De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

8 x surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

Cadeautip: een eigen donutwinkel van LEGO voor de kids

Waarschijnlijk zijn jouw kinderen er ook gek op: donuts. Vooral voor de gedecoreerde (en mierzoete) variant met leuke figuurtjes en kleurtjes zijn ze waarschijnlijk snel te paaien. Hoe leuk is het dan om een eigen donutwinkel van LEGO Friends te hebben? Met deze...

Tennis telt heel veel sportbeoefenaars wereldwijd. Dagelijks treden kinderen in de voetsporen van tenniscoryfeeën zoals Roger Federer en Rafa Nadal. In de hoop ooit het nieuwe nummer een van de wereldranglijst te worden. In de blog 'Mijn kind wil op tennis, waar moet ik rekening mee houden' lees je wat de grote voordelen zijn als je kind tennis speelt. De racketsport draagt bij tot het aandachtsvermogen, wakkert het sociaal leven aan en speelt een rol bij de motorische coördinatie bij kinderen.

Wat is de beste leeftijd voor kinderen om met tennis te beginnen?

De meeste ouders kennen de grote voordelen van de tennissport. Heel veel ouders vragen zich terecht af wat de precieze leeftijd voor je oogappel is om met deze racketsport te starten. Zoals bij de meeste sporten kan je hier geen leeftijd op vastpinnen. Of je kind bereid is om tennisinstructies te volgen, hangt volledig af van hun capaciteiten en technische vaardigheden.

Kinderen van vier jaar hebben al een behoorlijk coördinatievermogen

Over het algemeen hebben kinderen van vier jaar al een behoorlijk motorisch coördinatievermogen ontwikkeld. Het is de ideale leeftijd om de eerste stappen met tennis te zetten, hoewel concentratie en aandacht nog niet helemaal ontwikkeld zijn.

Kinderen starten best met tennis als ze vijf of zes jaar oud zijn

Tennisdeskundigen beweren dat kinderen in de leeftijd van vijf en zes jaar het best beginnen met de tennissport. De kinderen op deze leeftijd voldoen beter aan de eisen van de racketsport op vlak van coördinatie en vaardigheden op psychomotorisch gebied. Daarnaast is het aandachtsvermogen al heel sterk ontwikkeld. Om in het begin blessures te vermijden, kan je best junior tennisrackets gebruiken tussen de leeftijd van vijf en twaalf jaar. Deze tennisrackets zijn veel lichter en meer ergonomisch dan gewone volwassen rackets.

Drie redenen om je kind te laten tennissen

Tennis biedt veel voordelen die niet vaak voorkomen bij andere sporten die populair zijn. Hieronder vind je drie redenen waarom je je kind moet aanmoedigen om te gaan tennissen:

1. De voordelen op sociaal vlak

Op het eerste gezicht zou je denken dat tennis een sport is voor eenzaten in tegenstelling tot teamsporten. Ondanks het aantal spelers – minimum twee en maximum vier tijdens het dubbelspel – biedt de racketsport een uitstekende sociale uitlaatklep voor jonge sporters. Een aanstekelijke manier om kinderen warm te maken, zijn vooral de workshops bij de lokale tennisclub. In het tennisjargon ook wel clinics genoemd. Tijdens de meeste trainingen klitten spelers samen volgens vaardigheid en leeftijdscategorie. Naarmate je kind vorderingen maakt, kan hij of zij zich aansluiten bij de betere tennisclub in de nabije buurt. Tennis heeft ook een uitgesproken sociaal karakter. Je kan je individuele talenten aanscherpen of je kan de voorkeur geven om met een vriend of vriendin te spelen. Iets waar je niet de gelegenheid voor hebt in andere sporten.

2. Beperkt risico op letsels

Voetbal en basketbal staan bekend voor contactsporten bij beoefenaars, maar dat brengt ook enkele nadelen met zich mee. Vooral de blessurelast baart vaak zorgen. Een verzwikte enkel of een hersenschudding zijn vaak voorkomende kwetsuren. Tennis daarentegen wordt aanzien als een relatief veilige sport wat betreft opgelopen letsels, omdat er geen contact aanwezig is. Tennisbanen bieden daarnaast heel veel speelruimte om te lopen en te spelen.

3. Je kind kan tennis levenslang spelen

Als tennisspeler bestaat er geen houdbaarheidsdatum. In tegenstelling tot andere sportdisciplines is tennis toegankelijk voor een breed publiek van alle leeftijden. Tennisspelers blijven vaak lid van de club nadat ze de jeugdcompetities hebben doorlopen. Het is een sporttak die je kind kan spelen zolang hij of zij het maar aangenaam vindt. Uit recent onderzoek blijkt trouwens dat tennis in verband wordt gebracht met een langer leven.

Zet je kind niet onder druk

Ongeacht de leeftijd van je kind, zal je als ouder je flexibel moeten opstellen ten opzichte van je kind. De prestatiedruk opvoeren om goed te scoren in competitieverband, wordt helemaal afgeraden. Het levert alleen maar stress op bij je tennissend kind. In die mate zelfs dat de psychologische druk voor je kind te hoog gaat worden na verloop van tijd. Dat uit zich vaak achteraf in fysieke ongemakken en een mentale overbelasting. Als ouder moet je alleen maar oog hebben voor het speelplezier dat je kind aan de sport beleeft op heel jonge leeftijd.