Winterjas in de auto levensgevaarlijk voor kind

We willen onze kinderen allemaal beschermen tegen kou. Dus pakken we ze in de winter lekker in met dikke jassen en sjaals. Ook in de auto. Als ik mijn zoon in zijn winterjas in de autostoel zet, is het altijd een mislukte mix tussen Kenny uit Southpark (want oranje...

Verjaardag vieren

Het is zaterdag, half twaalf 's avonds. We wachten met smart op mijn man, Pascal, omdat we zo dadelijk zijn verjaardag vieren. Gelukkig is hij er bijna want mijn jongste houdt het niet meer uit van de slaap. 'Zijn alle voorbereidingen klaar, meiden?' Het vakkundig...

Sinterklaasspeurtocht: Eindelijk vind ik Sinterklaas weer leuk

De afgelopen jaren kon ik die man met zijn baard wel het land uit kíjken. Sterker nog: stiekem hoopte ik dat hij eens een keer níet met zijn stoomboot aan zou meren in Nederland. Dat 'ie met zijn vrienden gewoon lekker eens bleef overwinteren aan een van de costa's....

Zwangerschap en zorgverzekering 2022

Ben je zwanger of hoop je dat in 2022 te worden? Het is dan verstandig om even goed naar je zorgverzekering te kijken. In dit artikel geven we jou alle tips en informatie over de zwangerschap en zorgverzekering in 2022. Je zult tijdens je zwangerschap namelijk veel...

Net bevallen? Zo maak je de eerste tijd met je kindje onvergetelijk

Ben je net bevallen? En voel je je een beetje uit balans nu je net moeder geworden bent? Geen paniek! Dat hebben veel vrouwen die voor het eerst moeder zijn geworden. Als je wilt weten hoe je loskomt van de twijfel, de onrust en het gevoel dat je het misschien niet...

Heel verdrietig werd ik daarvan: op sommige scholen mochten kinderen niet mee op schoolreisje als ouders de (vrijwillige!) ouderbijdrage niet hadden betaald. Wat daar ook de reden van zou zijn, kinderen mogen daar niet onder lijden, vind ik. Ik snap schoolbesturen ook echt niet die zulke regels kunnen opstellen. Maar… Er is goed nieuws!

Kinderen niet meer buitengesloten

Sommige scholen spiegelen de vrijwillige ouderbijdrage voor als een verplichte bijdrage. Als ouders deze niet betalen, dan mogen hun kinderen in sommige gevallen niet mee met uitjes of feesten die de school organiseert.

Dat mag nu gelukkig wettelijk niet meer. Op dinsdag 17 december is de initiatiefwet die GroenLinks en SP hebben ingediend aangenomen door de Tweede Kamer: Kinderen mogen niet meer buitengesloten worden bij schoolreisjes of de kerstviering als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen.

Ouderbijdrage ook voor bijles en begeleiding

Dat betekent dus dat kinderen niet meer geweigerd mogen worden van activiteiten zoals een kerstdiner, uitjes en schoolreisjes. Maar het gaat niet alleen over leuke uitjes, op sommige scholen konden kinderen ook niet meedoen aan bijles, huiswerkbegeleiding of tweetalig onderwijs. Bij de wet is het nu dus verboden om kinderen uit te sluiten van deze activiteiten als ouders de ouderbijdrage niet betalen.

Ouderbijdrage nu echt vrijwillig

Nu bij wet is vastgelegd dat kinderen niet mogen worden uitgesloten van deelname aan bepaalde activiteiten op basis van het wel of niet betalen van de ouderbijdrage, betekent dit dus ook dat de vrijwillige ouderbijdrage daadwerkelijk vrijwillig wordt.

De ouderbijdrage was officieel al vrijwillig en scholen zijn verplicht om dit te vermelden in hun schoolgids, maar veel scholen maken dat niet duidelijk. Zo wordt onbewust of bewust de druk gelegd bij ouders om de ouderbijdrage te betalen, helemaal als de kans bestaat dat hun kind buitengesloten wordt van activiteiten die vanuit de school worden georganiseerd.

Kwetsbare kinderen

Ik ben enorm blij dat op deze manier uitsluiting van kinderen wordt voorkomen. Vaak gaat dit om een kwetsbare groep waar al genoeg zorgen zijn. Voor kinderen van ouders die het al niet breed hebben, is er thuis al vaak geen geld voor extraatjes als leuke uitjes. Deze kinderen zijn juist gebaat bij dit soort uitjes en zeker ook bij extra (bij)lessen, als dit binnen de ouderbijdrage valt. Bovendien lijkt het me niet de boodschap die je als school wilt uitstralen: je mag niet meedoen met de rest als je ouders niet kunnen betalen. Iedereen hoort erbij.

De initiatiefwet die SP-Kamerlid Peter Kwint en GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld hebben ingediend, werd op één na door alle partijen gesteund. Binnenkort stemt ook de Eerste Kamer over de wet.