4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe...

Heel verdrietig werd ik daarvan: op sommige scholen mochten kinderen niet mee op schoolreisje als ouders de (vrijwillige!) ouderbijdrage niet hadden betaald. Wat daar ook de reden van zou zijn, kinderen mogen daar niet onder lijden, vind ik. Ik snap schoolbesturen ook echt niet die zulke regels kunnen opstellen. Maar… Er is goed nieuws!

Kinderen niet meer buitengesloten

Sommige scholen spiegelen de vrijwillige ouderbijdrage voor als een verplichte bijdrage. Als ouders deze niet betalen, dan mogen hun kinderen in sommige gevallen niet mee met uitjes of feesten die de school organiseert.

Dat mag nu gelukkig wettelijk niet meer. Op dinsdag 17 december is de initiatiefwet die GroenLinks en SP hebben ingediend aangenomen door de Tweede Kamer: Kinderen mogen niet meer buitengesloten worden bij schoolreisjes of de kerstviering als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen.

Ouderbijdrage ook voor bijles en begeleiding

Dat betekent dus dat kinderen niet meer geweigerd mogen worden van activiteiten zoals een kerstdiner, uitjes en schoolreisjes. Maar het gaat niet alleen over leuke uitjes, op sommige scholen konden kinderen ook niet meedoen aan bijles, huiswerkbegeleiding of tweetalig onderwijs. Bij de wet is het nu dus verboden om kinderen uit te sluiten van deze activiteiten als ouders de ouderbijdrage niet betalen.

Ouderbijdrage nu echt vrijwillig

Nu bij wet is vastgelegd dat kinderen niet mogen worden uitgesloten van deelname aan bepaalde activiteiten op basis van het wel of niet betalen van de ouderbijdrage, betekent dit dus ook dat de vrijwillige ouderbijdrage daadwerkelijk vrijwillig wordt.

De ouderbijdrage was officieel al vrijwillig en scholen zijn verplicht om dit te vermelden in hun schoolgids, maar veel scholen maken dat niet duidelijk. Zo wordt onbewust of bewust de druk gelegd bij ouders om de ouderbijdrage te betalen, helemaal als de kans bestaat dat hun kind buitengesloten wordt van activiteiten die vanuit de school worden georganiseerd.

Kwetsbare kinderen

Ik ben enorm blij dat op deze manier uitsluiting van kinderen wordt voorkomen. Vaak gaat dit om een kwetsbare groep waar al genoeg zorgen zijn. Voor kinderen van ouders die het al niet breed hebben, is er thuis al vaak geen geld voor extraatjes als leuke uitjes. Deze kinderen zijn juist gebaat bij dit soort uitjes en zeker ook bij extra (bij)lessen, als dit binnen de ouderbijdrage valt. Bovendien lijkt het me niet de boodschap die je als school wilt uitstralen: je mag niet meedoen met de rest als je ouders niet kunnen betalen. Iedereen hoort erbij.

De initiatiefwet die SP-Kamerlid Peter Kwint en GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld hebben ingediend, werd op één na door alle partijen gesteund. Binnenkort stemt ook de Eerste Kamer over de wet.