Buikpijn bij je kinderen is iets wat je zeker meer dan eens mee gaat maken als je moeder bent. In de meeste gevallen is het hebben van buikpijn bij je kind een onschuldig iets wat vrij makkelijk weer over gaat, mits je gaat voor de juiste behandeling van het probleem. Hoewel het makkelijk aan te pakken is, maakt het voor hun echter niet minder vervelend!

Wat voor soorten buikpijn kan je kind ervaren? Is dit een psychische oorzaak of een lichamelijke oorzaak? Zijn er makkelijke tips om de buikpijn te verminderen? Hebben sommigen kinderen juist meer last van buikpijn dan anderen en hoe komt dit? In dit artikel zullen wij je wat meer vertellen over buikpijn bij je kind.

Wat is buikpijn bij kinderen?

Wanneer je kind aangeeft dat hij of zij last heeft van buikpijn, gaat het meestal om pijn in het gebied onder de ribben tot aan de heup en schaamstreek. Vaak wordt de buikpijn aangewezen rondom de navel. Het kan ook zijn dat je kind zegt last te hebben van buikpijn, maar in werkelijkheid last heeft van andere pijntjes zoals hoofdpijn of keelpijn. Het zeggen van buikpijn is een makkelijke manier van aangeven voor een kind.

In sommige gevallen kan het zijn dat je kleuter vaak last heeft van buikpijn. Is dit in een periode van 3 maanden zelfs (meer dan) drie keer? Dan kun je spreken van een terugkerende buikpijn welke in de medische wereld ook wel recidiverende buikpijn wordt genoemd. Wanneer je kleuter last heeft van recidiverende buikpijn, kan dit zelfs ten koste gaan van de dagelijkse activiteiten. Je kleuter heeft dan vaak geen zin meer om te spelen of om andere dingen te doen welke deze eerder wel graag uitvoerde. Deze buikpijn komt niet zomaar opzetten, maar verdwijnt tijdelijk en komt vervolgens weer terug.

Als je kind hier last van heeft, is dit niet zo heel vreemd. Ongeveer tien procent van alle kinderen heeft last van dit soort buikpijn. Meestal zijn de kinderen tussen de 6 en 10 jaar. Mocht je sinds kort een kleuter in huis hebben die aangeeft veel last te hebben van buikpijn, valt dit door deze cijfers dus te verklaren. In de meeste gevallen zijn vooral meisjes gevoelig voor dit soort buikpijn, maar ook jongens kunnen er last van hebben. Het is belangrijk om de oorzaak van dit soort buikpijn te ontdekken en daarom zullen wij een aantal mogelijke oorzaken opnoemen. Ga met je kind in gesprek om te ontdekken of dit het geval is.

Oorzaken van buikpijn

Om te bepalen hoe je kleuter aan buikpijn komt, is geen makkelijke klus. Veel kinderen hebben hier last van en de oorzaak bepalen is nog niet zomaar gebeurd. Wanneer je kleuter langer last heeft van buikpijn, wordt bij 2 op de 10 een lichamelijke oorzaak gevonden. Dat betekent dat bij 8 kinderen lichamelijk oorzaak wordt gevonden en dat er niks erg met je kind aan de hand is. De buikpijn trekt dan vaak weg na enkele uren. Soms kunnen kinderen ook niet goed bepalen waar de pijn vandaan komt en wordt het al gauw buikpijn genoemd.

Hoewel buikpijn een lichamelijk klacht is, kan dit ook veroorzaakt worden door psychologische factoren. In dit geval, is de pijn vaak rondom of boven de navel. Wanneer de pijn van de navel af ligt, is de pijn meer te verklaren door iets lichamelijks. Wat zijn de lichamelijk oorzaken van buikpijn? Hieronder een aantal mogelijkheden!

Lichamelijke oorzaken van buikpijn bij je kleuter

Verstopping

Wanneer je kind last heeft van verstopping, of obstipatie, betekent dit dat je kind niet kan poepen. De ontlasting kan hard en droog zijn en het kan pijn geven om naar de wc te gaan. Dit soort buikpijn is vaak links of rechts van de buik. Dit is een probleem wat valt op te lossen door (tijdelijk) de voeding aan te passen. Je kunt verstopping verminderen door meer vezelrijke producten te eten.

Gastritis

Gastritis ontstaat door een bacterie die een irritatie aan de maagwand veroorzaakt. Deze komt echter heel zelden voor, dus de kans is klein dat je kind buikpijn heeft vanwege deze bacterie. Mocht je toch denken dat je kind hier last van heeft? Dan geeft deze waarschijnlijk aan om last te hebben van buikpijn boven de navel.

Urineweginfectie

Een urineweginfectie wordt ook wel blaasontsteking genoemd. Een ontsteking van de blaas kan leiden tot buikpijn en helemaal wanneer de blaasontsteking telkens terugkeert kan dit vervelend zijn voor je kind. Een blaasontsteking komt vooral voor bij meisjes en heeft ook nog andere kenmerken, zoals pijn tijdens of na het plassen en soms ook bloed in de urine. Als je kind al zindelijk is, kunnen ze ook last krijgen van een urineweginfectie. Ook jongens kunnen last krijgen van een urineweginfectie. Wanneer dit het geval is, is het zowel bij jongens als meisjes belangrijk om een bezoek te brengen aan de dokter.

Voeding

Dat eten belangrijk is, is natuurlijk wel bekend! Voeding is een belangrijk onderdeel in de gezondheid van je kind. Wanneer je kleuter teveel eet of niet op dezelfde momenten eet, kan je kind last krijgen van buikpijn. Het is ook belangrijk om op te passen dat je niet te vettig eten geeft. Ook dit kan buikpijn veroorzaken!

Overgevoeligheid

Soms kan je kleuter last van zijn of haar buik krijgen wanneer deze overgevoelig is aan bepaalde voedingsstoffen. Dit kan bijvoorbeeld zijn na het drinken van melk of het eten van gluten. Dit leidt vaak ook tot diaree. De oplossing van deze problemen zijn simpel: vermijdt deze producten in het eten van je kind. Je kunt je kleuter hier ook op laten testen, zodat je zeker weet dat dit het geval is.

Psychische oorzaken van buikpijn bij je kleuter

Buikpijn kan zowel een lichamelijke als ook een psychische oorzaak hebben. Wanneer je het idee hebt dat je kleuter last heeft van buikpijn vanwege een psychische oorzaak, is het belangrijk om na te gaan of er spanningen zijn in de omgeving van het kind waardoor de buikpijn ontstaat. Er zijn verschillende dingen die spanningen kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan pesten, spanningen die in het huis zijn door bijvoorbeeld verhuizen of een scheiding, het krijgen van een broertje of zusje.. Dit zijn allerlei psychische redenen die buikpijn kunnen veroorzaken. Om dit te ontdekken, is het verstandig om een gesprek te beginnen met je kind. Praat erover zodat je kleuter misschien kan aangeven waar hij of zij last van heeft en zodat jullie samen het probleem kunnen aanpakken. Probeer het kind zo veel mogelijk te laten doorgaan met zijn of haar dagelijkse activiteiten, omdat afleiding vaak de spanning vermindert en daardoor ook de buikpijn afneemt.

Wanneer je kind regelmatig last heeft van buikpijn en deze niet minder wordt, of wanneer kind plotseling hevige pijn heeft is het verstandig om contact op te nemen met de dokter. Zo kunnen jullie samen kijken naar de oorzaak en kijken of er een oplossing gevonden kan worden.

Buikpijn kind verminderen

In sommige gevallen is het niet mogelijk om de buikpijn direct aan te pakken, maar er zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de buikpijn iets te verminderen. Allereerst, probeer de oorzaak te ontdekken. Is het lichamelijk of psychisch? Probeer hier een goed gesprek over te hebben en je kind duidelijk te maken dat je het probleem serieus vindt. Wanneer je kleuter zich op zijn of haar gemak voelt, zal deze zich eerder openstellen en het probleem bespreken. Verder is het belangrijk om er voor te zorgen dat je kleuter de juiste soort voeding binnenkrijgt en dat er op de juiste tijden gegeten wordt. Door het eten van vezels kan buikpijn ook verminderd worden. Vezelrijke producten zijn volkorenbrood en pasta, maar ook noten, groente en fruit. Daarnaast is beweging ook bevorderlijk om buikpijn te verminderen, dus laat je kind lekker veel bewegen.