De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders.

Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je via whatsapp en heeft je kind een vraag waar je het antwoord niet op weet, dan zoek je dat eenvoudig op, op je telefoon. Er is volop keus in telefoons in verschillende prijscategorieën en ook een goedkoop mobiel abonnement is eenvoudig afgesloten.

Als je kinderen opgroeien en ouder worden krijg je al gauw de vraag of je kids zelf een smartphone mogen. Hoe ga jij hier mee om? Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon, waar moet je op letten en welke afspraken maak je? Wij geven je antwoord op al deze vragen.

Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon

Vanaf welke leeftijd geef jij je kind een mobiele telefoon?

De leeftijd waarop kinderen hun eerste telefoon krijgen, daalt de laatste jaren steeds verder. De meeste tienjarigen hebben tegenwoordig een mobiel. Als je zoon of dochter zelfstandiger wordt en ook vaker zelf op pad gaat, is een mobiele telefoon handig. Zo kan je kind je altijd bellen als er iets aan de hand is.

Op de middelbare school is een smartphone onmisbaar. Deze wordt gebruikt tijdens de lessen en ook zien kinderen hun huiswerkopdrachten en hun rooster in via verschillende apps. Om je kind alvast te leren omgaan met het gebruik van een telefoon is een leeftijdsgrens van ongeveer tien jaar heel geschikt.

Ga je voor een abonnement of voor Sim-only?

Heb je nog een oude telefoon van jezelf, dan kan je kind daar prima mee beginnen. Naast de aanschaf van een telefoon, moet je jezelf ook de vraag stellen of je een goedkoop mobiel abonnement moet afsluiten, of juist niet.

Bij een prepaid-abonnement hou je de kosten volledig in de hand, doordat je de kosten van tevoren betaald hebt. Heb je nog een oude telefoon, dan is kiezen voor het goedkoopste sim-only abonnement ook een goede optie. Ook zijn er genoeg mobiele abonnementen met telefoon waarbij je kan kiezen voor verschillende bundels. Let erop dat je kind niet buiten de bundel gaat. Dit kan je voorkomen door een plafond in te stellen. Een abonnement zonder databundel is ook een mogelijkheid. Zo kan je kind alleen van Internet gebruik maken als er wifi beschikbaar is.

Waar je op moet letten bij het kopen van een mobiele telefoon voor kinderen

Of het nu gaat om communicatie met ouders, toegang tot educatieve apps of gewoon vermaak, kinderen hebben vaak hun eigen mobiele telefoon nodig. Het kopen van een mobiele telefoon voor je kind kan echter een uitdaging zijn, omdat er tal van factoren zijn om rekening mee te houden om de juiste keuze te maken. Dingen waar je op moet letten bij het kopen van een mobiele telefoon voor kinderen:

1. Leeftijd

Het belangrijkste om te overwegen bij het kopen van een mobiele telefoon voor een kind is de leeftijd en misschien wel belangrijker: is je kind er echt klaar voor? Jongere kinderen hebben meestal eenvoudigere telefoons nodig met beperkte functies, terwijl oudere kinderen misschien meer behoefte hebben aan geavanceerde smartphones. Zorg ervoor dat de telefoon past bij de leeftijd en het vermogen van je kind om ermee om te gaan.

2. Ouderlijk toezicht als je kind een mobiele telefoon heeft

Veiligheid staat voorop bij het geven van een mobiele telefoon aan een kind. Kies een telefoon die ouderlijk toezicht en controle biedt, zodat je kunt bepalen welke apps je kind kan gebruiken, welke websites toegankelijk zijn en met wie ze kunnen communiceren. Er zijn speciale ouderlijk toezicht-apps en functies beschikbaar op veel smartphones die ouders helpen de telefoon van hun kinderen te beheren.

3. Duurzaamheid

Kinderen kunnen nogal onhandig zijn, dus het is belangrijk om een duurzame telefoon te kiezen die bestand is tegen stoten en vallen. Overweeg om een hoesje en een screenprotector aan te schaffen om de telefoon te beschermen als je voor je kind een mobiele telefoon gaat kopen. Er zijn ook speciale kindertelefoons verkrijgbaar die zijn ontworpen om robuust en duurzaam te zijn.

4. Beperking van schermtijd

Te veel schermtijd kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Kies een telefoon met functies voor het beperken van schermtijd, zodat je kunt instellen hoeveel tijd je kind aan de telefoon mag besteden. Dit helpt om een gezonde balans te bewaren tussen schermtijd en andere activiteiten.

Kinderen mobiele telefoons

5. Educatieve mogelijkheden

Een mobiele telefoon kan een waardevol educatief hulpmiddel zijn. Kies een telefoon met toegang tot educatieve apps en inhoud die aansluit bij de leeftijd en interesses van je kind. Er zijn tal van educatieve apps beschikbaar die kinderen kunnen helpen leren terwijl ze plezier hebben.

6. Communicatiemogelijkheden

Bekijk welke communicatiemogelijkheden de telefoon biedt. Naast bellen en sms’en kunnen sommige telefoons ook videochatten en spraakberichten verzenden. Zorg ervoor dat de telefoon geschikt is voor de manier waarop je kind graag communiceert.

7. Privacy en veiligheid

Leer je kinderen over privacy en online veiligheid. Zorg ervoor dat ze begrijpen hoe ze persoonlijke informatie moeten beschermen en hoe ze veilig online kunnen blijven. Wijs hen op de gevaren van het delen van persoonlijke gegevens met vreemden.

8. Regelmatige controle

Houd regelmatig toezicht op het gebruik van de telefoon door je kind en communiceer openlijk over de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het bezitten van een mobiele telefoon. Stel duidelijke regels in met betrekking tot schermtijd en gedrag online.

Het kopen van een mobiele telefoon voor je kind is een belangrijke beslissing die zorgvuldige overweging vereist. Ook de Consumentenbond heeft handige tips voor de aanschaf van een telefoon. Door rekening te houden met de bovenstaande factoren kun je ervoor zorgen dat de telefoon aan de behoeften van je kind voldoet, terwijl je tegelijkertijd de nodige controle en veiligheid behoudt.

Maak afspraken over gebruik wanneer je kind een mobiele telefoon heeft

Voordat je kind een mobiele telefoon krijgt, is het belangrijk om afspraken te maken. Net als bij het gebruik van spelcomputers en tablets maak je afspraken over de tijd die je kind op zijn smartphone doorbrengt. Maak afspraken over met wie ze hun telefoonnummer delen. Daarnaast kan je met behulp van bepaalde apps controle houden over de apps die je kind installeert. Jij moet dan vooraf toestemming geven voor het installeren van een app. Als je kind ouder wordt, kan je dit steeds meer vrijlaten.

Moeder en kind maken ruzie over telefoon

Bespreek ook regelmatig het telefoongebruik en toon interesse in wat je kind doet op zijn telefoon. Zo kan je op tijd ingrijpen als het niet goed gaat als je kind een mobiele telefoon heeft.