Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

8 veelgestelde vragen over YouTube Kids

YouTube Kids is een app met filmpjes die bedoeld zijn voor kinderen. Deze app is ontwikkeld om veilige en verantwoorde content aan (jonge) kinderen te kunnen bieden. YouTube geeft aan dat kinderen zelf veilig de app kunnen gebruiken om filmpjes te kijken. Tegelijk...

8 tips voor een zwangerschapsshoot

Als je zwanger bent is het mooi om dit vast te leggen en een speciale zwangerschapsshoot te doen. Het wordt een waardevolle herinnering aan je zwangerschap. Wanneer is de beste tijd om een fotoshoot te plannen? En wat kun je het beste aan doen? Dit zijn 8  tips voor...

Herken je dat: je kind heeft nog maar net nieuw speelgoed gekregen en kijkt er nu al niet meer om. Ik ben benieuwd hoe je hiermee omgaat. Blijf je telkens nieuw speelgoed kopen? Of ben jij een ouder die zijn kind veel moet vermaken, omdat hij anders niet tot spelen komt. Is jouw kind snel uitgekeken op speelgoed waar het nog niet lang mee heeft gespeeld, dan heb ik handige tips voor je hoe je hier eventueel mee om kunt gaan.

kind snel uitgekeken op speelgoed - kindje speelt in de woonkamer

Iedere maand ‘nieuw’ speelgoed

Sinds ik moeder ben van onze kleine man Sem merk ik dat er langzaamaan steeds meer speelgoed binnenkomt. Wellicht herken je dit wel. Komt het niet van jezelf als ouder, omdat je denkt dat hij op het speelgoed uitgekeken is, dan krijg je wel weer iets nieuws van een opa, oma of tante bijvoorbeeld.

Erg leuk en lief allemaal, maar de woonkamer of de slaapkamer van jouw kind wordt steeds voller met knuffels en speelgoed. Daarom kwam ik laatst op het idee dat het misschien wel beter is om speelgoed te gaan lenen. Net zoals je dat bij de bibliotheek doet. Want dat vind ik ook echt fantastisch. We halen hier thuis elke maand vier nieuwe voorleesboekjes. Lekker gevarieerd voor onszelf om voor te lezen, maar ook leuk voor Sem om weer naar nieuwe plaatjes te kijken en naar nieuwe woorden te luisteren. Ik vroeg me af of dit concept ook voor speelgoed zou bestaan.

En ja hoor: De spelotheek! Geweldig! We zijn nu drie maanden lid van de spelotheek en ik kan het echt iedereen aanbevelen. Kijk eens bij jullie in de buurt of er ook een spelotheek is. Je kan elke maand nieuw speelgoed uitkiezen. Je betaalt een schappelijk bedrag per jaar, dus het is ook nog eens goedkoper dan elke keer nieuw speelgoed te kopen. Daarnaast ben ik blij dat de woonkamer niet voller wordt en Sem is hier blij dat hij weer iets nieuws heeft om mee te spelen. Win win!

Kind snel uitgekeken op speelgoed? Prikkel de nieuwsgierigheid!

Kinderen houden van leren, ontdekken en zelf oplossingen verzinnen. Van nature kun je erop vertrouwen dat dit gebeurt. Het is daarbij belangrijk dat jouw kind zich in een rijke omgeving bevindt, zodat hij nieuwsgierig gaat worden. Kijk eens naar je kind, wat vindt hij op dit moment erg interessant? Juist datgene is leuk om aan te bieden, zodat hij zich hierin kan ontwikkelen. Daarbij zal hij ook meer nieuwsgierig zijn als het iets is wat niet te makkelijk of juist te moeilijk is.

En dat zorgt tegelijkertijd weer voor meer concentratie en zelfstandig spelen. Als voorbeeld: ik zag onlangs dat Sem het ontzettend leuk vond om de billendoekjes uit het zakje te halen. En even later zag ik dit ook weer terug bij een puzzel wat ik aan hem had gegeven. Blijkbaar houdt hij van de activiteit om voorwerpen ergens uit te halen. Ik heb nu in zijn speelgoed kast verschillende mandjes en bakjes staan waar speelgoeditems in zitten. Hiermee kan hij lekker aan de slag om de blokjes uit het mandje te halen.

kind snel uitgekeken op speelgoed - Speelgoed voor het nieuwsgierige kind

Als je kind aan het spelen is, stoor hem dan niet in zijn spel. Je hoeft niet elke keer een compliment te geven of te zeggen dat hij een ‘rode puzzelstuk’ (of ‘welke kleur is dit? – voor de taalontwikkeling) in zijn handen heeft. Pas als jouw kind de aandacht naar jou toe keert, dan is het vroeg genoeg om hulp te bieden of feedback te geven. Op deze manier blijft jouw kind geconcentreerd bezig door zijn nieuwsgierigheid.

Kind veilig zelfstandig laten spelen

Als je je kind zelfstandig wilt laten spelen, dan is het belangrijk dat je veilig speelgoed aanbiedt. Ik wil je hiervoor een aantal tips geven waar je op kunt letten:

– Let altijd op het leeftijdsadvies wat beschreven staat op het speelgoed.
– Zorg ervoor dat alle stopcontacten bij de speelplek van jouw kind beveiligd zijn.
– Peuters stoppen speelgoed in hun mond. Je kunt daarom bijvoorbeeld natuurlijke materialen (ongelakt hout speelgoed) gebruiken, omdat dit prettig aanvoelt en over het algemeen veilig is.
– Als je jouw kind wilt laten kleuren, kun je het beste de potloden gebruiken van Lyra of Stabilo Wooden 3-in-1. Bij deze potloden is het niet erg als het kind het potlood per ongeluk in zijn mond doet. Echter, bij hele kleintjes (1 jaar) moet je natuurlijk er wel bij blijven om toezicht te houden.
– Vanaf 18 maanden kun je onder toezicht een schaar laten gebruiken. Echter, kies voor een schaar met afgeronde punten.
– Kijk voor meer informatie op de consumentenbond website.

kind snel uitgekeken op speelgoed - veilig speelgoed