om te kiezen. Maar wanneer je keuze hebt uit meerdere voetbalverenigingen, is het slim om alle clubs eerst eens te bekijken. Je kunt altijd de voetbalwedstrijden bijwonen of informatie inwinnen in de voetbalkantine. Ook kun je contact opnemen met de voetbalclub om een rondleiding te vragen. De keuze qua voetbalclub baseer je niet alleen op de ervaring tijdens het bezoek of de rondleiding, ook is het belangrijk om te kijken waar de meeste vriendjes van jouw kinderen op zitten. Waar gaan alle kinderen uit de klas van jouw kinderen naartoe en welke club past dan het beste? Zo voorkom je dat jouw kind op school buiten de boot valt.

Op tijd inschrijven

Het nieuwe voetbaljaar start altijd gelijk met de start van het nieuwe schooljaar. Om te garanderen dat jouw kind in een team komt, is het belangrijk om altijd op tijd in te schrijven. Dit kan al een jaar van tevoren. Zo weet je zeker dat er nog plek is en dat jouw kind een heel jaar kan voetballen. Je kunt de betaling voor de voetbalclub in één keer betalen, of maandelijks doen.

Teamkleding

Naast de kosten voor het inschrijven van de voetbalclub, maak je als ouder ook eenmalig de kosten voor de teamkleding. Het verschilt per club wat je allemaal moet betalen en welke kleding je nog zelf moet aanschaffen. Sommige clubs doen bijvoorbeeld alleen maar aan shirts. Je ontvangt altijd genoeg informatie over de aanschaf van de teamkleding.

Voetbalschoenen

Wanneer jouw kind op voetballen gaat, zijn voetbalschoenen nodig. Voordat je naar de winkel gaat en snel een paar voetbalschoenen koopt, is het slim om na te gaan welke schoenen belangrijk zijn. Wanneer een sportclub namelijk gebruik maakt van kunstgras, kunnen andere voetbalschoenen een betere optie zijn. Je kunt je altijd in de winkel goed laten informeren over welke schoenen het beste zijn voor jouw kind.

Dag uitslapen in het weekend

Het is natuurlijk erg leuk om jouw kind uiteindelijk te zien voetballen. Maar vergeet niet dat de jongste groepen, het eerst spelen. Wanneer er een wedstrijd op zaterdag of zondag is, kun je soms om 7 of 8 uur al aan het veld staan. Dit is natuurlijk een dingetje om van tevoren al rekening mee te houden.

Uit spelen

Naast de wedstrijden die gespeeld worden op de voetbalclub, zijn er ook wedstrijden tegen teams waar je naartoe zult gaan. Dit betekent nog eerder op en de auto in. Veel voetbalteams verdelen de taken voor de uitwedstrijden. Dit kan betekenen dat jij een keer met een groot deel van team op pad gaat, maar ook dat je een weekend niet mee hoeft. Wanneer de spelers nog jong zijn, is het vaak vanzelfsprekend dat de ouders gewoon mee blijven gaan.

Doordeweekse trainingen

Om de wedstrijden goed te kunnen spelen, moet er natuurlijk worden getraind. Afhankelijk van de voetbalclub wordt er 1 à 2 keer per week getraind. Hier moet je als ouder goed rekening mee houden. Zet de trainingstijden in jouw agenda en probeer jouw schema hier goed omheen te plannen. De training is vaak vroeg op de avond. Dit betekent concreet natuurlijk op tijd eten koken om zo eerder te kunnen dineren met het gezin. Het zal even aanpassen zijn, maar als je ziet hoeveel plezier jouw kind heeft, is dit het zeker waard.

 

Fanatieke ouders

Iets waar je erg veel rekening mee moet houden, dat zijn niet zozeer de kinderen, maar de ouders. Veel ouders zijn bloedfanatiek en dat kan een grote invloed hebben op het team, jouw kind en ook jouw humeur. Probeer te voorkomen dat jij er ook een wordt en spreek eventueel de ouder aan op het gedrag. Zeker op jonge leeftijd is het sporten belangrijker voor het plezier, dan voor het winnen.

Wonderkind?

Blijkt jouw zoon of dochter echt een aanleg te hebben voor voetbal? Vind jouw kind het leuker dat gewoon leuk? Dan moet je als ouder ook rekening houden met deze gevolgen. Wat ga je dan doen? Je kunt in samenwerking met de voetbalclub verder proberen te komen. De komst van scouts van professionele teams kunnen langskomen en wellicht jouw kind ontdekken. Weet dus waar je aan begint, wellicht heb je een toekomstige topvoetballer thuiszitten.

Ben jij er klaar voor om een voetbalouder te worden? Iedere week lekker langs de lijn en jouw kind zien stralen op het veld? Hier hoort natuurlijk wel de nodige trainingstijden, vroege wedstrijden en veel voetbalpraat bij. Weet waar je aan begint! Wilt jouw kind graag op voetbal? Neem dan contact op met een voetbalclub bij jou in de buurt en schrijf jouw zoon of dochter in.