Er zijn veel mensen die 's ochtends niet ontbijten en dus de dag met een lege maag starten. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Maar juist voor kinderen is het belangrijk dat zij in de ochtend een ontbijt nemen. Dit is eigenlijk bij iedereen wel bekend, maar er zijn toch nog veel kinderen die op school komen zonder een ontbijt te hebben gehad. Waarom is het ontbijten voor je kind zo belangrijk?

Waarom ontbijten sommige kinderen niet?

De meest voorkomende reden waarom kinderen een ontbijt overslaan is omdat zij 's ochtends nog geen zin in eten hebben. Dit kan natuurlijk, want ook veel volwassenen zullen dit herkennen. Toch is het heel verstandig om als ouder je kind wel te stimuleren om te ontbijten. Een ontbijt geeft het kind namelijk alleen maar voordelen, ook in zijn of haar latere leven. Wat ook wel eens voorkomt, is dat het 's ochtends in alle haast wel eens erg chaotisch in huis kan zijn. Menig ouder met meerdere kinderen kan hier over meepraten. In de haast en drukte kan het ontbijt al snel ‘vergeten’ worden. Daarom is structuur in de ochtend ook zo belangrijk voor kinderen. Wanneer je op tijd opstaat, heb je alle tijd om voor een goed ontbijt te zorgen. Een andere reden waarom niet ontbijten wordt kan als schrijnend gezien worden. Er zijn namelijk best wel veel gezinnen die onder de armoedegrens leven. Het blijkt dat veel kinderen uit deze gezinnen niet ontbijten omdat de middelen niet voorhanden zijn. Het is niet altijd even gemakkelijk om deze kinderen te signaleren. Hier ligt dus ook taak voor het onderwijs, want juist kinderen uit deze doelgroep hebben een goed ontbijt nodig.

Waarom is ontbijten zo belangrijk?

De reden waarom ontbijten zo belangrijk is, geldt eigenlijk niet alleen voor kinderen, maar evengoed ook voor volwassenen. Een ontbijt is nodig om de spijsvertering weer op te starten en tevens krijg je hier meer energie door. Kinderen zijn de hele dag druk in de weer en doen allerlei ervaringen op. Dit vergt veel energie dat uit voedsel gehaald moet worden. Het spreekt voor zich dat als een kind niet ontbijt, er hier ook geen energie uit gehaald kan worden. Gemiddeld zullen kinderen ongeveer 10 tot 15% van hun dagelijkse energie en voedingsstoffen uit het ontbijt halen. Wanneer je je kind dus niet laat ontbijten, dan onthoud je hem of haar dagelijks een behoorlijke portie aan energie en voedingsstoffen. Er zijn nog meer redenen waarom het ontbijt zo belangrijk is.

Concentratie

Kinderen moeten op school ook dictees, proefwerken en examens maken. Uiterste concentratie is hierbij heel belangrijk. Als een kind geen ontbijt heeft gegeten, dan ontbreekt de nodig energie om zich volledig te concentreren. Het niet ontbijten kan dus een rechtstreeks effect hebben op de nodige schoolresultaten van een kind. Met een goed ontbijt krijgt het kortetermijngeheugen een flinke boost en kan het kind zich veel beter concentreren. Het voorkomt ook dat een kind tijdens een proefwerk of examen afgeleid wordt door een knorrende maag.

Een beter humeur

Een ontbijt is zeker van invloed op het humeur van een kind. Een kind is veel minder bestand tegen stress. En als er ergens een plek is waar een kind te maken krijgt met stress, dan is het op school. Wil je niet het risico nemen dat je kind bij de eerste de beste tegenslag op school uit zijn of haar slof schiet? Dan kan een ontbijt hier een bijdrage aan leveren. Juist ook kinderen die gedragsproblemen vertonen hebben behoefte aan structuur en een ontbijt moet hier onderdeel van zijn. Je kind kan zijn gedrag dan veel beter onder controle houden.

kind-met-overgewicht-kijkt-naar-ongezonde-hamburger

Het voorkomt overgewicht

Uit onderzoek is gebleken dat juist kinderen met overgewicht minder ontbijten dan kinderen zonder overgewicht. Dit klinkt misschien niet logisch, maar de verklaring is vrij eenvoudig. Als een kind niet ontbijt, zal het in de loop van de ochtend al snel honger krijgen. Er is dan het risico om te grijpen naar ongezonde snacks en snoep. Eigenlijk wordt het ontbijt dus vervangen door deze ongezonde producten, die juist overgewicht stimuleren. Als je juist wilt voorkomen dat je kind last krijgt van overgewicht, dan moet je kind goed ontbijten. Je kind zal tijdens de dag minder last hebben van een hongergevoel en dit voorkomt dat je kind ongezond voedsel en snoep gaat eten.

Minder gulzig tijdens andere maaltijden

Het is enigszins voor te stellen dat een kind die niet ontbijt in de loop van de dag hongerig begint te worden. Een kind zal er dan ook alles aan doen om tijdens de lunch of het diner voldoende binnen te krijgen, zodat het hongergevoel gestild wordt. Overmatig eten tijdens het diner is juist heel slecht voor een kind. Een kind kan hierdoor buikpijn krijgen en slapen gaat ook erg lastig met een te volle maag. Wanneer er een ontbijt was gegeten, dan zou er tijdens het diner veel minder gulzig gegeten hoeven te worden.

Wat als je kind niet wil ontbijten?

Sommige kinderen zijn nu eenmaal lastige eters en weigeren pertinent het ontbijt. Dan is het een kwestie van opvoeden om je kind toch aan het ontbijt te laten wennen. Als ouder ben jij altijd het voorbeeld voor een kind. Als jijzelf ook regelmatig het ontbijt overslaat, dan zal je kind je voorbeeld volgen. Maak dus ook altijd een ontbijt voor jezelf klaar. Het ontbijt kun je gezelliger maken door gezamenlijk te ontbijten. Sta dus allemaal op tijd op, zodat je gezamenlijk ontbijt. Dit is overigens ook een heel goed begin van de dag. Zet diverse soorten beleg op tafel, zodat je kind keuze heeft. Vermijd het liefste zoetwaren, want dit kan schommelingen in de suikerspiegel veroorzaken en geeft een minder verzadigd gevoel. Straffen omdat je kind niet wil ontbijten heeft vrijwel nooit zin. Integendeel zelfs, het kan averechts werken. Zorg daarom dat je van het ontbijt een dagelijkse structuur maakt, waarbij je kind ook daadwerkelijk zin krijgt in een ontbijt.