Kinderen spelen graag met speelgoed. Dat is vandaag de dag zo, maar is eigenlijk altijd al zo geweest. Oude opgravingen hebben laten zien dat kinderen eeuwen geleden al met rammelaars en poppen speelden. De keuze aan speelgoed is nu alleen vele malen groter dan vroeger. Dit is fijn, maar soms ook wel eens lastig.

Zoek je een educatief cadeautje voor een 3-jarige, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Of heb je geen idee wat de voorkeuren van het kind eigenlijk zijn en wat het kind leuk vindt om te doen? Wij hebben in dit artikel het leukste educatieve speelgoed voor een 3-jarige op een rijtje gezet. Met deze lijst als inspiratiebron zal jouw cadeautje zeker een treffer worden!

Speelgoed voor rollenspel

Het spelen van een rollenspel is niet alleen leuk, het is ook erg leerzaam. Het stimuleert de fantasie van het kind en helpt bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Kinderen oefenen hoe ze zich horen te gedragen in bijvoorbeeld een winkel, of ze doen gewoon lekker gek! Een rollenspel kan zelfs helpen om de angst voor bijvoorbeeld de dokter of tandarts weg te nemen. Veel kinderen vinden het immers fijn om vooraf te weten wat hen te wachten staat als ze onderzocht moeten worden. Veel fabrikanten bieden speelgoed aan dat kan worden gebruikt voor rollenspel. Een dokterstas, een kassasysteem, cosmetische accessoires of misschien een winkeltje? Er is voor ieder kind en voor ieder budget wel iets geschikts te vinden.

Een keukentje

Een keukentje voor kinderen zou eigenlijk ook onder de noemer 'speelgoed voor rollenspel' kunnen vallen. Maar het is zulk leuk speelgoed waar kinderen vaak en lang mee spelen, dat het verdient om apart benoemd te worden. Vrijwel ieder kind vindt het leuk om volwassenen na te doen. Een keuken voor kinderen biedt hiertoe een goede mogelijkheid. Rammelen met de pannen, draaien aan de knoppen en opscheppen met de soeplepel. Met een keukentje kan er op veel manieren gespeeld worden. Het oefent de oog- handcoördinatie, stimuleert de fantasie en simuleert interactie met anderen. De mogelijkheden met een keukentje zijn eindeloos. Zet de teddyberen maar vast op een rijtje. Het eten is bijna klaar!

Een (loop)fiets of step

Spelen in de buitenlucht is gezond. Oefenen op de loopfiets, een gewone fiets of de step is daarom een heel goed idee. Fietsen of steppen is niet alleen heel leuk, het vergroot ook de mogelijkheden voor de ouders om op pad te gaan. Lopend leggen de meeste kinderen niet zulke grote afstanden af. Maar op de fiets of step is dit een heel ander verhaal. Kinderen ontwikkelen met dit speelgoed hun lichaamscoördinatie en balans en leren afstanden en snelheid in te schatten. Waar het ene kind een specifieke voorkeur voor een bepaalde loopfiets, fiets of step zal hebben, racet het andere kind zo overal op weg. Het hebben van zowel een loopfiets, gewone fiets als een step is dan ook vaak helemaal geen overbodige luxe. Laat het kind lekker bewegen en oefenen.

Interactief speelgoed

Toegegeven: interactief speelgoed maakt soms veel herrie. Meestal vinden kinderen dit niet zo erg, maar ouders vinden het minder leuk. Het is echter geen reden om al het interactieve speelgoed links te laten liggen. Dit soort speelgoed is namelijk zeer geschikt voor nieuwsgierige 3-jarigen die steeds weer iets nieuws willen leren. Afhankelijk van het speelgoed, vergroot het de kennis van het kind of helpt het bijvoorbeeld motorische vaardigheden te ontwikkelen. Van zingende boekjes tot kinderlaptops: voor ieder kind is er leuk interactief speelgoed te vinden.

Creatief speelgoed

Een kind van 3 wordt steeds handiger en ook geduldiger. De mogelijkheden om te tekenen, verven, kleien, plakken of stempelen worden hierdoor steeds groter. Creatief speelgoed stimuleert de fantasie en verhoogt de concentratie van de kinderen. Daarbij worden tijdens creatief spel ook nog eens de motorische vaardigheden geoefend. Creatief speelgoed is vaak klein van formaat waardoor het bijvoorbeeld ook gemakkelijk mee te nemen is op reis. Daarbij zijn er al creatieve sets verkrijgbaar tegen een lage prijs. Een stickerboek hoeft niet veel te kosten. Dit maakt dat creatief speelgoed ook heel geschikt is als om als klein cadeautje te geven.

Boeken

Lezen of voorgelezen worden is leuk en zeer goed voor de ontwikkeling van een kind. Het is niet voor niets dat aangeraden wordt om kinderen van jongs af aan voor te lezen. Door vroeg te beginnen met (voor)lezen is de kans groter dat het kind later zelf ook graag gaat lezen. Vaak zijn kinderen eerst geïnteresseerd in plaatjesboeken en zoekboeken en wat later ook in verhalenboeken. Het aanbod van boeken is groot: van schattige dierenverhalen tot stoere heldenverhalen. Kinderen worden graag meegenomen op avontuur!

Poppen en figuren

Een babypop is heerlijk om mee te tutten. De pop kan worden uit- en aangekleed, gaat in bad of mag mee in de kinderwagen. Een zachte knuffelpop is daarbij ook nog eens heerlijk om mee te knuffelen. Met poppen spelen stimuleert de motorische ontwikkeling en prikkelt de fantasie. Hetzelfde geldt voor het spelen met bijvoorbeeld Playmobil en (actie)helden. Het bouwen van een huis of fort voor deze figuurtjes en het verzinnen van een avontuur is niet alleen heel leuk om te doen, het is ook heel goed voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van het kind.

Autootjes en treinen

Snel instappen, de trein vertrekt! Met het bouwen van een spoorbaan zijn de meeste kinderen wel even zoet. Ze oefenen hun oog- handcoördinatie terwijl ze de trein langs het station en over de brug laten rijden. Hetzelfde geldt voor het spelen met autootjes en autobanen. Kinderen leren van het bouwen van de baan en het rijden met de autootjes. De keuze is groot: van een houten treinbaan tot interactieve plastic autootjes. Rijden en leren tegelijkertijd!

Puzzels

Puzzelen is tijdloos en mateloos populair. Puzzels zijn verkrijgbaar in diverse moeilijkheidsgraden en kunnen dus gemakkelijk afgestemd worden op de vaardigheden van het kind. De tijd dat er alleen legpuzzels beschikbaar waren is voorbij. Er is nu ook een ruime keuze uit bijvoorbeeld 3D-puzzels, elekto-puzzels of magneetpuzzels.