In een tijd, waarin meer en meer nadruk gelegd wordt op milieuvriendelijk consuminderen, zijn duurzame wasbare luiers en oefenbroekjes voor jouw kind een prima alternatief. Ze zijn daarbij ook gezonder voor de babybilletjes omdat ze vrij van chemicaliën zijn. Wegwerpluiers kosten aan het eind van de rit een pak meer geld en je kunt op die manier wel tot duizend Euro op je budget besparen.

Ook oefenbroekjes, die handig zijn bij de zindelijkheidstraining, dragen bij tot het milieu en zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Indien je overweegt om wegwerpluiers te vervangen door de wasbare variant kan het interessant zijn om volgende tips mee te nemen in jouw overweging.

Wasbare luiers en oefenbroekjes duurzaam en ecologisch

Duurzaam en ecologisch

Zorg dragen voor het milieu is zorg dragen voor de toekomst van je kind. Het spreekt voor zich dat wegwerpluiers, die op jaarbasis ongeveer 260 kg per kind aan afval nalaten, heel belastend zijn voor het milieu. Ook het ophalen en verwerken zijn verontreinigend wat maakt dat wasbare luiers en oefenbroekjes beter scoren als het om het behoud van onze Aarde gaat. Uiteraard gaan deze in de wasmachine die elektriciteit gebruikt, water en zeep maar ook hiermee kun je duurzaam omspringen.

Wasbare luiers en oefenbroekjes geven je gezondere babybilletjes

Wegwerpluiers zitten vol met chemicaliën zoals o.a. het beruchte glyfosaat, die uitslag en ontstekingen kunnen veroorzaken van de gevoelige babyhuid. Omdat de textuur van wasbare luiers veel fijner en zachter is, loop je het risico op huidaandoeningen niet. Ook in het productieproces van wegwerpluiers worden chemicaliën vermeden en doet men er alles aan om een zo milieuvriendelijk mogelijk product te fabriceren.

Wasbare luiers en oefenbroekjes geven je gezondere babybilletjes

Nattigheid voelen bij wasbare luiers en oefenbroekjes

Je ziet het wel vaker bij reclame over luiers dat de babybilletjes droog blijven, maar het droge gevoel zorgt er ook voor dat kinderen langer in een luier plassen. Met wasbare luiers en oefenbroekjes zal het kind een onaangenaam gevoel van nattigheid ervaren wanneer het geplast heeft. Dit zorgt ervoor dat een kleintje gestimuleerd wordt om op het potje te plassen, wat kan bijdragen aan een vroegtijdige zindelijkheidstraining. Het is gebleken dat kinderen die wasbare luiers dragen, gemiddeld een jaar eerder zindelijk zijn dan kindjes met wegwerpluiers.

Zindelijk worden met oefenbroekjes

Zindelijk worden met oefenbroekjes

De oefenbroekjes lijken op gewone onderbroekjes. Dit maakt het voor kindjes makkelijker om ze zelf aan en uit te trekken. Het is belangrijk om te kiezen voor een broekje wat het beste past bij het moment van de zindelijkheidstraining. Sommige broekjes vangen meer plas op dan andere en wanneer jouw kleintje pas begonnen is met de training om op het potje te gaan, kies je het best voor een broekje met hoge absorptie.

Het is ook afhankelijk van de maat of een oefenbroekje meer of minder vocht kan vasthouden en wanneer je kind nog enkel nu en dan een ongelukje heeft, kun je overschakelen op broekjes die minder absorberen. Bij bepaalde merken zijn de oefenbroekjes verstelbaar in maat zodat je lange tijd dezelfde broekjes kunt gebruiken. Ook hebben de meeste modelletjes een ingewerkte waterdichte stoflaag zodat de plas niet door kan dringen in de bovenkleding.