Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Een kind dat opgroeit met huisdieren is vaak meer sociaal ontwikkeld en leert ook hoe het verantwoordelijkheid moet dragen. Naargelang de leeftijd kunnen ze het niet enkel knuffelen maar ook voeren, borstelen en verzorgen. Dit creëert vaak een sterke band tussen hen die moeilijk te breken is. Maar dieren hebben geen hoge levensverwachting en het is niet de vraag of ze ooit afscheid van elkaar moeten gaan nemen, wél wanneer het gaat gebeuren. Als een huisdier overlijdt is heel het gezin van slag.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat, indien een huisdier komt te overlijden, de pijn minstens even groot is dan wanneer een mensenvriend sterft. Vooral wanneer ze samen opgegroeid zijn is het verdriet heel intens en zal jouw kleintje al je steun en begrip kunnen gebruiken. Als volwassene kun je een hoop relativeren maar een kind heeft die gave nog niet ontwikkeld. Hoe vertel je een kind dat je huisdier is overleden? Hoe ga je er mee om en hoe help je het kind door de rouwperiode heen? Deze tips gaan je alvast helpen.
Dood, wat is dat?
Afhankelijk van de leeftijd zal een kind het begrip 'dood' wel of niet begrijpen. Vanaf drie jaar beseffen ze wat door zijn is al snappen ze vaak nog niet goed dat het onomkeerbaar is, dat wordt hen pas duidelijk rond zes jaar. Hoe je het vertelt zal ook afhangen van het feit of je gelovig bent of niet. Of je nu vertelt dat poes een sterretje geworden is aan de hemel of, dat het hondje nu in de hemel rondhuppelt, maakt niet veel uit. Zolang je er maar een zo eerlijk mogelijk verhaaltje rond vertelt zodat je kleine hummeltje begrijpt dat hun poes of hondje nooit meer terug komt en dat verdrietig zijn en huilen er bij horen.
Draai niet om de hete brij
De enige manier om verdriet te verwerken is door te rouwen. Goedbedoelde smoezen zoals de poes is gaan wandelen of het hondje is uit logeren bij andere hondjes werken niet. Vertel vooral niet dat hij misschien een ander vriendje gevonden heeft want op die manier geef je aan dat jouw kind niet goed genoeg was. Hoe moeilijk je het zelf ook hebt, de beste aanpak is zo snel mogelijk, en zonder drama, de waarheid vertellen. Want ook al stel je het uit, er komt toch een moment waarop je eerlijk moet zijn en een kind voelt perfect aan dat er wat mis is. Dit kan alleen maar verwarring brengen en dat is iets wat jouw kleine hummeltje nu niet nodig heeft.
Samen afscheid nemen
Fysiek afscheid kunnen nemen van een gestorven huisdier is heel belangrijk maar daar hangen wel een aantal voorwaarden aan vast. Is het een natuurlijke dood gestorven en lijkt het alsof poes- of hondlief ligt te slapen, dan kan jouw kleintje aaiend afscheid nemen. Wanneer het arme beestje bijvoorbeeld onder een auto terecht kwam en helemaal gehavend is, doe je dit beter niet. Je kunt dan samen een kistje knutselen om het diertje in te leggen en er met het gezin een kleine ceremonie van maken wanneer je het begraaft.
Samen verdrietig zijn
Een hond, een poes, een cavia of een konijntje… het maakt niet uit wat voor huisdier je hebt, het zijn allemaal leden van jullie gezin. Je sterk houden en niet huilen waar je kind bij is, is zowat de slechtst mogelijke manier van rouwen. Waarom zou een kind niet mogen zien dat mama en papa ook verdrietig zijn? Op die manier leer je hen dat rouwen mag én dat ze hun emoties niet moeten onderdrukken. Een kind voelt zich begrepen in zijn verdriet als het ziet dat anderen net hetzelfde voelen.
Ga het onderwerp niet uit de weg
Bij het sterven van een huisdier stelt een kind zich een hoop vragen en maakt het zich wellicht een hoop bedenkingen. Waarom moet een dood diertje onder de koude grond? Of waarom nam de dierenarts het mee? Wie gaat er nu voor hem zorgen en heeft hij nog pijn? Ga deze vragen vooral niet uit de weg en wees zo eerlijk mogelijk in je antwoorden. Sommige kinderen zullen zich afzonderen en worden een tijdje helemaal stil. Je doet er dan goed aan om zelf vragen te stellen zodat je weet hoe jouw kind zich voelt en hoe het over doodgaan denkt. Als een kind zijn twijfels kan uiten zal de rouwperiode ook makkelijker verlopen.
Een nieuw huisdier overwegen
Er wordt wel eens gezegd dat, wanneer je huisdier sterft, je het best zo snel mogelijk vervangt door een ander. Door een nieuw kitten of pup in jullie gezin te brengen zal je kind zich uiteraard kunnen focussen op dit nieuwe leven en minder tijd hebben om verdrietig te zijn. Rouwen is een proces waar een mens doorheen moet en dat is voor kinderen niet anders. Gun hen die tijd om innerlijk afscheid te nemen en te herstellen van het trauma. Eens je merkt dat het verdriet verdwenen is en ze zelf vragen naar een nieuwe speelvriendje, kun je samen met je kind plannen maken om weer een diertje in de familie op te nemen.