De voor- en nadelen van een abonnement voor je kind

Heb je een gebruikte smartphone die je aan je kind wilt geven, of wil je geen hoge kosten maken voor een telefoon met een abonnement voor je kind? Dan kun je voor een sim only abonnement kiezen. In dit artikel vertellen we je de voor- en nadelen van sim only en waarom...

Ik ben dol op het pretpark

Ik ben dol op pretparken. En kermissen. De draaimolen, de achtbaan, de ‘spin’, het Sprookjesbos in de Efteling, je kunt mij er heel blij mee maken.In mijn puberjaren als begin twintiger kreeg ik nog wel mensen mee, maar daarna was het voor de meeste vrienden een té...

5 tips voor meer sfeer in huis

Oost west, thuis best. Zo luidt het bekende gezegde over dat er geen fijnere plek is om te zijn dan in je eigen huis. Thuis is natuurlijk een van de mooiste plekken om te zijn, maar dan moet het binnenshuis wel gezellig en sfeervol zijn. Maar hoe zorg je voor meer...

6 x leuke waterspelletjes voor buiten

Spelen met water, het is één van de favoriete bezigheden van kinderen. In bad, in het zwembad, stampen in plassen na de regen of wanneer het hoogzomer is, er is altijd wel iets leuk te verzinnen. In dit artikel lees je zes leuke waterspelletjes die je gemakkelijk in...

Je kind te beschermen tegen pijn

Toen mijn zoon twee dagen oud was moest ik met hem naar het ziekenhuis om bloed te prikken. Hij was te vroeg geboren en nog een heel klein kriebelgarnaaltje. Als hij 15 ml. voeding per keer binnen kreeg waren wij helemaal blij. Hij moest gecheckt worden op bilirubine,...

Nationale Buitenspeeldag, is een supergoed initiatief om het buitenspelen te stimuleren. Door heel Nederland worden er jaarlijks voor ruim 90.000 kinderen buitenspeelactiviteiten opgezet.

Wat is de Nationale Buitenspeeldag?

Sinds 1994 wordt er in Nederland elk jaar een Nationale Buitenspeeldag gehouden op de tweede woensdag in juni. De Buitenspeeldag is een initiatief van Jantje Beton en Nickelodeon. Het is dé grootste buitenspeelactie van Nederland. Op deze dag wordt van heel Nederland één grote speelplek gemaakt!

Op de buitenspeeldag worden overal in ons land straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar heerlijk kunnen spelen. De Nationale Buitenspeeldag is een echte actiedag met spandoeken, folders, helpende ouders en natuurlijk veel spelende kinderen op straat. Door het afsluiten van de straten wordt de aandacht gevraagd van omwonenden, de gemeente en voorbijgangers. Elke straat, buurt of school kan meedoen om zo de eigen omgeving veiliger en kindvriendelijker te maken.

Nationale Buitenspeeldag

Wat is het doel van de Buitenspeeldag?

De Nationale Buitenspeeldag vraagt op een leuke en speelse manier aandacht voor een kindvriendelijke inrichting van buurten en straten. De actie doet een beroep op buurtbewoners en voorbijgangers om hun verkeersgedrag kritisch te bekijken en onder de loep te nemen. De actiecomités nodigen vertegenwoordigers van de gemeente uit om bij de actie aanwezig te zijn. De gemeente kan zo op een directe manier in gesprek komen met kinderen en ouders uit een buurt of straat. De problemen die kinderen en ouders in hun buurt of straat ervaren, kunnen dan in een informele sfeer besproken worden en er kunnen oplossingen en ideeën aangedragen worden.

Nickelodeon op ‘zwart’

Om kinderen nog eens extra te stimuleren om buiten te spelen gaat het televisiekanaal van Nickelodeon tijdens de Buitenspeeldag vanaf 13:00 uur zelfs op zwart! Nickelodeon en Jantje Beton roepen gemeentes, buurtverenigingen, ouders en scholen op om leuke buitenspeelactiviteiten te bedenken en op te zetten. Ook kunnen kinderen zelf activiteiten bedenken waar ze bij Jantje Beton subsidie voor kunnen aanvragen. Op de Buitenspeeldag kunnen kinderen deelnemen aan activiteiten zoals vlotten bouwen, kunstwerken maken met stoepkrijt, buikschuiven op een waterbaan of een ouderwetse kruiwagenrace meedoen.

Buitenspelen belangrijk voor ieder kind

Ik weet niet hoe het met jou kind zit, maar de mijne wil het liefst naar ‘buiten! buiten!’, wat voor weer het ook is. Niet zo gek ook, want buitenspelen is vaak uitdagender dan binnen (er valt een hoop te ontdekken) en met vriendjes buitenspelen is nog veel leuker.

buitenspeel-dag

Misschien lijkt buitenspelen vanzelfsprekend voor kinderen, maar dat is het kennelijk niet. Ik schrok even van deze cijfers: maar liefst 1 op de 5 kinderen in Nederland speelt niet of slechts één keer per week buiten. Terwijl buitenspelen kinderen vrolijk en blij maakt. Nog belangrijker: buitenspelen prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek. Juist in een tijd waarin 80% van de kinderen niet genoeg beweegt en veel speelomgevingen zijn verarmd, kan er niet voldoende aandacht naar uitgaan.

Nationale Buitenspeeldag bij jou in de buurt

Benieuwd naar de activiteiten bij jou in de buurt? Op de website van Jantje Beton kun je kijken wat er in jouw omgeving te doen is op de aankomende Nationale Buitenspeeldag.

Veel plezier met buitenspelen tijdens de Nationale Buitenspeeldag! Het wordt ongetwijfeld weer een super leuke dag.