Er zijn een aantal zaken die het bestaan extra kleur geven. Bijvoorbeeld het lezen van een goed boek. Je kunt dan even heerlijk wegdromen en je gehele fantasie de vrije loop laten. Een boek lezen is bovendien ook nog eens heel erg goed voor je ontwikkeling. Daarnaast is er natuurlijk de schilderkunst. Prachtige schilderijen geven het leven ook meer kleur. Bovendien kun je er vaak interessante dingen aan ontdekken en zit er een bijzonder verhaal achter veel schilderijen. Hetgeen wat echt het leven leuk maakt is natuurlijk muziek. Iedereen houdt van muziek. Veel mensen hebben verschillende muzieksmaken, maar muziek in het algemeen wordt door iedereen gewaardeerd. Muziek is ook toepasselijk voor verschillende stemmingen. Ben je vrolijk? Dan kun je vrolijke muziek gaan draaien om nog vrolijker te worden. Maar ook als je droevig bent, kun je vrolijke muziek gaan draaien. Je gemoedstoestand kan daardoor in positieve zin veranderen.

Ook voor je kind is het belangrijk dat deze regelmatig muziek hoort. Dit is heel goed voor de ontwikkeling van het kind. In dit artikel zal worden beschreven waarom muziek dan zo goed is voor de ontwikkeling. Hoe speelt muziek een belangrijke rol? Na dit artikel weet je het allemaal! Zowel het maken van muziek alsook het luisteren naar muziek zal worden behandeld.

Naar muziek luisteren is goed voor de taalontwikkeling

Zoals je misschien wel weet leren kinderen veel sneller een taal aan dan volwassenen. Het wordt dan ook regelmatig aangeraden om kinderen op jonge leeftijd meerdere talen te leren. Ze pakken het dan sneller op en de kans is groot dat ze daar hun gehele leven veel gemak van zullen hebben. Zo is het dus ook bij muziek. Als je kind veel muziek hoort in zijn kinderjaren, zal dit de taalontwikkeling van je kind stimuleren. Je kind leert zijn taal namelijk door de omgeving. Laat je kind dus regelmatig naar muziek luisteren. Ook naar muziek die hij of zij natuurlijk mooi vindt. Je moet je kind dan ook introduceren met veel verschillende soorten muziek. Dan kan hij of zij een gegronde keuze maken. Het is belangrijk om als ouder daarmee bezig te zijn. Je kind kan natuurlijk ook veel zelf ontdekken, maar een handje daarbij helpen kan nooit kwaad. Het zal niet de eerste keer zijn dat je je kind iets laat luisteren en dat hij of zij het werkelijk waar geweldig vindt. Nederlandstalige liedjes kun je je kind ook laten luisteren. Veel liederen die kinderen luisteren zijn Engels, maar er zijn ook veel prachtige Nederlandstalige liederen uitgebracht.

Muziek maken is goed voor de ontwikkeling van de hersenen

Je wilt natuurlijk dat je kind een goed stel hersenen krijgt. Dit zorgt ervoor dat een rooskleurige toekomst voor je kind is gegarandeerd. Met een goed stel hersenen kan je kind namelijk beter leren. Dit zorgt ervoor dat hij of zij later ook een betere carrière zal maken. Ambities zijn altijd belangrijk om een mens gelukkig te maken. Een goed stel hersenen helpt daar dus bij. Jij als ouder wordt dan natuurlijk ook vrolijk wanneer je je kind gelukkig ziet. Maar hoe is muziek dan goed voor de ontwikkeling van de hersens? Dat komt omdat bij muziek maken een deel van je brein wordt geactiveerd die de ontwikkeling gaat stimuleren. Hoe uit zich dat in de praktijk? In principe heeft het drie grote voordelen.

Voordeel 1: het helpt bij leren praten

Net als bij het luisteren naar muziek, helpt muziek maken bij de taalontwikkeling van je kind. Dit komt omdat muziek vol zit met klanken. Je luistert daarnaar en krijgt daar als kind een bepaald gevoel bij. Dit resulteert erin dat je de melodie van een lied beter begrijpt. En het beter begrijpen van de melodie van een lied, resulteert er dan weer in dat je over het algemeen ook beter leert praten. Dat begrijp je dan ook beter. Het gaat namelijk hand in hand met elkaar. Hetzelfde deel in de hersenen wordt daarmee gestimuleerd.

Voordeel 2: Het helpt bij schrijven

Ook heeft het een effect op het schrijven van een kind. Muziek maken stimuleert het schrijfproces. Niet alleen door de klanken, maar ook omdat je verschillende liedjes hoort. Goed leren schrijven is als kind heel belangrijk. Daar heb je veel aan in de toekomst. Zo kan je kind dan zijn gedachtes op papier zetten. Bijvoorbeeld in een leuk dagboek. Maar een goede schrijfstijl helpt ook in het onderwijs. Je leerling kan dan goede verslagen en dergelijke schrijven en dat zal resulteren in hogere cijfers! Nog een goede reden om je kind muziek te laten maken!

Voordeel 3: het stimuleert rekenen

Klinkt misschien raar. Want wat heeft rekenen nou met muziek te maken? Niet heel veel, behalve dat het ervoor kan zorgen dat je beter gaat rekenen. Dit komt omdat dezelfde hersenhelft wordt gebruikt voor het maken van muziek alsook voor het rekenen. Als deze gestimuleerd wordt door het maken van muziek, zorgt dit er dus automatisch voor dat je ook je rekenskills traint! Goed rekenen is een belangrijke basis voor wiskundig inzicht. Dus je hebt er veel aan als je dit al in het begin van je leven traint.

Voordeel 4: ideale ontspanning

Kinderen maken veel mee in hun eerste levensjaren. Het leven van een gemiddeld kind is dan ook zeer intens. Ze ontwikkelen op veel vlakken en soms is dat moeilijk om allemaal even te verwerken. Muziek kan dan ook fungeren als een methode om te ontspannen. Jij als ouder doet dat waarschijnlijk ook wel eens. Gewoon heerlijk achterover liggen en dan luistern naar prachtige muziek. Even wegdromen en alle problemen laten varen. Je komt er echt van tot rust en het zorgt ervoor dat je er weer even tegenaan kunt. Voor je kind is dat dus ook belangrijk. Voor zijn emotionele toestand is het goed dat je kind zijn emoties in de muziek kan leggen.

Het zorgt voor dagelijkse structuur

Kinderen houden van structuur. Daarom is het ook van belangrijk dat jij als ouder ervoor zorgt dat je kind regelmaat in zijn leven heeft. Rond dezelfde tijd uit bed gaan. Rond dezelfde tijd naar bed gaan. Eten op een vast tijdsstip, en ga zo maar verder. Muziek helpt erbij om deze structuur aan te brengen. Als je bijvoorbeeld muziek opzet bij het ontwaken, zal je kind dat melodietje daarmee associëren. Zo geldt het ook voor andere situaties. Het brengt dus heel veel structuur aan. Zeker als je kind zelf nog niet heel goed kan communiceren, is het verstandig om ze deze structuur mee te geven. Je kind begrijpt op jonge leeftijd namelijk nog niet alles. Door liederen te gebruiken zal deze structuur wel worden aangebracht. Ze zeggen niet voor niks dat muziek universeel is.

Een verbonden gevoel

Het maken van muziek is een ideaal middel om mensen met elkaar te verbinden. Je kunt bijvoorbeeld uiteenlopende interesses hebben, maar als je samen dezelfde muzieksmaak hebt, zorgt dit voor veel gespreksstof. Muziek is dus ook zeer voordelig voor de sociale ontwikkeling. Bij samen muziek maken is die connectie nog veel groter. Je moet elkaar namelijk op een goede manier aanvoelen en dat zorgt voor een hechte band. Het voordeel van muziek is dat het ook in het algemeen een verbonden gevoel geeft. Het is bijvoorbeeld aan te raden om tijdens het eten muziek op de achtergrond op te hebben staan. Een lekker rustig liedje zorgt ervoor dat gesprekken een stuk leuker worden. Het kan bovendien ook gesprekken stimuleren. Voor je kind is dat dus ook belangrijk. Zet daarom in verschillende situaties hartstikke leuke muziek op.

Liedjes herinneren: goed voor je geheugen

Kinderen leren over het algemeen snel de tekst van een lied. Ga maar eens naar een concert van een populaire zanger voor kinderen. Je zult dan al snel tot de conclusie komen dat een groot deel van de kinderen dan alles moeiteloos meezingt. Dat is natuurlijk heel bijzonder, maar ook heel goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Dingen onthouden traint je geheugen namelijk. Het zorgt ervoor dat je IQ-punten omhoog gaan, en is ook goed voor de algemene ontwikkeling. Bovendien is het ook erg handig als je een goed geheugen hebt. Je hoeft dan minder dingen op te schrijven en dat bespaart heel veel tijd! 

Conclusie

In dit artikel zijn de voordelen van muziek voor de ontwikkeling van een kind beschreven. Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen, maar dit zijn wel de voornaamste voordelen. Als ouder is het dus belangrijk om altijd je kind te stimuleren met betrekking tot muziek. Niet alleen met betrekking tot het maken van muziek, maar ook het luisteren naar muziek. Beide hebben positieve voordelen. Je kind kan daar dus heel veel profijt van hebben. Hoe eerder je kind hiermee te maken krijgt, hoe beter het is! Kan jij de kinderliedjes al dromen?