Bij heel wat zwemclubs kun je tegenwoordig terecht voor turbozwemmen. Hiermee willen ze ouders tegemoet komen die vaak vragende partij zijn voor zulke lessen. Op vakantie met kleine kinderen in een resort met prachtig zwembad is aanlokkelijk maar je wil als ouder uiteraard ook een veilige vakantie.

Doorgaans zijn alle kinderen gek op water en waterspelletjes. Voor kinderen die nog niet op zwemles waren is turbozwemmen waarschijnlijk dé manier om nog gauw de kneepjes van het zwemvak te leren. Toch gaan hier en daar stemmen op dat dit niet de beste manier is om je kind te leren zwemmen. Daarom zetten we graag voor jou de voor- en nadelen even op een rijtje. Turbozwemmen: wel of niet doen? Laat je informeren vooraleer je zoon of dochter lief toevertrouwd aan zwemlessen in sneltempo.

Wat houdt turbozwemmen in?

Hoe lang duurt zwemles eigenlijk? Normaal gesproken doet een kind er een jaar over, soms zelfs anderhalf, vooraleer het een A-diploma zwemmen haalt. Bij Turbozwemmen worden dezelfde lessen en lesuren zodanig ingekort dat het slechts een half jaartje duurt voor je kind trots met zijn A-diploma kan zwaaien.

Bij normale zwemlessen duiken kinderen elke week drie kwartier tot een uurtje het zwembad in, bij turbozwemmen kan een zwemles wel drie tot vier uren doorgaan, enkel onderbroken door nu en dan een korte pauze. De inhoud van de lessen op zich zijn net dezelfde als bij de normale zwemcursus, ze worden enkel verveelvoudigd zodat de looptijd drastisch naar beneden gehaald wordt.

Wat kan jouw kind na het behalen van het A-diploma?

Wanneer je kind pas op zwemles gaat, is het belangrijk dat het er ook klaar voor is. Een goede zwemclub zal je kind dan ook eerst testen vooraleer het aan de zwemcursus kan deelnemen. Veel zal afhangen of jouw kleintje al eerder lessen in watergewenning kreeg (tijdens bijvoorbeeld babyzwemmen) of dat je je kind, samen met het gezin, regelmatig meenam voor een duik in het zwembad.

Om het A-diploma te behalen moet jouw kind vijf verschillende zwemslagen onder de knie hebben, van de kant het zwembad in springen, onder een object door kunnen zwemmen en een bepaalde tijd watertrappelen. Ook drijven en zwemmen met kleertjes aan wordt hen in deze reeks bijgebracht zodat het veilig is in de buurt van water.

Wat zijn de voordelen van turbozwemmen?

  • Indien een kind op reguliere zwemles zit is het nog helemaal niet zeker of hij, bij het diplomazwemmen, inderdaad ook een diploma krijgt. Elk kind leert op zijn eigen tempo en het ene kind heeft nu eenmaal minder waterrat gehalte in zich dan het andere. Bij turbozwemmen laten de zwemleraren, kinderen die nog niet klaar zijn voor een diploma, vaak aansluiten bij een andere klas, zonder meerkost. Het zal in dit geval ietsjes langer duren voor het een diploma heeft maar niet zo lang als bij de gewone zwemles.
    Bij reguliere zwemlessen van pakweg een uurtje, krijgt je kind eerst nog wat theoretische uitleg, misschien wel een herhaling van nieuw aangeleerde technieken uit de vorige les en uiteindelijk blijven er nog veertig minuten zwemles over. Bij turbozwemmen duurt een les veel langer en komt men, in vergelijking met reguliere lessen, veel meer aan leren toe.
  • De begeleiding gebeurt meer individueel, in kleine groepjes, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt in leeftijd en vaardigheden. Heel de groep krijgt dezelfde les en zal tot het eind van het traject, samen blijven. De lessen zijn bijzonder prestatiegericht en men houdt de kinderen, vanaf het begin tot het eind van de les, zeer gefocust.
  • Kinderen die, na afloop van de zwemlessen, nog regelmatig gaan zwemmen, verliezen niets van wat ze aangeleerd hebben. Want het is niet omdat een kind een A-diploma haalde, dat het niet moet blijven oefenen om een goed zwemmer te worden.
  • De tijd die je investeert in de zwemlessen van je zoontje of dochtertje is uiteraard ook minder lang. Niet alleen omdat je kleintje het diploma eerder behaalt maar ook omdat de reistijd, van en naar de zwemclub, veel korter is.

Wat zijn de nadelen van turbozwemmen?

  • De tijd die je kind nodig heeft om, alles wat aangeleerd wordt, onder de leden te krijgen is voor bepaalde kinderen veel te kort. Ze krijgen een hoop informatie te verwerken en nieuwe bewegingen zich eigen te maken. Hierdoor raken kinderen wel eens gefrustreerd of overprikkeld waardoor er vaak druk nodig is om hen niet te laten afhaken.
  • Wanneer je kind zich niet zo fijn voelt in het water of, wanneer het niet zo snel nieuwe prikkels verwerkt, is de kans groot dat lessen turbozwemmen te zwaar zijn. De kans bestaat dat, nadat het zijn diploma behaalde, een hekel krijgt aan zwembaden en waterpret verandert in een afkeer van zwemmen. Alles zal afhangen van het type kind en je doet er goed aan om dit, als ouders, goed te overdenken vooraleer je overweegt om het op turbozwemles te sturen.
  • Het is heel verstandig om, na het behalen van een A-diploma, je kind ook het B en C diploma in de wacht te laten slepen. Want het is niet omdat je kind kan zwemmen, dat het zichzelf ook kan redden mocht het in moeilijkheden komen. Zwembaden van nu zijn vaak niet meer de zwembaden van vroeger waar toen van golfslag en een waterversnelling nog helemaal geen sprake was. Dit kan voor jou als ouder én een kind dat slechts een A-diploma haalde, wel eens een heel onaangename gebeurtenis worden.
  • Een kind dat op turbo zwemklas wil gaan moet voldoen aan bepaalde eisen zoals bijvoorbeeld een goede ontwikkeling, zowel op cognitief als op motorisch vlak. Het moet zelf heel gemotiveerd zijn en de druk van het tempo aankunnen. En, hoe graag je ook zou willen dat je kind zonder problemen naar de overkant van het zwembad zwemt, als je het vermoeden hebt dat turbozwemmen te zwaar is, doe je het je kind beter niet aan.