Nationale Buitenspeeldag, is een supergoed initiatief om het buitenspelen te stimuleren. Door heel Nederland worden er jaarlijks voor ruim 90.000 kinderen buitenspeelactiviteiten opgezet.

Wat is de Nationale Buitenspeeldag?

Sinds 1994 wordt er in Nederland elk jaar een Nationale Buitenspeeldag gehouden op de tweede woensdag in juni. De Buitenspeeldag is een initiatief van Jantje Beton en Nickelodeon. Het is dé grootste buitenspeelactie van Nederland. Op deze dag wordt van heel Nederland één grote speelplek gemaakt!

Op de buitenspeeldag worden overal in ons land straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar heerlijk kunnen spelen. De Nationale Buitenspeeldag is een echte actiedag met spandoeken, folders, helpende ouders en natuurlijk veel spelende kinderen op straat. Door het afsluiten van de straten wordt de aandacht gevraagd van omwonenden, de gemeente en voorbijgangers. Elke straat, buurt of school kan meedoen om zo de eigen omgeving veiliger en kindvriendelijker te maken.

Nationale Buitenspeeldag

Wat is het doel van de Buitenspeeldag?

De Nationale Buitenspeeldag vraagt op een leuke en speelse manier aandacht voor een kindvriendelijke inrichting van buurten en straten. De actie doet een beroep op buurtbewoners en voorbijgangers om hun verkeersgedrag kritisch te bekijken en onder de loep te nemen. De actiecomités nodigen vertegenwoordigers van de gemeente uit om bij de actie aanwezig te zijn. De gemeente kan zo op een directe manier in gesprek komen met kinderen en ouders uit een buurt of straat. De problemen die kinderen en ouders in hun buurt of straat ervaren, kunnen dan in een informele sfeer besproken worden en er kunnen oplossingen en ideeën aangedragen worden.

Nickelodeon op ‘zwart’

Om kinderen nog eens extra te stimuleren om buiten te spelen gaat het televisiekanaal van Nickelodeon tijdens de Buitenspeeldag vanaf 13:00 uur zelfs op zwart! Nickelodeon en Jantje Beton roepen gemeentes, buurtverenigingen, ouders en scholen op om leuke buitenspeelactiviteiten te bedenken en op te zetten. Ook kunnen kinderen zelf activiteiten bedenken waar ze bij Jantje Beton subsidie voor kunnen aanvragen. Op de Buitenspeeldag kunnen kinderen deelnemen aan activiteiten zoals vlotten bouwen, kunstwerken maken met stoepkrijt, buikschuiven op een waterbaan of een ouderwetse kruiwagenrace meedoen.

leuke waterspelletjes - waterglijbaan in de tuin

Buitenspelen belangrijk voor ieder kind

Ik weet niet hoe het met jou kind zit, maar de mijne wil het liefst naar ‘buiten! buiten!’, wat voor weer het ook is. Niet zo gek ook, want buitenspelen is vaak uitdagender dan binnen (er valt een hoop te ontdekken) en met vriendjes buitenspelen is nog veel leuker.

Misschien lijkt buitenspelen vanzelfsprekend voor kinderen, maar dat is het kennelijk niet. Ik schrok even van deze cijfers: maar liefst 1 op de 5 kinderen in Nederland speelt niet of slechts één keer per week buiten. Terwijl buitenspelen kinderen vrolijk en blij maakt. Nog belangrijker: buitenspelen prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek. Juist in een tijd waarin 80% van de kinderen niet genoeg beweegt en veel speelomgevingen zijn verarmd, kan er niet voldoende aandacht naar uitgaan.

buitenspeel-dag

Nationale Buitenspeeldag bij jou in de buurt

Benieuwd naar de activiteiten bij jou in de buurt? Op de website van Jantje Beton kun je kijken wat er in jouw omgeving te doen is op de aankomende Nationale Buitenspeeldag.

Veel plezier met buitenspelen tijdens de Nationale Buitenspeeldag! Het wordt ongetwijfeld weer een super leuke dag.

 

Origineel blog gepubliceerd op 8 juni 2016, geüpdatet op 8 juni 2022.