Stel je deze scène voor bij aanvang van een eerste schooldag: angstig huilende peuters, sommigen schreeuwen, sommigen zeuren en sommigen kijken stil met tranen gevulde ogen voor zich uit. Kinderen getraumatiseerd door verlatingsangst. Elk jaar zien we het opnieuw! We zijn allemaal opgegroeid met het feit dat dit normaal en acceptabel is, maar dat is het niet! Volg onze tips en maak van de eerste schooldag van je kind een feest!

Wat betekent de eerste schooldag voor je kind?

Uit onderzoek is gebleken dat vanaf de geboorte het brein van een baby geprogrammeerd is om zichzelf te hechten aan een verzorger en in de meeste gevallen aan de moeder. Dus wanneer een kind wordt gescheiden van de ouder en plotseling in een onbekende omgeving wordt gestoken, worden zijn oerveiligheidsinstinct en alarmcentrale geactiveerd. Zijn hersenen sturen krachtig signalen en vragen hem om vast te houden aan zijn ouder. Dit verklaart waarom een peuter zich goed vasthoudt aan zijn ouder en huilt, wanneer hij voor de eerste keer op school wordt achtergelaten. Gegeven deze informatie, is het onrealistisch van jouw kant om te verwachten dat je peuter zich meteen veilig voelt in zijn nieuwe school en zich vasthecht aan absolute vreemden. Dus, hoe kun je de overgang van thuis naar school gemakkelijker maken?

De gevoelens van je kind moeten worden gerespecteerd

Een veel voorkomende angst bij ouders is dat hun kind op een goede school niet wordt toegelaten als ze te lang wachten. Hierdoor gaan ze al op zoek naar kleuterscholen voordat hun kind de leeftijd van twee jaar bereikt. Ze doen dit zonder één van de belangrijke vragen te overwegen: is mijn kind er klaar voor? Je tweejarige kan een tiental rijmpjes voordragen en al haar cijfers en letters herkennen. Geef jezelf en je kind een schouderklopje, maar dit betekent helaas niet dat je kind klaar is voor formeel onderwijs. Hij of zij moet sociaal en emotioneel klaar zijn om zijn of haar primaire verzorger los te laten. Elk kind is anders. Er is geen vaste leeftijd waarop je kunt verwachten dat een kind klaar is voor school. Als ouder moet je je kind observeren en ervoor zorgen dat hij of zij emotioneel klaar is voor school. Om de gereedheid van je kind te meten, observeer je zijn of haar interacties met andere kinderen in het plaatselijke park, op een verjaardagsfeestje of met de kinderen in je buurt. Hier heeft je kind de troost van je armen om naar terug te keren, als hij of zij zich onzeker voelt. Als je kind weigert om van je schoot af te komen en je hand los te laten, geeft je kind aan dat hij of zij niet klaar is om zich van je los te maken. De verlatingsangst heeft je kleintje nog niet verlaten en de belangrijke boodschap hier is dat de gevoelens van je kind gerespecteerd moeten worden.

Voorbereiding op de eerste schooldag van je kind

In de periode voordat je kind voor het eerst naar school gaat, kun je je kind helpen zich voor te bereiden op zijn of haar eerste schooldag door:

  • Met je kind naar de school te rijden om hem of haar te laten zien waar het is.
  • Met je kind te praten over hoe je van plan bent hem of haar naar school te brengen, misschien is het wandelen, rijden of fietsen.
  • Dingen te oefenen die je kind zal moeten doen om zich klaar te maken voor school.
  • Positief te praten over het starten met school en te genieten van de opwinding van je kind.
  • Precies te weten wanneer en waar je op de eerste dag schooldag van je kind moet zijn om de kans te verkleinen dat jullie beiden stress hebben.

Wat kun je nog meer doen als ouder?

Schoolbezoek

Een bezoek aan de nieuwe school kan een goede manier zijn om eventuele angsten weg te nemen. Je kind laten zien waar het heen moet wanneer ze op de eerste dag aankomen, waar hun kapstok is, waar de toiletten zijn, een kijkje nemen in hun klaslokaal, het schoolgebouw en ze laten zien waar de speeltuin is, zal hen helpen meer zelfvertrouwen te krijgen.

Gebruik je eigen schoolfoto's

Zoek oude foto's van je eigen schooldagen en praat over je herinneringen aan je schooltijd. Je kunt ook praten over de dingen die nu en toen hetzelfde of verschillend zijn.

Zorg voor routine

Hoewel veel kinderen elke ochtend afscheid nemen van hun ouders, kan zelfs het meest zelfverzekerde kind zijn of haar evenwicht verliezen wanneer de routine verandert. Gebruik daarom de twee weken voordat de school begint om je kind vertrouwd te maken met de schoolroutine. Zorg voor een vast tijdstip om in bad te gaan, te gaan slapen, verhaaltjes voor te lezen en op te staan. Zorg er ook voor dat je kind een gezond en voedzaam dieet volgt.

Bespreek schoolactiviteiten

Ongeacht of je kind nerveus of enthousiast is om naar school te gaan, het bespreken van de soorten activiteiten op school is een geweldige manier om hun enthousiasme en interesse op te wekken. Richt je op dingen die ze leuk vinden, zoals bijvoorbeeld met Lego spelen, nieuwe vriendjes maken en praat ook over hoe ze zullen leren lezen, schrijven en tellen, net als de grote mensen. Laat je kind weten hoeveel jij van school genoten hebt (zelfs als je dat niet deed!) En hoe opgewonden en trots je bent dat je kind klaar is om deze stap te zetten.

Boeken

Bedtijd kan een supertijd zijn om verhalen te lezen over het starten van school. Deze tijd kan ook worden gebruikt om te praten over wat er in je kind omgaat. Als je kind overdreven angstig lijkt, probeer jezelf dan te focussen op de dingen waar je kind van genieten of waar het goed in is.

Oude favorieten achterlaten

Als je kind een lievelingsspeeltje of veiligheidsdeken heeft, is het de moeite waard om je kind er langzaam van af te houden. Op die manier komt het niet als een complete schok wanneer je je kind vertelt dat het niet met hem of haar meekan op de eerste schooldag. Mocht dit grote problemen veroorzaken, dan kun je met de leraar van je kind praten om het speelgoed of de deken te bewaren voor gevoelige momenten tijdens de eerste week.

Help je kind onafhankelijkheid ontwikkelen

Aan- en uitkleden

Er zijn waarschijnlijk minstens 25 kinderen in de klas van je kind. Je kunt het belang en de waarde van kinderen die zich zelfstandig kunnen aankleden en uitkleden niet onderschatten. Door je kind aan te moedigen om te leren omgaan met knopen en ritsen, geef je hem of haar al een flinke voorsprong. Sommige kledingfabrikanten hebben aangepaste knopen met klittenbandbevestiging op kinderkleding – zoveel gemakkelijker voor kleine vingers!

Toiletbezoek en persoonlijke hygiëne

Tegen de tijd dat je kind naar school gaat, is het belangrijk dat ze het toilet kunnen gebruiken, zichzelf kunnen afvegen, het toilet kunnen doorspoelen en hun handen goed kunnen wassen. De leraar van je kind zal het meest onder de indruk zijn als je kind in staat is om zijn of haar neus op de juiste manier te snuiten, de zakdoek in de prullenbak te werpen en niet hij of zij niet vergeet om de handen na te wassen! Je kunt laten zien hoe ziektekiemen zich verspreiden, door de handen van kinderen in talk te bedekken en ze hun normale activiteiten te laten doen – het talktraject is een behoorlijke eye-opener!

Leer te communiceren met de leraar

Het is belangrijk om kinderen aan te moedigen zelf kleine incidenten op te lossen. Je kind bij elk klein incident bij te springen, helpt je kind op de lange termijn niet. Er zullen echter situaties zijn waarin je de leraar van je kind moet benaderen. De meeste leerkrachten kunnen via e-mail worden gecontacteerd, indien je informatie wilt doorgeven die van invloed kan zijn op het gedrag van je kind. Je krijgt misschien niet onmiddellijk antwoord, maar je kunt er zeker van zijn dat de leraar het bericht krijgt als het voor het begin van de schooldag is verzonden. Het is bijvoorbeeld echt nuttig voor een leraar om te weten of het huisdier van je kind is gestorven of dat je kind een slechte nachtrust heeft gehad. Als iets je kind echt dwarszit, is het vaak beter om rechtstreeks met de leraar te praten.

Geniet samen van de reis

Ondanks enkele kleine kinderziektes, is de kans groot dat je kind een geweldige start van zijn of haar schoolleven zal hebben en uiteindelijk thuis zal komen vol opwinding en verhalen over alles wat er die dag is gebeurd. Wees onderweg toch voorbereid op vele ups en downs, maar geniet vooral van elk moment van hun magische leerreis op school.