Een baby of dreumes kan om uiteenlopende redenen symptomen van een allergische reactie vertonen. Vaak treedt dit op wanneer het lichaam negatief reageert op een stof die over het algemeen onschadelijk is. Bijvoorbeeld een bepaalde voedingsstof of babyzeep. Baby's hebben een huid die overgevoelig is waardoor huiduitslag vaak voorkomt. Het vroegtijdig ontdekken van een allergische reactie kan in de toekomst nefaste bijwerkingen voorkomen. Lees hier wat je moet doen om een allergische reactie bij je kind te behandelen.

Soorten allergie

Baby's en jonge kinderen kunnen allerhande soorten huiduitslag hebben die verscheidene oorzaken kunnen hebben. Bepaalde allergische reacties kunnen je kind ook extra bijwerkingen bezorgen zoals braken of misselijkheid. De meest voorkomende allergieën bij zuigelingen zijn onder meer:

Eczeem

De meest voorkomende huidaandoening is eczeem. Het komt heel vaak voor bij baby's en dreumesen. Allergische reacties worden veroorzaakt door een allergeen – de stof waar de betrokken persoon allergisch voor is – en die in contact komt met darmen, maag, ogen, neus, longen en de huid. Eieren, noten, pinda's, soja, koeienmelk, tarwe en schaaldieren zijn de grootste boosdoeners. Het overgrote deel van die allergische reacties behoren tot de milde categorie, maar in bepaalde gevallen kan het extreem negatieve gevolgen hebben zoals anafylaxie. Dit is de meest gevaarlijke vorm van een allergische reactie en kan zelfs levensbedreigend zijn. Een eczeem is een huiduitslag die littekens van een rode schilferige huid vertoont of rode kleine bultjes. De medische wereld weet niet goed waarom sommige personen eczeem ontwikkelen. De meeste studies gaan er vanuit dat het te maken heeft met een combinatie van factoren zoals erfelijkheid en omgeving. Hitte, irriterende stoffen en zeep blijken in vele gevallen invloed te hebben. Eczeem uitslag kan er helemaal anders uitzien dan bij baby's die ouder zijn. Baby's die de leeftijdgrens van zes maanden nog niet hebben bereikt, hebben vaak huiduitslag op het gezicht, op de voorhoofd- en hoofdhuid. Bij een pasgeborene tussen zes maanden en één jaar komt uitslag tevoorschijn op de ellebogen en knieën.

Allergische reactie door insectenbeten

Een insectenbeet kan heel wat allergische reacties veroorzaken bij kleine kinderen. In medische termen wordt deze aandoening ook wel papulaire urticaria genoemd. De reactie wordt veroorzaakt door allerhande insectenbeten: muggen, bedwantsen en mijten. Hoewel die allergie het overgrote deel van de kinderen treft tussen twee en zes jaar. In uitzonderlijke gevallen kampen zuigelingen eveneens met deze huidreactie. Papulaire urticaria zijn rode hobbelige bultjes die soms met vloeistof zijn gevuld en kunnen dagen tot zelfs weken voor ongemak zorgen.

Allergie voor een bepaalde chemische stof

Sommige kinderen zijn extreem allergisch voor chemische stoffen. Ook wel histamine genoemd. Die symptomen van allergie kunnen overgaan naar de totstandkoming van netelroos. Het zijn vervelende jeukende plekken op de huid die kunnen variëren van grootte en zijn meestal rood. Zij kunnen zich overal op de huid nestelen en in groep.

Voedselallergie

Uit recent uitgevoerd medisch onderzoek heeft ongeveer een zestal procent van de kinderen voedselallergieën. Bij een voedselallergie kunnen volgende symptomen optreden:

 • jeuk
 • hoesten
 • netelroos
 • diarree
 • braken
 • bloed in de ontlasting

Het klinkt misschien bizar, maar in uitzonderlijke gevallen kunnen baby's tekenen van allergie hebben voordat ze beginnen met eten. Dit komt omdat ze gevoelig zijn voor het soort voedsel, dat de persoon die borstvoeding geeft, in zich neemt. Volgende voedingsingrediënten zijn vaak verantwoordelijk voor eet allergieën:

Zodra baby's overschakelen op vast voedsel, kunnen baby's symptomen van allergieën vertonen. Kinderartsen adviseren medische zorgverleners en ouders nieuwe voeding één voor één aan een baby te introduceren. Op deze wijze is het iets gemakkelijker om na te gaan welke voedingsingrediënten verantwoordelijk zijn voor de reactie wanneer er een allergie ontstaat.

De behandeling van allergische reacties

Een behandeling van allergieën is niet altijd noodzakelijk. Zo kan bijvoorbeeld een milde uitslag al na een paar uren verdwijnen of vervagen. In die korte tussenperiode kan het voor de baby nauwelijks problemen opleveren. Wanneer de symptomen nadrukkelijk langer op de huid aanwezig zijn, kan behandeling wel noodzakelijk zijn. De geneeswijze varieert, afhankelijk van het type allergie of uitslag. Over het algemeen kunnen volgende behandelingen de allergie gunstig beïnvloeden:

Bepaalde chemische stoffen vermijden

Lotions, wasmiddelen, zeep kunnen vaak de babyhuid dwarszitten. Het is soms aanbevolen om chemische reinigingsmiddelen te ontwijken en plaatsvervangende andere alternatieve producten te kiezen.

Was met een geurvrij middel om te reinigen

Bet de babyhuid na zeepgebruik droog en wrijf zacht zodat de huid niet geïrriteerd geraakt.

Een vochtinbrengende crème aanbrengen

Vocht inbrengende crème na een babybad, kan een droge huid van je boreling voorkomen. Het beschermt ook de huid tegen irriterende stoffen.

Probeer krauwen op de huiduitslag te voorkomen

Veel baby's zijn heel veel aan het krabben op de huiduitslag met hun vingernagels. Teveel krabben kan de huid verwonden en soms leiden tot een infectie.

Hoe kan je zoveel mogelijk een allergie voorkomen?

Het voorkomen van allergieën kan je nooit helemaal voorkomen. Sommige kinderen hebben daar aanleg voor om een allergie te ontwikkelen en anderen helemaal niet. Het enige wat je wel kan doen is de kans op een allergie verkleinen. Enkele tips die je zelf kan doen:

 • gebruik wasmiddel die geen allergie veroorzaken. Ook wel hypoallergeen genoemd
 • probeer je kind te behoeden van sigarettenrook om klachten van astma te vermijden
 • dompel wekelijks het babybeddengoed in heet water. Hierdoor wordt de kans op huisstofmijt kleiner
 • stofzuig op regelmatige basis
 • nieuwe voeding stapsgewijs uitproberen

Wanneer een baby een reactie op allergisch vlak toont, kan je best een dagboek over voeding bijhouden om te achterhalen wat de onderliggende oorzaak is. Zuivelproducten zijn veelvuldig een grote boosdoener, vooral voordat je kind één jaar wordt. Na het opsporen van het allergeen, praat je best met een arts hoe je met het voedseldieet omgaat.

Wanneer een arts inschakelen?

De meeste ouders kunnen thuis vaak reacties op een allergeen behandelen. In bepaalde gevallen is het echter het beste om medische hulp te raadplegen. Dit is zeker het geval wanneer de huiduitslag zich uitzaait op het lichaam. Het is ook essentieel als de gehavende huid symptomen van een infectie vertoont zoals een vloeistof die sijpelt, blaarvorming of kleine bloedingen. Soms kan uitslag een uiting zijn van een bepaald ziektebeeld. Het is raadzaam om het advies van een arts te vragen als volgende symptomen verschijnen:

 • loomheid
 • koorts
 • hoesten
 • buitensporig huilen

Baby's die een scherp piepend geluid maken tijdens het ademhalen, zwellingen aan lippen of tong vertonen hebben dadelijk medische hulp nodig. Zij kunnen een anafylactische reactie hebben op lichaamsvreemde stoffen of allergeen.

Drie tips om je kind te beschermen tegen voedsel allergieën op school

Omgevingsallergieën komen vaak voor. Vooral in de kinderopvang of op school moet je je kind ten allen tijde tegen gevaarlijke voedselallergieën beschermen.

1. Praat met je kind

Eén van de eerste dingen die je moet doen om je kind te beschermen, is om de diagnose van de allergie met je kind te bespreken. De meeste schoolgaande kinderen zijn in staat om allergieën van deze voedingsmiddelen te begrijpen. Voldoende communicatie met elkaar is de sleutel voor succes voordat ze naar school gaan. Je moet ervoor zorg dragen dat ze weten voor welke voedingsmiddelen ze allergisch zijn. Maar je moet ze ook aanleren hoe ze ingrediënten kunnen vermijden die hun allergeen bevatten. Wanneer je kind bijvoorbeeld allergisch is voor melk, moet hij of zij ijs vermijden. Wie een allergie heeft van pinda's, mag geen voedingsmiddelen consumeren die pindakaas of pindaschillen bevatten. Leg ook uit dat ze geen eten van andere kinderen mogen aanvaarden.

2. Breng het schoolpersoneel op de hoogte

Vraag aan de school voor het schooljaar begint, welke procedures zij volgen voor studenten met allergieën. De arts van je kind kan een kopie van de medische gegevens verstrekken. De leerkracht van je kind of begeleider van de kinderopvang moeten eveneens een kopie van dit document in de klas ter beschikking hebben.

3. Overleg met andere ouders

Het is heel belangrijk om met de leerkracht samen te werken zodat hij ervoor kan zorgen dat de ouders van de kinderen in de klas eveneens op de hoogte worden gesteld. Dit kan bijvoorbeeld door een email te versturen.