Veel mensen ervaren verhuizen als een van de meest stressvolle projecten uit hun leven. Wanneer je dan ook nog eens met jouw gezin met kleine kinderen gaat verhuizen, komt er nog meer druk op de ketel. Zie je ertegenop om het verhuistraject in te gaan? Lees dan gauw eens verder. In dit artikel lees je alles wat je moet weten wanneer je met kleine kinderen gaan verhuizen.

Een planning

Of je nu wel of geen gezin hebt, een goede verhuizing vergt planning. Wanneer jij klein grut hebt rondlopen, kom je nauwelijks toe aan tijd voor jezelf. Dozen inpakken en de boel opruimen schieten er dan soms gewoon bij in. Het is daarom belangrijk dat jij een duidelijke en haalbare planning maakt voor het verhuizing. Plan dagelijks een uurtje nadat de kids naar bed zijn om in te pakken. Zo krijg je het voor elkaar en hoef je niet op het laatste moment halsoverkop in te pakken.

Op de verhuisplanning staat natuurlijk niet alleen het inpakken van de spullen, maar ook zaken zoals afscheid nemen, het nieuwe huis schoonmaken en wellicht wat telefoonnummers van oppasmogelijkheden. Wanneer jij het dan echt te druk krijgt, is hulp maar een telefoontje van je verwijdert.

Betrek de kinderen bij de verhuizing

Ondanks dat de kinderen nog jong zijn, heeft de verhuizing ook een grote impact op hun jonge leven. Wellicht is het de eerste woning die zij als thuis hebben gehad. Wanneer zij van de een op andere dag in een ander huis wonen kan dit natuurlijk een negatief effect hebben op de kinderen. Het is daarom belangrijk dat je de kinderen betrekt bij de verhuizing. Laat ze tijdig weten dat jullie in een ander huis gaan wonen en dat de spullen gepakt moeten worden. Je kunt al een keer extra gaan kijken met de kinderen om ze het nieuwe huis te laten zien. Zo kunnen zij zich ook mentaal voorbereiden op de verhuizing en begrijpen ze wat het inhoud. Zeker wanneer de verhuizing betekent dat zij hun vriendjes en vriendinnetjes achter zullen moeten laten, is het belangrijk dat zij dit tijdig te horen krijgen.

Een grote schoonmaak

Een verhuizing is ook altijd een perfecte reden om eens flink door jullie inboedel te gaan. Welke spullen wil je houden en welke spullen kun je doneren of wegdoen? Dit is ook een perfect klusje om samen met de kinderen te doen. Ga samen de kamer en het speelgoed opruimen. Zo kunnen de kinderen meehelpen en is het een perfecte manier om zich voor te bereiden op de verhuizing. Ruim samen de kamer op en kijk welk speelgoed allemaal meegaat naar het volgende huis en welke speelgoed je weg kunt doen. Dit bespaart je ook een hoop tijd in het nieuwe huis met indelen.

Afscheid nemen

Het is belangrijk om met goede herinneringen terug te kijken naar de verhuizing. Voor kinderen is het belangrijk dat ze niet zomaar worden weggerukt uit hun vertrouwde omgeving. Door bewust afscheid te nemen, kunnen de kinderen zich klaarstomen voor de verhuizing en het nieuwe leven. Je kunt bijvoorbeeld in de klas een traktatie uitdelen om de verhuizing te vieren. Heeft jouw zoon of dochter goede vriendjes en vriendinnetjes? Zorg er dan voor dat zij genoeg tijd hebben om nog eens met elkaar te spelen en bewust afscheid te kunnen nemen.

Natuurlijk hoeft het afscheid niet voor eeuwig te zijn. Laat jouw kind weten dat je natuurlijk altijd nog eens in de vakantie kunt afspreken om samen te spelen, je kunt brieven naar elkaar schrijven of e-mails sturen. Zo is het afscheid nemen minder moeilijk voor de kinderen.

Oppas zoeken

Op de dag van de verhuizing heb je al genoeg stress aan je hoofd. Wil je je compleet kunnen focussen op de verhuizing? Dan is het een goede overweging om oppas te zoeken voor de kinderen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen op de dag van de verhuizing, maar wellicht ook meerdere dagen. Zo hebben jij en jouw partner de tijd om het huis op orde te krijgen, zonder dat je wordt afgeleid door de kinderen. Kunnen de kinderen wellicht een weekje bij opa en oma logeren of hebben ze een gezellige oom en tante waar ze tijdelijk terecht kunnen? Het kan het verhuistraject een stuk eenvoudiger maken. Zo hebben jullie de tijd om het huis op orde te krijgen en hoeven de kinderen de stress van het verhuizen niet te ervaren.

Verhuisservice

Maak het verhuizen nog iets makkelijker door een professionele verhuisservice in te huren. Dit scheelt je heel wat stress en zwaar werk. Je kunt natuurlijk een verhuisservice inhuren om de zware spullen te vervoeren, maar je kunt ook voor een totaalpakket kiezen. Dan zorgen zij voor een grote schoonmaak in het nieuwe huis, pakken ze al jouw spullen in, vervoeren ze jouw inboedel en plaatsen zij deze in het nieuwe huis. Zo heb jij geen zorgen over de verhuizing. Wanneer jij een druk leven hebt met jonge kinderen, kan dit de beste investering zijn die je doet! Je hoeft je zo geen zorgen te maken over de verhuizing en kunt diezelfde dag nog het nieuwe huis in.

Verhuizen is voor iedereen stressvol. Maar wanneer jij jonge kinderen hebt, kan het verhuizen nog net wat lastiger zijn. Je moet niet alleen een complete verhuizing voor het hele gezin regelen, maar ook zorgen dat de dagelijkse routine met jouw kinderen door kan gaan. Je doet er goed aan om de kinderen te betrekken bij de verhuizen en te zorgen voor een goed afscheid. Zo komt de verhuizing niet rauw op hun dak vallen en zijn zij emotioneel klaar om te verhuizen. Je staat er natuurlijk niet alleen voor bij een verhuizing. Wees niet bang om hulp te vragen van familie en vrienden of een professionele verhuisservice in te huren. Dit maakt de verhuizing met kleine kinderen een stuk eenvoudiger.