Ieder mens verveelt zich wel eens. Als niemand zich ooit zou vervelen, zou de term vervelen immers ook niet bestaan. Bij kinderen gaan mensen ervan uit dat ze zich minder snel vervelen. Dit komt omdat kinderen over het algemeen erg creatief zijn aangelegd. Ze weten precies wat ze moeten doen om zich niet te vervelen en kunnen op duizenden manieren spelen. Toch kan het zo zijn dat je kind zich op bepaalde momenten heel erg aan het vervelen is. Natuurlijk is het niet erg wanneer je kind hier af en toe last van heeft. Maar wanneer je kind zich structureel aan het vervelen is, dan kan dit wel een ernstig probleem zijn. Mocht dit het geval zijn, dan is het verstandig dat je als ouder actie onderneemt. Je kunt je kind helpen om de verveling tegen te gaan. Je wilt je kind immers gelukkig zien. Maar wat kun je allemaal doen om je kind te wapenen tegen verveling? In dit artikel een aantal tips, zodat je kind zich minder gaat vervelen!

Tip 1: zoek een hobby voor je kind

Het feit dat je kind zich verveeld, kan te maken hebben met het feit dat hij of zij geen hobby heeft. Als kind is het belangrijk om een hobby te maken. Dit houdt je bezig en het betekent ook dat je ergens naar toe werkt. Een hobby hebben is een goede toevoeging aan ieder zijn leven. Niet alleen aan het leven van kinderen, maar ook aan het leven van volwassenen. Maar momenteel focussen we ons op het leven van kinderen. De vraag die veel ouders stellen is: hoe vind je de juiste hobby voor je kind. Toegegeven, dat kan soms redelijk lastig zijn. Maar met de volgende tips kan dit proces wellicht gemakkelijker worden gemaakt.

Het is belangrijk dat je als ouder alle soorten hobby's van je kind accepteert. Veel ouders hebben een ideaalbeeld van hoe hun kind moet opgroeien. Daarbij willen ze dan ook de hobby's van het kind bepalen. Juist dit kan voor weerstand zorgen. Als een kind gedwongen wordt om iets te doen, zorgt dit regelmatig voor aversie. Zo zijn er bepaalde ouders die willen dat hun kind per se piano leert spelen. Dit omdat ze bijvoorbeeld zelf ook goed piano kunnen spelen, of omdat dit status geeft. Als je kind dit echter niet leuk vindt, dan is het niet aan te raden om hem te dwingen. Juist dit kan ervoor zorgen dat je kind zich gaat vervelen. Probeer daarom altijd een hobby voor je kind te zoeken die aansluit bij zijn of haar interesses. Maar hoe je doe dit dan? Voornamelijk door veel te experimenteren.

Om erachter te komen wat je kind leuk vindt, moet je niet alleen kijken naar wat populaire hobby's zijn, maar iets waar je kind echt plezier uithaalt. Laat je kind om die reden dan ook meerdere hobby's uitproberen. Vaak kun je bij verschillende soorten hobby's eerst proeflessen nemen. Je hoeft dan niets te betalen, maar kunt even goed kijken of het iets voor je is. Uiteindelijk zal er altijd wel een hobby zijn die bij je kind past. Heeft je kind eenmaal de daadwerkelijk passie gevonden, dan zal de verveling ook verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je kind heeft dan iets wat hij of zij echt leuk vindt. Dit is goed voor zijn ontwikkeling en ook de ideale manier om verveling tegen te gaan!

Tip 2: ga iets doen met je kind

Soms kan een kind zich niet alleen vermaken. Dat is natuurlijk ook niet altijd gemakkelijk. Het kan namelijk zo zijn dat er niet altijd vriendjes zijn waar je kind mee kan spelen. Na een tijdje zijn de reguliere activiteiten waar je kind zich mee bezig houdt natuurlijk ook saai. Om de verveling tegen te gaan kun jij als moeder ook activiteiten met je kind ondernemen. Het is belangrijk dat je tijd vrij maakt voor je kind. Dit is niet alleen goed om de verveling tegen te gaan. Het werkt bovendien ook om de band tussen jou en je kind te versterken. Een goede band is erg belangrijk. Niet alleen voor nu, maar ook in de toekomst. Je wilt natuurlijk altijd goed contact met je kind onderhouden. Om de activiteit leuk te houden, is het van belang om beide interesse daarvoor te hebben. Is je kind bijvoorbeeld een autofan? Dan hebben wij 10 leuke uitjes beschreven!

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jij en je kind het allebei leuk vinden om naar de rommelmarkt te gaan. Veel kinderen vinden het leuke om oude spulletjes te hebben, of bijvoorbeeld iets ouderwets te sparen. Denk daarbij aan flippo's of iets anders. Als jij als moeder het ook leuk vindt om naar de rommelmarkt te gaan, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een liefhebber bent van antiek. Je kunt dan met je kind afspreken dat je wekelijks naar de rommelmarkt gaat. Die dag in het weekend hoeft je kind zich dan niet te vervelen. Het zal erin resulteren dat je kind heel veel plezier heeft en jij natuurlijk ook. Want je kind gelukkig zien, zorgt er meestal ook voor dat je je als ouder gelukkig voelt.

Tip 3: leestips

Als je kind zich verveeld, dan kun je natuurlijk niet altijd grote activiteiten organiseren om ervoor te zorgen dat je kind zich gaat vermaken. Je kind moet zichzelf ook leren vermaken. Je kunt als ouder niet altijd inspringen. Daarom is het verstandig om je kind een aantal vaardigheden aan te leren, alwaar hij of zij in de toekomst wat aan heeft. Lezen is bijvoorbeeld een ideale manier om verveling tegen te gaan. Als je als mens leest, dan zorgt dit ervoor dat je fantasiespier aan het werk wordt gezet. Niet alleen helpt het lezen om de verveling tegen te gaan, maar het kan je ook op creatieve ideeën brengen. Je kind regelmatig laten lezen is een goede manier om hem of haar te helpen met zijn verveling. Leuke kinderboeken zijn te vinden bij De Kinderboekerij

Let wel: het is dan wel belangrijk dat je je kind boeken laat lezen die hij of zij leuk vindt. Veel kinderen hebben een aversie tegen lezen en vaak heeft dit een belangrijke oorzaak. Ze krijgen literatuur voorgelegd die totaal niet bij ze passen. Ieder kind heeft immers zijn eigen smaak. Veel verschillende genres boeken proberen is dan ook aan te raden. Het is dan verstandig om een bibliotheek-abonnement aan te schaffen. Boeken zijn over het algemeen erg duur. Als je niet weet wat je kind precies leuk vindt, kun je daarom beter een abonnement bij de bieb aanschaffen. Je betaalt dan alleen een maandelijks bedrag en kunt zoveel boeken lenen als je wilt. 

Tip 4: zelf creatief bezig zijn

Kinderen zijn erg creatief aangelegd. Soms weten ze echter niet in welk opzicht ze creatief zijn. Veel kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om te schrijven. Als je kind heeft aangegeven dat hij of zij een liefhebber is van schrijven, dan moet je dat als ouder natuurlijk stimuleren. Wanneer je dat stimuleert, dan is de kans groot dat hij of zij het ook nog eens extra leuk kan vinden. Maar ook andere vormen van creatief bezig zijn kunnen tot de mogelijkheden behoren. Bijvoorbeeld een toneelstuk opvoeren of een acteerstuk. Wat het ook is: het is belangrijk dat je als ouder je kind altijd stimuleert. Je kunt hem of haar natuurlijk ook een handje op weg helpen. Je kunt bijvoorbeeld een aanzetje geven als je kind niet precies weet hoe hij of zij moet beginnen.

Eindconclusie

Bovenstaande tips kunnen je kind helpen om verveling tegen te gaan. Een moment van verveling kan iedereen overkomen. Het is echter belangrijk dat het niet de overhand gaat nemen. Het is bovendien ook erg zonde. Er is zoveel uit het leven te halen. Je kunt zoveel verschillende dingen doen. Als je je dan de ganse dag gaat vervelen, dan verdoe je veel tijd. Het is belangrijk om zoveel mogelijk uit het leven te halen. Het leven gaat sneller voorbij dan veel mensen denken. Op jonge leeftijd je kind al helpen om verveling tegen te gaan is derhalve zeer belangrijk.