Hoe voelen weeën?

Als je zwanger bent heb je vast al vragen gesteld aan andere moeders, bijvoorbeeld: Hoe weet ik dat de de bevalling begonnen is? Of, hoe voelen weeën? De antwoorden op deze vragen kunnen erg van elkaar verschillen: ‘Ik had een ikea kastje in elkaar gezet. De volgende...

‘Mijn vrouw is blijvend ziek door sepsis tijdens de bevalling’

Dario en zijn vrouw Carli (37) hebben samen een zoontje van drie, maar door een veel te laat herkende sepsis (een ernstige reactie van het lichaam op een infectie, die kan leiden tot orgaanfalen, weefselschade en sterfte) brengt Carli nu al ruim drie jaar 99% van haar...

Eisprong symptomen: Zo herken je de lichamelijke symptomen van je eisprong

Elke vrouw met een regelmatige cyclus ervaart elke maand een eisprong. Dat betekent dat er elke maand een eicel via een eierstok richting je baarmoeder gaat. Dit is het moment dat de eicel bevrucht kan worden door een zaadcel. Gebeurt dit niet, dan wordt de eicel...

Studiedagen op de basisschool

Na zes weken vakantie was mijn zoon er wel weer aan toe om naar school te gaan, en wij ook. O wacht, we beginnen met studiedagen, waardoor mijn zoon eerst nog een dag vrij heeft op de eerste maandag van het schooljaar. We besloten er een leuke dag van te maken en zijn...

Spruw bij je baby

Spruw kan iedereen treffen, maar komt het meest voor bij baby's jonger dan 6 maanden en bij oudere volwassenen. Meestal treft het baby’s en peuters onder de twee jaar. Het komt heel vaak voor in het eerste levensjaar en bij relatief veel kinderen: ongeveer één op de...

Voor kinderen die soms luidruchtig en rumoerig zijn, graag in het middelpunt van de belangstelling staan en met de regelmaat van een klok asociaal gedrag tonen wordt het predicaat slecht gehumeurd al eens vaak ten onrechte opgehangen. Nochtans zijn het gewoon kenmerken van een extravert kind zonder daarom de belhamel uit te hangen. In deze blog 'Zes signalen die kunnen wijzen dat je kind extravert is' volgt praktische info over het gedrag van een vaak te geestdriftige nakomeling.

Wat is een extravert kind?

Een extravert kind wordt vaak omschreven als iemand die wordt geprikkeld door sociale contacten met andere kinderen en de wereld die op haar of hem draait. Maar in vele gevallen worden die kwaliteiten van een kind soms verkeerd weergegeven en geïnterpreteerd. Zij worden door de buitenwacht vaak misbegrepen en in een hoekje gedrumd dat niet zo fraai oogt. Nochtans zijn extraverte kinderen heel lief, openhartig en trekken op een hele eigenwijze bijzondere manier de aandacht. Soms een tikkeltje overdreven, maar wel met een positieve vibe.

Zes signalen die kunnen wijzen op dat je kind extravert gedrag vertoont

Er zijn zes kenmerken die je kan vaststellen of je kind extravert gedrag vertoont of niet. Volgende gedragshoudingen zijn heel typisch voor extraverte kinderen. Met deze parameters zal je als ouders rekening mee moeten houden:

1. Zij dringen meestal hun eigen zin op

Kinderen met een openhartig gedrag dringen zich meestal op om hun zin te krijgen en zijn in het algemeen veeleisend. Een peuter bijvoorbeeld put energie uit de interactie met andere kinderen en wordt hierdoor gestimuleerd. Zo kunnen extraverte kinderen net zo geestdriftig zijn wanneer ze een bezoek brengen aan een supermarkt of in een pretpark. Het maakt voor hun niets uit.

2. Zij komen helemaal niet agressief over

Extraverte kinderen kunnen misschien eng en heel chaotisch overkomen, maar dat heeft niets met een openhartige persoonlijkheid te maken. Zij kunnen wel luidruchtig zijn, roepen, tieren en schreeuwen. Maar decibels produceren staat niet synoniem met agressiviteit. Hun opgehoopte energie wordt zeker niet gestoken in schoppen, bijten, slaan of andere minder fraaie dingen van geweld. Zij stellen zich nooit agressief op.

3. Ze willen vaak dingen doen, maar niet alleen

Een extravert kind mag zich dan vaak als een ongeleid projectiel gedragen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze iets niet willen doen wat je hen vraagt. Het enige probleem dat zich stelt is dat ze een opdracht niet alleen willen uitvoeren, maar in het gezelschap van iemand. Zij halen hun energie altijd bij iemand anders in hun nabije omgeving. Als ouder kan je hierbij helpen door met hun te praten terwijl ze een bepaalde taak voltooien.

4. Ze begrijpen dat ze anderen hun geduld op de proef stellen

Een extravert kind laadt de batterijen op een eigenzinnige manier op en is meer gemotiveerd wanneer ze voldoende interactie hebben gehad met andere personen om hun heen. Om dat gedrag positief te ondersteunen, kan je bijvoorbeeld een beloning geven. Zo van: 'als je de huishoudelijke taken helpt uit te voeren, gaan we samen later je vriend bezoeken'. Meestal stimuleert dit de motivatie.

5. Zij willen zeker niet destructief overkomen, ook al lijkt dat soms

Drukke kinderen zijn enthousiast over elke nieuwe mogelijkheid wat hun pad kruist en richten zich vaak op een beloning die ze achteraf verdienen. Als ze een supermarkt bezoeken, krijgen ze misschien een koekje. Dat is hun denk- en leefwereld. Ze hopen niet dat ze hun ondernemingslust in de schappen kunnen ontplooien, ze zijn doodeenvoudig blij dat ze op pad zijn. Een display in de supermarkt omgooien heeft altijd te maken met hun overdreven daadkracht. Zij zullen nooit negatief zijn vanuit een destructief oogpunt.

6. Je kind is erg geliefd en iedereen wil bij je oogappel zijn

Het zal je misschien verbazen, maar je extravert kind ligt uitstekend bij andere kinderen. Ondanks het luidruchtig druk gedrag of de vermoeiende aanwezigheid, sluiten ze heel gemakkelijk vriendschapsbanden af. Aan populariteit in school geen gebrek. En je kind geniet met volle teugen van die aandacht. Het geeft hun energie in de positieve zin van het woord.