Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

“Beste ouders, voor het klassenuitje naar de kinderboerderij zijn wij op zoek naar ouders die met de auto een groepje van 4 kinderen willen brengen en halen. Je bent welkom om tijdens het uitje mee te kijken of kopje koffie te drinken, maar dit is niet verplicht. We vertrekken ‘s ochtends om 9:00 en rijden om 12:00 weer terug naar school. We hebben nog 3 ouders nodig om het klassenuitje door te kunnen laten gaan.”

Een voorbeeld hoe ouders onmisbaar zijn in het onderwijs. Als ouder krijg je geregeld de vraag om hulpouder op de basisschool van jouw zoon of dochter te worden, maar wat houdt het in om hulpouder te zijn? Ontmoet deze ouder, leer zijn of haar rollen kennen en kom erachter wat de voordelen zijn. Voor iedereen die al hulpouder is geven we een aantal tips die helpen bij de omgang met de leerkracht.

Ontmoet de hulpouder.

De term ‘hulpouder’ is een van de termen die je moet kennen als je kind naar de basisschool gaat. Door alle taken die de leerkracht er afgelopen jaren bij heeft gekregen is de vraag naar hulp ook toegenomen. Hierdoor is de basisschool vaak afhankelijk van vrijwillige hulp bij bijvoorbeeld buitenactiviteiten, vervoer en begeleiding. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van hulpouders. Dit zijn vaders en moeders van leerlingen die actief iets willen bijdragen op de basisschool van hun zoon of dochter. Vaak wordt er van jou als ouder ook wel een beetje verwacht dat je participeert ook al is dit nooit een verplichting. Maak je dus geen zorgen als je fulltime werkt en niet altijd kan. Het zijn van hulpouder hoeft niet altijd om vaste dagen of tijden.

De hulpouder in zijn rol.

Je kunt als hulpouder verschillende rollen aannemen of toegewezen krijgen. Sommige hulpouders hebben veel tijd en willen graag wekelijks of maandelijks helpen waar anderen alleen incidenteel hulp kunnen bieden. Als hulpouder kun je de volgende rollen hebben;

De klassenouder.

Een klassenouder wordt vaak aan het begin van het jaar gekozen of aangesteld en blijft dit over het algemeen het gehele schooljaar. Ze helpen bijvoorbeeld bij het inzamelen van geld voor activiteiten of bij het helpen voorbereiden van feesten.

De overblijfouder.

Een overblijfouder begeleidt de leerlingen die tussen de middag overblijven en houden bij wie er aanwezig is. Vaak wordt dit gedaan voor een vast aantal hulpouders.

De oversteekouder.

Scholen die aan een drukke weg liggen waar veiligheid belangrijk is hebben vaak oversteekouders. Zij begeleiden vaak samen met een leerkracht een veilig en geordend vertrek van school.

De vervoerouder.

Voor het jaarlijkse schoolreisje, bezoek aan bijvoorbeeld musea of andere tripjes is vervoer nodig. Wanneer er vanuit school geen vervoer mogelijk is wordt hier de hulp van ouders ingezet. Als hulpouder kun je dus ook (incidenteel) als vervoerouder je steentje bijdragen.

De luizenouder.

Dit is misschien niet de meest favoriete rol van hulpouder, maar wel onmisbaar. Jaarlijks is er een nationale luizendag waarop de luizenouder de leerlingen controleert op luizen. Veel scholen doen dit meerdere keren per jaar. Dit zijn vaak dezelfde hulpouders omdat zij precies weten wat er moet gebeuren op luizendag.

De leesouder.

De leesouder biedt hulp bij bijvoorbeeld lezen in groepjes en het wisselen van leesboeken in de bibliotheek. Ook kun je als leesouder helpen bij het nationale voorleesontbijt. Je kunt hier als hulpouder op vaste momenten of incidenteel helpen.

De actief participerende hulpouder.

Wil je als hulpouder nog meer betrokken zijn bij het onderwijs van jouw kind of zijn/haar school dan kun je als hulpouder ook in de ouderraad of medezeggenschapsraad deelnemen.

De ouderraad.

Je kunt als vaste hulpouder onderdeel uitmaken van de ouderraad. Zij houden zich bezig met bijvoorbeeld de vrijwillige ouderbijdrage of de organisatie van feesten. Daarnaast geven zij advies aan de medezeggenschapsraad.

De medezeggenschapsraad.

Vaste hulpouders en onderwijzend personeel maken onderdeel uit van de medezeggenschapsraad. Elke basisschool is verplicht deze te hebben. Zij houden zich bezig met de organisatie van de school en de inrichting van hun onderwijs.

Hulpouder voordelen & tips.

Het zijn van hulpouder is vrijwillig (met uitzondering van de overblijfouder). Het zijn ook vaak dezelfde ouders die helpen en dat is erg jammer als je kijkt naar de voordelen die het zijn van hulpouder heeft zoals;

  • Je kan een toevoeging zijn voor het onderwijs door het hebben van andere kennis en vaardigheden.
  • De meeste kinderen vinden het leuk als hun ouder hulpouder wordt. Ze ervaren de aanwezigheid van een ouder binnen de school als positief en veilig.
  • Je bent actief betrokken bij jouw kind en zijn of haar school en onderwijs.

De volgende tips geven we aan elke hulpouder waardoor de omgang met de leerkracht makkelijk gemaakt kan worden en de verwachtingen duidelijk zijn;

  • Zorg dat je weet wat er van jou verwacht wordt.
  • Hou contact met de leerkracht over nieuwtjes of vragen.
  • Ken de regels die de school hanteert en volg deze op.
  • Als hulpouder ben je nooit invaller van een leerkracht.

Kortom, als hulpouder bied je hulp aan de school en leerkracht van jouw kind. Het is niet verplicht, maar wel hard nodig. Er zijn verschillende rollen of taken die je kunt hebben waardoor je met zowel veel als weinig tijd je steentje kan bijdragen als hulpouder. Wees een aanvulling op het onderwijs en een betrokken ouder.