Kinderen zijn over het algemeen heel roekeloos. Daarom moet je als ouders ook heel goed oppassen. Peuters zitten namelijk overal aan en dit kan ervoor zorgen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen, want de gezondheid van je kind is een van de belangrijkste zaken die er is. In dit artikel een paar tips met waar je op moet letten bij peuters. Vervolgens zal aandacht worden besteed aan de bijtende stof in oog peuter.

Verberg gevaarlijke middelen op plekken waar je kind niet bij kan

Probeer gevaarlijke middelen altijd te bewaren op plekken waar je kind niet bij kan. Op die manier minimaliseer je het risico dat je peuter ermee aan de haal gaat. Je kunt bijvoorbeeld alles op een onbereikbare plek neerzetten. Bijvoorbeeld ergens hoog in een keukenkastje. Mocht je zelfs dat niet vertrouwen, dan is het ook nog mogelijk om het achter slot en grendel te bewaren. Zeker de allergevaarlijkste middelen. Op die manier weet je 100% zeker dat je peuter er niet bij kan.

Laat niks liggen

Je kunt natuurlijk wel altijd alles veilig opbergen, maar het grootste risico ligt doorgaans bij het vergeten op te bergen van de gevaarlijke producten, nadat je ze gebruikt hebt. Stel je bijvoorbeeld de volgende situatie voor. Je bent lekker aan het schoonmaken. Je pakt de vloer mee en ook de wc en je hele huis ziet er weer mooi uit. Dan ga je even rusten, maar je vergeet pardoes de fles met schoonmaakazijn op te bergen. Deze ligt dan ergens op de grond. Vervolgens heb je een grijpgrage peuter die er naartoe loopt. Je let zelf dan even niet op en vervolgens pakt je peuter het schoonmaakazijn. Dit kan dan in de ogen van je kind komen, of nog erger. Je kind kan het ook nog eens opdrinken. Probeer het daarom niet te laten liggen op één specifieke plaats.

Ogenschijnlijk ongevaarlijke producten

Veel mensen letten wel op met gevaarlijke middelen, maar er zijn ook veel ogenschijnlijk ongevaarlijke producten die toch gevaarlijk kunnen zijn voor een kind. Als ouder houd jij daar over het algemeen geen rekening mee, maar dat is wel belangrijk. Een ongeluk ligt namelijk in een klein hoekje, zegt men wel eens. Een van die producten is bijvoorbeeld medicijnen. Veel mensen laten paracetamol en dergelijke gewoon rondslingeren. Dat is natuurlijk gevaarlijk, want je kleuter kan dan denken dat het snoepjes zijn. Probeer daarom altijd goed op te letten en berg een paracetamol goed op. Hetzelfde geldt bij vitaminepillen. Het is belangrijk dat dergelijke pillen ook op een veilige manier worden opgeborgen. Leg ze bijvoorbeeld niet in dezelfde la als de la waarin je ook snoepjes legt. Je kind kan zich dan vergissen en een overdosis aan vitaminepillen is over het algemeen niet heel erg gezond.

Verschillende locaties

Giftige middelen zijn vaak op verschillende locaties te vinden. De meeste giftige producten liggen in de keukenkast. Denk daarbij aan schoonmaakazijn en dergelijke, maar het kan ook zo zijn dat deze giftige middelen zich op andere plekken bevinden. Er zijn ook andere plekken waar je kind in aanraking kan komen met giftige middelen. Denk daarbij aan de bijkeuken, de douche of bijvoorbeeld de garage. Een garage is een plek waar zeer veel giftige producten worden opgeborgen. Deze kunnen zowel schadelijk zijn bij het drinken, alsook voor de ogen. Let er dus ook goed op dat je kleuter op deze onverwachte plekken niet in aanraking komt met giftige stoffen. Ook verf kan bijvoorbeeld erg gevaarlijk zijn voor een kind.

Bijtende stof in het oog van je peuter

Er kunnen veel bijtende stoffen in het oog van je peuter komen. Sommige zijn niet heel gevaarlijk, maar kunnen alleen prikken, terwijl anderen wel iets gevaarlijk zijn en alwaar je ook echt professionele hulp voor moet inschakelen. Hieronder een aantal bijtende stoffen die slecht zijn voor de ogen van je kind.

Zeep

Zeep in het oog is in het algemeen niet heel erg gevaarlijk. Het kan natuurlijk prikken, maar met een beetje spoelen is het vaak weer snel voorbij. Mocht je kind echter een langere tijd last hebben van zijn oog, dan is het verstandig om de huisarts in te schakelen. Wanneer je kind zeep in zijn oog heeft gekregen, knijpt hij of zij zijn oog over het algemeen dicht. Hierdoor kan je kind slechter zien en er is ook een grote kans dat het oog rood wordt.

Hairspray

Hairspray kan ook snel in het oog van je kind komen. Wanneer je met je haar bezig bent, of met het haar van je kind, kan de fles bijvoorbeeld de verkeerde kant op spuiten. Op die wijze is er een groter risico op het krijgen van oogirritaties bij het kind. Hoe erg de irritatie is, is afhankelijk van de hoeveelheid hairspray en het type hairspray dat in de ogen van je kind komt. Over het algemeen kan hairspray voor meer pijn in het oog zorgen dan zeep. Over het algemeen duurt de pijn ook langer, om die reden is het dan ook vaak belangrijk om actie te ondernemen als ouder.

Andere stoffen met ernstige schade

Ook ander stoffen kunnen zeer bijtend zijn voor het oog. Denk daarbij aan loog, chloorwater, en kalk. Mocht je kind in aanraking komen met deze stoffen, dan is het over het algemeen van belang om snel de huisarts in te schakelen. Deze stoffen kunnen namelijk ernstige schade aan het oog geven en dat wil je niet meemaken als ouder. Probeer dan ook zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts, of ga naar een eerste hulppost waar de hulpverleners je snel van dienst kunnen zijn. Hoe sneller actie wordt ondernomen in dergelijke situaties, hoe beter dit is.

Wat kun je zelf doen?

Heeft je kind een bijtende stof in zijn ogen gekregen, dan is het belangrijk om snel de juiste stappen te ondernemen.

Spoelen met lauw kraanwater

Het eerste wat je moet doen bij een bijtende stof is om dit zo snel mogelijk te spoelen met lauw kraanwater. Op die manier kan de giftigheid worden verwijderd uit het oog. Dit kan ervoor zorgen dat eventuele beschadigingen worden geminimaliseerd, maar zorgt er bovendien ook nog eens dat de pijn wat kan verminderen. Begin hier dus altijd mee. Zorg ervoor dat het water niet te warm is, maar ook niet te koud. Lauw water is hier precies ideaal voor.

Wasbak vol laten lopen

Je kunt ook de wasbak vol laten lopen. Dit is vaak nog makkelijker en effectiever. Je kind kan dan heel gemakkelijk in het water met de ogen open. Zo kom er meer water in zijn ogen en kan de de schadelijke stof makkelijker weggewerkt worden. Pas altijd op dat je de ogen op een goede manier spoelt. Het is namelijk niet de bedoeling dat de klachten worden verergerd?

Wanneer naar de huisarts

Wanneer is het echt belangrijk om de huisarts te bellen? Dat is natuurlijk iets wat je wilt weten als moeder. In principe heeft dit met de ernst te maken. Bij sommige stoffen kan je kind immense pijn hebben en dan is het van belang om direct actie te ondernemen. De tijd is dan kostbaar en je moet er zo snel mogelijk voor zorgen dat je er bent. De huisarts kan dan gelijk de situatie aanschouwen en gepaste maatregelen nemen.

Belangrijke indicaties, waar aan je kunt zien dat het ernst is, zijn de volgenden. Kan je kind bijna niet in het licht kijken, dan betekent dit dat er over het algemeen wat ergs aan de hand is. In dergelijke situaties is het altijd belangrijk om naar de huisarts te gaan of naar een eerste hulppost. Ook wanneer de pijn langer dan een half uur aanhoudt, het oog er heel slecht uitziet of andere rare klachten heeft die niet helemaal zijn te plaatsen. Neem dan altijd contact op.

Zekere voor het onzekere

Heeft je kind zeep in zijn ogen gekregen, maar zijn de klachten na een half uurtje totaal weg? Heeft hij of zij bovendien geen last van slecht zicht? In dat geval is het vaak niet nodig om naar de huisarts te gaan. Maar dit is dus ook afhankelijk van wat voor product je kind in zijn ogen heeft gekregen. Weet je totaal niet wat het is? Dan kan het verstandig zijn om altijd contact op te nemen met de huisarts. Misschien is het wel een bijtende stof die aanvankelijk geen klachten veroorzaakt, maar wel interne schade aan het oog kan aanbrengen. Een bezoekje aan de huisarts is altijd belangrijk. Weet je zeker dat het zeep of hairspray is? En heeft je kind voor de rest geen klachten meer? In dat geval is het over het algemeen niet noodzakelijk om de huisarts in te lichten. Al kun je dat natuurlijk altijd doen als je gerust gesteld wilt worden.