Waarschijnlijk heeft internet voor jou al lang geen geheimen meer en vind je moeiteloos je weg op het wereldwijde web, veilig internetten met je kleuter is lang niet zo eenvoudig. Er zijn een hele hoop valkuilen die moeten omzeild worden waarbij je kind de begeleiding, van zijn of haar ouders, vast en zeker nodig heeft. Niet enkel reclame kan je kleuter beïnvloeden maar er zijn ook gevaarlijke sites, denk maar aan kinderlokkers op het net, waarvoor je je kind moet beschermen. In dit artikel kun je lezen welke voorzorgen je best neemt om je kleuter zo veilig mogelijk de wereld van het internet te laten ontdekken.

Educatieve en andere spelletjes

Vaak is spelletjes spelen op de computer of tablet, het eerste waar je kleuter interesse voor zal tonen. Er zijn een hoop educatieve spelletjes te vinden waarmee ze hun taalvaardigheid en ruimtelijk inzicht kunnen verbeteren. Hierbij denken we aan leuke puzzels, kleurplaatjes, zoekspelletjes enz. De spelletjes op zich zijn meestal leerrijk en meestal gratis. Wel opletten met flitsende reclamebanners want vaak schuilt hier een betaalsite achter. Vooral wanneer je kleine hummeltje zijn eerste stapjes zet in de virtuele wereld, doe je er goed aan om dicht in de buurt te blijven en regelmatig mee te kijken op het scherm. Op die manier kun je bijsturen waar nodig en teleurstellingen voorkomen.

Kleuters en social media

Kinderen horen volwassenen vaak praten over Facebook, Instagram, Snapchat enz. Misschien toon je hen wel eens grappige filmpjes die op jouw tijdlijn verschenen en vinden jouw kinderen dit helemaal geweldig. En ook al denk je dat jouw account één grote vriendenkring is, voor een kleuter zijn deze sites vaak ronduit gevaarlijk. Het is dé plaats voor pedofielen om foto's te stelen en informatie te verzamelen over nieuwe mogelijke slachtoffertjes. Maak dus vooral voor een klein kind nooit een eigen account aan, ook al denk je dat je hem helemaal kunt afschermen voor de buitenwereld.

Mams of paps in de buurt

Kleuters die reeds overweg kunnen met woordjes en graag online spelletjes spelen met andere kinderen, begeven zich best op het net wanneer minstens één van de ouders in de buurt is. De meeste sites moedigen kinderen aan om een account te maken en daarbij hun gegevens in te vullen. Een avatar in plaats van een echte foto, een fictief adres én een schuilnaam zijn een pak veiliger en zorgt er voor dat je kleuter moeilijker op te sporen is voor mensen die het niet goed menen. Misschien denk je wel dat het allemaal een beetje overdreven is maar ook instanties, die zich bijv. bezig houden met verdwenen kinderen, hameren hier op. Maak duidelijk aan je kleuter dat, indien ze dingen opmerken die een beetje vreemd zijn, ze meteen jou of je partner verwittigen. Geef hen ook nooit de kans om het internet te gebruiken zonder toezicht.

kind-wordt-digitaal-gepest

Cyberpesten

Online pesten is een groot probleem dat moeilijk aangepakt kan worden. Kinderen kunnen heel hard zijn voor elkaar en pesters vinden altijd wel een slachtoffer. Ook jouw kleintje kan hiervan de dupe worden en dient bescherming tegen cyberpesters. Vooral wanneer kinderen, hoe klein ook, zich online begeven, bestaat de kans dat ze gepest worden. Niet elk kind is even weerbaar en hoe onschuldig de pesterijtjes ook lijken, kinderen die geen weerstand weten te bieden tegen pestkopjes kunnen hier behoorlijk van slag door geraken.

Tijd beperken

Een kleuter aan de computer of tablet zetten terwijl jij voor het avondeten zorgt, strijkt of poetst, is vaak een eenvoudige oplossing. Je bent in de buurt, je kunt een oogje in het zeil houden en jij kunt lekker je ding doen. Maar hoe makkelijk het voor jou ook is, je doet er goed aan om hun tijd op het wereldwijde web te beperken. Vooral het onbegrensd spelletjes spelen zou wel eens kunnen leiden tot een game verslaving wanneer je kleuter ouder wordt. Spreek samen af hoe lang je kind de pc of tablet mag gebruiken en wees daar consequent in. Wanneer een kind weet dat de tijd daar is om af te sluiten en mams of paps zich aan de afspraak houdt, krijg je later ook minder gezeur.

Hacker alert

Hackers zijn ontzettend slim en kunnen een kind zo om de tuin leiden met alle gevolgen van dien. Vertel het daarom ook nooit jouw paswoorden want voorkomen is beter dan genezen. Een hacker kan, in het slechtste geval, heel je computer leeg halen, al jouw persoonlijke gegevens wissen enz. Zelfs wanneer je een account aanmaakt op een spelletjessite voor kinderen is het nodig dat je een sterk wachtwoord gebruikt. Kinderen zijn de meest kwetsbare internet gebruikers en daar maken hackers handig gebruik van. Een degelijke virusscanner en adblocker zijn zeker geen luxe wanneer je voor veilig internetten met je kleuter