Nederland is een land met veel water. Het is daarom belangrijk om je kind te leren zwemmen als het al jong is. Met zwemdiploma A kan je kind zichzelf in principe redden in het water, met kleding aan. Maar wat houdt dit zwemdiploma in, en vanaf wanneer mogen kinderen zwemles krijgen? Wij vonden alles wat je moet weten over zwemdiploma A!

Wat is zwemdiploma A?

Zwemdiploma A is de basis van het zwemmen. Met het behalen van het Nationale zwemdiploma, tonen kinderen hun basisconditie in het water aan. Ook leren ze een aantal basisvaardigheden om veilig te bewegen en ontspannen in het water. Bij het A-diploma zijn geen attracties of attributen betrokken. Na het behalen van zwemdiploma A, kunnen kinderen verder oefenen voor diploma B en C. Zo kunnen zij uiteindelijk hun ABC-diploma halen. Bij elk diploma moeten de kinderen steeds moeilijkere dingen leren.

Waarom is een zwemdiploma A van belang?

Nederland is een land met veel water. Bij zwemles leren kinderen om vertrouwd te raken met water. Dat is dus belangrijk in zo’n land met veel water. Het diploma is bedoeld zodat kinderen zich bijvoorbeeld kunnen redden wanneer zij in het water vallen.

Wanneer mogen kinderen zwemles krijgen?

Als kinderen vier tot vijf jaar oud zijn, mogen kinderen op zwemles. Vanaf deze leeftijd kunnen kinderen aanwijzingen goed opvolgen en begrijpen. Elk kind is echter uniek, dus kijk vooral naar de behoeften van je kind. Hoe is de concentratie en coördinatie van je kind? Als deze goed zijn, zou je kind wellicht sneller kunnen leren zwemmen. Tevens is je omgeving belangrijk. Woon je niet in de buurt van water? Dan kun je wellicht later beginnen met zwemles.

Voordat je met je kind naar zwemles gaat, is het aan te raden om hem/haar vast te laten wennen aan het water. Ga dus alvast een paar keer naar het zwembad, zodat het kind vertrouwd raakt met water.

Hoe lang duurt een diploma behalen?

Bij ieder kind is het verschillend hoe lang hij/zij over het behalen van een diploma doet. Gemiddeld duurt het één tot anderhalf jaar voor het eerste zwemdiploma. Uiteraard verschilt het ook hoe vaak het kind les heeft per week. Soms zijn er snelcursussen in de zomervakantie, een kind kan dan in korte tijd veel oefenen. Het kan ook zo zijn dat een kind maar eens of tweemaal per week zwemles heeft.

Een zwembad uitkiezen

Natuurlijk wil je je op je gemak voelen bij het zwembad waar je kind zwemles krijgt. Kijk dus gerust even rond bij de zwembaden in de buurt, en luister naar je gevoel. Het is net als scholen bezoeken. Je kijkt even rond, luistert verhalen aan van verschillende zwembaden, en maakt vervolgens een eigen keus. Maar waar let je op bij een bezoek aan de zwembaden?

Bij een bezoek aan de zwembaden kun je kijken naar bijvoorbeeld de groepsgrootte.

Hoeveel kinderen krijgen er samen met jouw kind zwemles? Zeker bij zwemdiploma A is het een grote verantwoordelijkheid om zwemles te geven. Misschien vind je het daarom fijn als de zwemgroep wat kleiner is? Ook kun je kijken naar de manier van lesgeven, wat spreekt jou het meeste aan? Je kunt ook kijken naar het keurmerk Veilig & Schoon, hier vind je een overzicht van de richtlijnen.

Schoolzwemmen

Schoolzwemmen? Je zou denken dat dit iets van vroeger is. Toch is dit niet helemaal waar. Nog steeds zijn er een aantal scholen die aan schoolzwemmen doen. In groep vier en groep 5 krijgen de kinderen dan zwemles vanuit school. Dit is vaak een enkele keer per week. Kinderen kunnen ook op deze manier hun zwemdiploma behalen. Mochten ze al een diploma behaald hebben, kunnen zij oefenen voor aanvullende zwemdiploma’s.

Kosten zwemles

Zwemles kost natuurlijk ook geld, dit kan best duur worden. Hoe meer lessen jouw kind nodig heeft, hoe duurder zwemles natuurlijk wordt. Vier lessen per maand (dus een keer per week) kost ongeveer €35,- tot €45,-. Een zwemles duurt dan meestal 45-60 minuten. In het weekend zijn er soms toeslagen. Ook is er meestal een mogelijkheid om te kiezen voor een rittenkaart, deze zijn vaak iets voordeliger. Naast de rittenkaarten is een lespakket vaak ook een optie. Voor een volledig A diploma liggen deze kosten tussen de €600,- en €900,-. Het A diploma is hiermee wel het duurste diploma, omdat dit de basis is van het zwemmen. Dit diploma vergt dan ook de meeste lessen.

Lesgeld te hoog?

Sommige ouders kunnen zwemles niet betalen. Gemeenten bieden in dit geval vaak hulp. Naast de gemeente zijn er ook een aantal organisaties die ouders helpen. Jeugdfonds sport en cultuur en Leergeld zijn twee voorbeelden van organisaties die ouders met een laag inkomen willen helpen.

Wat leren kinderen bij zwemdiploma A?

Bij dit zwemdiploma leren kinderen tijdens hun zwemles om vertrouwd te raken met water. Ze leren bijvoorbeeld om in het water te springen, om koppie onder te gaan, maar ook om met het gezicht in het water te liggen. Bovendien leren kinderen om zichzelf te redden als ze per ongeluk in het water vallen. Hierbij leren kinderen om te zwemmen met kleding aan, zoals in het dagelijks leven ook zou kunnen gebeuren. Tenslotte leren kinderen een aantal zwemtechnieken, deze zwemtechnieken zullen we uitgebreid met je bespreken:

  • Vier zwemslagen: De kinderen leren schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl. Bij de schoolslag houd je het hoofd boven water en leer je om goed te drijven op je buik. Een sterke beenslag is hierbij belangrijk. Hiervoor moeten dus eerst goed de beenspieren getraind worden tijdens het zwemmen. Bij de enkelvoudige rugslag is vooral de techniek onwijs belangrijk. De techniek wordt dan ook in verschillende fasen opgebouwd. Bij de enkelvoudige rugslag zwem je op je rug, je hoofd is dus altijd boven water. Deze zwemslag is niet erg snel, maar kost dan ook weinig energie. Borstcrawl en rugcrawl lijkt een beetje op hondjesslag. Deze zwemslagen kosten een hoop energie. Er wordt onder andere geoefend met spetter benen. Uiteindelijk komen hier de armen bij. De namen zeggen het al, borstcrawl is op de borst en rugcrawl is op de rug.
  • Watertrappelen: Bij watertrappelen gebruiken kinderen eigenlijk de schoolslag, maar nu horizontaal in het water gelegen. Watertrappelen kan gelijktijdig of ongelijktijdig, waarbij de benen om de beurt of gelijktijdig trappelen.
  • Duiken: Bij het duiken moeten de kinderen met een voorwaartse sprong in het water springen, en vervolgens naar het zwemgat drie meter verderop zwemmen onder water.
  • Onder water zwemmen: Het onderwater zwemmen wordt behaald tijdens het duiken, waarbij de kinderen naar een gat moeten zwemmen.

kind-zwemt-onderwater

Kledingeisen zwemdiploma A

Kinderen moeten zichzelf ook kunnen redden met kleding in het water. Kleding maakt het zwemmen moeilijker en zwaarder, hier is meer conditie voor vereist. Voor het zwemmen met kleding zijn een aantal eisen gesteld. Allereerst heeft het kind badkleding aan, hierover heeft hij/zij een shirt of blouse met lange mouwen en een rok of broek tot de enkels. Tenslotte moet het kind ook kunnen zwemmen met schoenen, dit moeten schoenen zijn met een echte zool. Bijvoorbeeld plastic-, leren- of sportschoenen.