De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

8 x surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

Cadeautip: een eigen donutwinkel van LEGO voor de kids

Waarschijnlijk zijn jouw kinderen er ook gek op: donuts. Vooral voor de gedecoreerde (en mierzoete) variant met leuke figuurtjes en kleurtjes zijn ze waarschijnlijk snel te paaien. Hoe leuk is het dan om een eigen donutwinkel van LEGO Friends te hebben? Met deze...

Heel verdrietig werd ik daarvan: op sommige scholen mochten kinderen niet mee op schoolreisje als ouders de (vrijwillige!) ouderbijdrage niet hadden betaald. Wat daar ook de reden van zou zijn, kinderen mogen daar niet onder lijden, vind ik. Ik snap schoolbesturen ook echt niet die zulke regels kunnen opstellen. Maar… Er is goed nieuws!

Kinderen niet meer buitengesloten

Sommige scholen spiegelen de vrijwillige ouderbijdrage voor als een verplichte bijdrage. Als ouders deze niet betalen, dan mogen hun kinderen in sommige gevallen niet mee met uitjes of feesten die de school organiseert.

Dat mag nu gelukkig wettelijk niet meer. Op dinsdag 17 december is de initiatiefwet die GroenLinks en SP hebben ingediend aangenomen door de Tweede Kamer: Kinderen mogen niet meer buitengesloten worden bij schoolreisjes of de kerstviering als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen.

Ouderbijdrage ook voor bijles en begeleiding

Dat betekent dus dat kinderen niet meer geweigerd mogen worden van activiteiten zoals een kerstdiner, uitjes en schoolreisjes. Maar het gaat niet alleen over leuke uitjes, op sommige scholen konden kinderen ook niet meedoen aan bijles, huiswerkbegeleiding of tweetalig onderwijs. Bij de wet is het nu dus verboden om kinderen uit te sluiten van deze activiteiten als ouders de ouderbijdrage niet betalen.

Ouderbijdrage nu echt vrijwillig

Nu bij wet is vastgelegd dat kinderen niet mogen worden uitgesloten van deelname aan bepaalde activiteiten op basis van het wel of niet betalen van de ouderbijdrage, betekent dit dus ook dat de vrijwillige ouderbijdrage daadwerkelijk vrijwillig wordt.

De ouderbijdrage was officieel al vrijwillig en scholen zijn verplicht om dit te vermelden in hun schoolgids, maar veel scholen maken dat niet duidelijk. Zo wordt onbewust of bewust de druk gelegd bij ouders om de ouderbijdrage te betalen, helemaal als de kans bestaat dat hun kind buitengesloten wordt van activiteiten die vanuit de school worden georganiseerd.

Kwetsbare kinderen

Ik ben enorm blij dat op deze manier uitsluiting van kinderen wordt voorkomen. Vaak gaat dit om een kwetsbare groep waar al genoeg zorgen zijn. Voor kinderen van ouders die het al niet breed hebben, is er thuis al vaak geen geld voor extraatjes als leuke uitjes. Deze kinderen zijn juist gebaat bij dit soort uitjes en zeker ook bij extra (bij)lessen, als dit binnen de ouderbijdrage valt. Bovendien lijkt het me niet de boodschap die je als school wilt uitstralen: je mag niet meedoen met de rest als je ouders niet kunnen betalen. Iedereen hoort erbij.

De initiatiefwet die SP-Kamerlid Peter Kwint en GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld hebben ingediend, werd op één na door alle partijen gesteund. Binnenkort stemt ook de Eerste Kamer over de wet.