Wat is het spannend als je kleuter voor het eerst naar school gaat! Al die nieuwe indrukken, hoe zal hij daar mee om gaan? In dit artikel vind je 5 veranderingen in gedrag die door de basisschool kunnen komen. Houd je vast!

1. Bedplassen

Voor een kind is het heel spannend om naar school te gaan. Alle nieuwe indrukken en kinderen kunnen veel spanning bij een kind veroorzaken. De spanning kan ervoor zorgen dat je kind weer in bed gaat plassen. Doordat een kind zo diep in slaap is, merkt het niet als hij naar de wc moet. Probeer er geen probleem van te maken, een kind kan hier ook niets aan doen. Als hij gewend is aan school, dan zal het vanzelf weer over gaan. Geef je kind voor de zekerheid een schone onderbroek mee naar school, voor als het daar ook gebeurt.

2. Huilen, huilen en huilen

Je kind is de hele dag lief en braaf geweest op school. Aan het eind van de dag is hij zo moe dat hij niet veel meer erbij kan hebben. Hij is zo moe, dat hij om alles boos kan worden of om alles kan gaan huilen. Houd hier rekening mee en val hem niet te veel lastig. Zorg ervoor dat je kind iets kan doen waar hij van ontspant. Zorg voor een rustig schema, zodat er niet te veel prikkels bijkomen. Laat je kind op tijd naar bed gaan, ook in de weekeinden.

3. Brutaal

Je kind leert door andere kinderen nieuwe woorden, die jij liever niet hoort. Geslachtsdelen en uitwerpselen worden ineens heel stoer voor zo'n kleine kleuter. Ga er niet teveel op in. Maak er desnoods een grapje van of negeer het. Hoe meer heisa je er van maakt, hoe leuker een kleuter het vindt om het hardop te zeggen.

4. Zelf doen

Voor veel ouders is de zelfstandige fase van hun kind een van de lastigste periodes. Waar je kind eerst afhankelijk van jou is, wil het nu alles zelf doen. Op de basisschool wordt aan een kind geleerd hoe het zelfstandig kan handelen. Geef je kind hier de ruimte voor. Als de handelingen niet gevaarlijk zijn, kun je het je kind prima zelf laten doen. Denk hierbij aan taken als schoenen aantrekken, brood smeren, jas aantrekken of kleren uitzoeken. Je kunt er ook voor kiezen om ze samen te doen.

5. Op schoot

Deze verandering is het ene uiterste of het andere uiterste. Sommige kinderen willen helemaal niet meer op schoot, terwijl het andere kind het liefste weer bij jou op schoot wil. Alle indrukken die het op school meemaakt, kan een kind een onveilig gevoel geven. Dit kan resulteren in een zoektocht naar geborgenheid, dichtbij de ouder, op schoot. Dit gedrag is vaak tijdelijk, maak je er niet te druk om.