Vind je het belangrijk om het met je kind over homoseksualiteit te hebben, maar weet je niet hoe? Dit artikel helpt je op weg. In tegenstelling tot vroeger, wordt tegenwoordig steeds vaker in het openbaar gesproken over onderwerpen als homoseksualiteit. Misschien heb jij het als kind nooit met je ouders over homo- of biseksualiteit gehad, maar wil je hier wel iets over meegeven aan jouw kinderen. Dat kan veel vragen bij je oproepen. Moet je dat wel doen? Wanneer dan? Maar vooral: hoe?

Waarom is het belangrijk om met mijn kinderen over homoseksualiteit te praten?

Wij volwassenen zijn gewend om in hokjes te denken: bij een eettafel horen stoelen, baby's dragen luiers en gezinnen bestaan uit een vader, moeder en kinderen. Het is heel logisch en nuttig dat we zo denken, want het scheelt veel tijd als je conclusies die vaak juist zijn, beschouwt als “hoe het hoort”. Maar dat maakt wel dat dingen die anders zijn dan wat je gewend bent, opvallen en daardoor misschien ongemakkelijk of eng zijn.

Een kind wordt niet geboren met “hokjes” in zijn hoofd. Kinderen krijgen aangeleerd wat normaal is, door wat ze om zich heen zien en horen. Vooral in de eerste levensjaren van je kinderen, staat het gezin waarin zij opgroeien centraal. Jij als ouder hebt dus veel invloed op hoe je kind over bepaalde onderwerpen denkt. Door met je kind te praten over homoseksualiteit, kun je hem of haar dus meegeven dat veel mensen verliefd worden op iemand van het andere geslacht, maar dat dat niet altijd het geval is.

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij zelf homoseksueel bent. Je kind krijgt dan al zijn of haar hele leven mee dat mensen van hetzelfde geslacht een relatie met elkaar kunnen hebben en dat dat heel normaal is. Maar ook dan kan het fijn zijn om met je kind te praten over verschillen én overeenkomsten tussen hetero- en homoseksualiteit.

Ook als je kind ouder wordt, kan het profijt hebben van wat jij hem of haar hebt meegegeven over homoseksualiteit. Misschien ontdekt je zoon of dochter dat hij of zij zelf op mensen van hetzelfde geslacht valt. Je kind zal dan al weten dat het niet de enige is en dat jullie als ouders daar respect voor hebben.

Wanneer kan ik ermee beginnen?

Hoe je met je kind over homoseksualiteit praat, hangt natuurlijk ook af van de leeftijd van je kind. Je hoeft het uiteraard écht niet (meteen) over seks te hebben. Je kunt het onderwerp dan ook al aansnijden als je kind nog erg jong is, bijvoorbeeld een jaar of vier.

Als je met je zoon of dochter over homoseksualiteit gaat praten, dan is het belangrijk dat hij of zij een beetje begrijpt wat liefde of verliefdheid is. Je kind begrijpt dan dat het een papa en een mama (of twee papa's / mama's) heeft en dat zijn ouders verliefd zijn op elkaar. Als je kind dat snapt, dan kun je ook uitleggen dat dit bij sommige kinderen anders is en dat zij twee ouders van hetzelfde geslacht hebben (of twee ouders van een verschillend geslacht).

Hoe pak ik het aan?

zoals dat voor de meeste zaken rond de opvoeding van je kind geldt, bestaat er ook voor het praten over onderwerpen als homoseksualiteit geen handleiding. Maar de volgende tips kunnen je in ieder geval een beetje inspiratie geven voor hoe jij je kinderen iets kunt meegeven over homoseksualiteit in de opvoeding.

Geef het goede voorbeeld

Het is al eerder genoemd in dit artikel: jij speelt een belangrijke rol in het leven van je kind. Zeker tot de tienerjaren ben jij een groot voorbeeld. De kans is groot de je kind normaal zal vinden wat jij als normaal beschouwt, maar ook zal afwijzen wat jij afwijst.

Daarom is het belangrijk om als ouders het goede voorbeeld te geven aan je kind. Laat merken dat je openstaat voor homoseksualiteit en doe geen negatieve uitingen over het onderwerp.

Geef uitleg via een spel

Misschien speelt je kind weleens met playmobil, barbies of ander speelgoed waarvan mensen- of dierenfiguren deel uitmaken. Je kunt dit speelgoed gebruiken om je kind te laten zien dat niet ieder gezin een papa en een mama heeft, maar dat er bijvoorbeeld ook kinderen zijn met twee mama's en twee papa's. Vorm een dergelijk gezinnetje met het speelgoed en leg uit terwijl jullie spelen.

Lees eens iets anders

Niet alleen door jou als ouder, maar ook dat wat ze zien op televisie en in boeken leren kinderen de wereld kennen. In veel boeken en tv-series voor kinderen bestaat een gezin uit een vader, een moeder en kinderen. Dat is aan de ene kant best logisch, want een kind kan zich dan herkennen en inleven in het verhaal. Maar aan de andere kant zijn er ook kinderen met homoseksuele ouders en leren kinderen van heteroseksuele ouders, door naar een gezin met homoseksuele ouders te kijken, ook dat het soms anders is dan bij hen thuis en dat dat ook goed is.

Het kan best lastig zijn om zo'n boek of serie te vinden. Daarom vind je hier drie voorbeelden van kinderboeken waarin een homoseksueel gezin voorkomt. Je kunt natulijk ook Jullie eigen fantasie gebruiken en zelf een verhaal verzinnen.

  • Een cavia en twee moeders – Pieter Feller
  • Koning & Koning – Linda de Haan & Stern Nijland
  • Lance & lot – Linda de Haan, Tim van Camp & Steven Van Dingenen

Gebruik eventuele voorbeelden uit je eigen omgeving?

Heb jij homoseksuele stellen in je familie, kennissen- of vriendenkring? Gebruik ze als voorbeeld. Zo wordt het “echt” voor je kind en krijgt het meer grip op wat dat nu eigenlijk precies betekent, twee mensen van hetzelfde geslacht die verliefd op elkaar zijn. Jonge kinderen kunnen namelijk nog niet goed abstract denken, waardoor zij dingen echt moeten zien om er echt vat op te krijgen. Dat kan ook met boeken of playmobil, maar een stel dat zij kennen, is natuurlijk ook een mooi voorbeeld.

Zoals je vast zelf al weet, kunnen kinderen heel direct en nieuwsgierig zijn. Het kan daarom fijn zijn het stel dat je als voorbeeld gebruikt te vertellen waar je het met je kind over hebt gehad, zodat zij voorbereid zijn op vragen die je kind misschien gaat stellen.

Leg uit dat “homo” geen scheldwoord is

Helaas wordt er nog regelmatig met “homo” gescholden. Ook hier kun je het met je kind over hebben, maar dat kan natuurlijk wel pas als het weet wat een scheldwoord is. Je kunt het woord “homo” gebruiken als je het met je kind over homoseksualiteit hebt. Je kind zal hierdoor leren wat het is en je kunt daardoor ook makkelijker uitleggen dat dat geen woord is om iemand mee uit te schelden. Als je het al vroeg met je kinderen over homoseksualiteit hebt, dan zullen zij waarschijnlijk ook begrijpen dat er ook helemaal geen reden is om homoseksuelen uit te schelden. Toch kan het gebeuren dat je kinderen schelden met “homo”, omdat zij dat overnemen van anderen. Herinner je zoon of dochter dan aan wat je hebt verteld over homoseksualiteit.

Mijn kind vind homoseksualiteit maar iets raars. Wat nu?

het kan zijn dat je kind verbaasd is, als het hoort dat sommige andere kinderen twee mama's of papa's hebben. Dat is logisch, want dat wijkt waarschijnlijk af van wat je kind gewend is en verwacht had. Je kind mag dat dus best even gek vinden.Vertel je kind dat je snapt dat hij of zij verbaasd is en dat dat mag. Maar benadruk dan ook steeds: “Het is anders dan je gewend bent, maar wel net zo normaal als dat wat jij gewend bent.”