10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buiten activiteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Thuisonderwijs is een vorm van onderwijs met specifieke kenmerken die het onderscheidt van andere (zoals schoolonderwijs en afstandsonderwijs): de hoofdverantwoordelijke voor het onderwijsproces zijn de ouders van de leerling en het leren vindt niet plaats in een instelling, maar binnen het gezin zelf (thuis, in de buurt, op uitstapjes, enz.). Als u overweegt om dit soort onderwijs te volgen, maar u weet nog steeds niet hoe u het met uw kinderen moet doen en toepassen, zullen we alles uitleggen in dit artikel.

1) Beslissen of het onderwijs wordt gegeven door de ouders of door een privéleraar

Het eerste wat je moet doen is analyseren of je (ouder) tijd hebt om thuisonderwijs persoonlijk met je kind toe te passen, of dat je daarvoor een leerkracht moet inhuren. Je kunt ook kiezen tussen de twee opties, waarbij je probeert zoveel mogelijk tijd te besteden en de ontbrekende uren (als die er zijn) met een leraar te overbruggen. Gelukkig is de tijd die wordt geïnvesteerd in thuisonderwijs veel minder dan de tijd die een kind op school verblijft, omdat het efficiënter is. En het is ook mogelijk om de vrije tijd te verzoenen met het leren, waardoor de tijd die in het onderwijs wordt doorgebracht sterk wordt geoptimaliseerd.

2) Organiseer de beschikbare tijd en stel een schema op

Het is belangrijk voor het kind of de jongere dat er een organisatie is in de studies, zodat bijvoorbeeld wordt vastgelegd in welke dienst de dagelijkse studie wordt gedaan (ochtend, middag of avond), en in welke dagen van de week. Het is ook belangrijk om een vakantieschema op te stellen, waarbij wordt nagedacht over wat de maanden van studie en de maanden van vakantie het hele jaar door zullen zijn.

3) Krijg goed materiaal

Goed materiaal is essentieel voor de student om te leren met kwaliteit. Dit is het punt waarop ouders meer moeite hebben, omdat ze uiteindelijk op eigen houtje achter boeken gaan staan zonder een juiste volgorde (hiërarchie) van de inhoud vast te stellen, en dit kan het leren veel bemoeilijken. Het materiaal moet niet alleen goed zijn in de zin van kwantiteit en kwaliteit van de inhoud, maar het moet ook didactisch zijn en in een juiste volgorde staan (welke onderwerpen zijn een voorwaarde voor andere onderwerpen).

4) Leer hoe je het materiaal correct toepast

Na het verwerven van een geschikt materiaal is het zeer belangrijk om te weten hoe het toe te passen. Veel boeken brengen bijvoorbeeld alleen de inhoud mee, maar je moet de inhoud doorgeven aan het kind of de tiener op een manier die hem of haar interesseert. Dit vereist een voorafgaande voorbereiding.

5) De prestaties volgen en het tempo van het leren begrijpen

Nadat u al oefent met thuisonderwijs, kijk dan of uw kind de informatie ook daadwerkelijk leert en opneemt. Doe de tests en observeer de gebieden waar hij of zij de meeste problemen heeft. Een ander belangrijk punt is dat we het tempo van het leren in de gaten moeten houden. Als een student een zeker leergemak aantoont, aarzel dan niet om het tempo op te voeren om zijn of haar potentieel te benutten! Hetzelfde geldt als de leerling leermoeilijkheden vertoont. Verminder het tempo en verleng de studietijd tot het moment dat het past bij de behoefte. Deze mogelijkheid tot aanpassing is een van de grote voordelen van thuisonderwijs.

6) Focus op leren, niet op lesgeven

Les, memoriseren, invullen van activiteitenbladen, focus op het schoolcurriculum. Het is belangrijk om te onthouden dat al deze procedures niet altijd resulteren in leren, lesgeven en leren zijn niet altijd met elkaar verbonden. Leren is een persoonlijk proces. Let op: Wat interesseert uw kind? Wat brengt vreugde en voldoening? Wat helpt je om beter te leren?

7) Begin een dagboek door op te merken welke natuurlijke neigingen u in uw kind waarneemt

Maak er een gewoonte van om op je kinderen te letten. We hebben altijd zo'n haast om ervoor te zorgen dat niemand “iets verliest”, maar daarbij verliezen we wat er voor ons ligt. Uw kinderen geven u voortdurend aanwijzingen en tips over wat voor hen interessant is of niet. Zoek uit wat ze graag doen, wat hun ogen doet glimmen! Breng meer tijd met hen door en je zult merken dat je verbinding met hen groeit.

8) Oefening!

Zoek naar manieren om de fysieke activiteit te verhogen, wandelen, fietsen, dansen in de woonkamer, spelen in de achtertuin, touwtje springen, zwemmen, enz. Als het kan, kies dan een georganiseerde activiteit die uw kind interesseert en doe wekelijks mee.

9) Sluit jezelf aan

Zoek contact met andere gezinnen die gebruik maken van het thuisonderwijs. Een van de belangrijkste punten is de betrokkenheid bij het thuisonderwijs. Ervaringen uitwisselen, leren en communiceren. De sleutel is om isolatie te voorkomen.

10) Positief ouderschap

Een belangrijk onderdeel van het thuisonderwijs is het verbinden en versterken van de familiebanden. Alleen in een veilige en rustige omgeving, waar kinderen zich onderdeel voelen van het geheel, gebeurt het echte leren.