10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buitenactiviteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Veilig internetten is belangrijk. Je kind komt overal in aanraking met het internet. Op school, om een werkstuk te kunnen maken, bij vriendjes en vriendinnetjes thuis, en waarschijnlijk ook thuis op de computer. We kunnen niet meer zonder het internet. Je kind verbieden het internet te gebruiken is dan ook niet meer van deze tijd. Maar hoe regel je online veiligheid? Hoe bescherm je je kind online?

Met een goed gesprek over veilig internetten bereik je meer

Alles begint met een goed gesprek. Zorg voor mediawijsheid en praat met je kind over het gebruik van internet. Doe dat op een positieve manier. Wat zijn de leuke dingen die je kind tegenkomt op het net? Wat waren de belangrijke dingen in het nieuws? Komen er binnenkort nog leuke spellen uit? Maak het onderdeel van je dagelijkse praatje. Als het net zo vanzelfsprekend wordt als vragen wat je kind vandaag op school heeft gedaan, voelt het minder als controle.

Mediawijsheid voor veilig op internet

Wanneer het gewoon voelt, komt je kind ook naar je toe als het wat minder fijns heeft meegemaakt op het internet. En af en toe een keertje over de schouder kijken kan zeker geen kwaad. Besluit je om mee te kijken, dan is het belangrijk dat je je even stilhoudt. Begin het gesprek over veilig internetten later. Anders kan je kind denken dat je hem of haar niet vertrouwt op het internet.

Wees je er ook van bewust dat je steeds minder zicht hebt op wat kinderen online doen, als ze ouder worden. Maar door er over te blijven praten, kun je je kind toch bijstaan als dat nodig is en blijft veilig internetten mogelijk.

Een VPN gebruiken

Een VPN gebruiken is altijd een goed idee. Niet alleen voor kinderen. Een VPN is een Virtual Private Network. Een soort privénetwerk binnen het gewone netwerk. Een VPN is een programma waarmee je verbindt naar een server in het buitenland. Daardoor leen je tijdelijk het IP-adres van die server in het buitenland. Aan de hand van het IP-adres kunnen beheerders van websites en apps, maar ook marketingbedrijven, bepalen vanaf welke locatie een website bezocht wordt of een dienst gebruikt wordt. Doordat je het IP-adres van de VPN-server gebruikt, is de locatie niet te achterhalen.

Bovendien versleutelt een VPN alle verzonden en ontvangen data. Dat biedt grote voordelen voor veilig internetten: pottenkijkers kunnen niet meekijken. Op die manier surf je veiliger en anoniemer online. En de kans om gehackt te worden, wordt hiermee aanzienlijk kleiner.

Kind veilig op internet om te knutselen

Ouderlijk toezicht instellen

Wanneer je kind nog wat jonger is, is ouderlijk toezicht instellen raadzaam. Vaak kun je dit regelen vanuit je internetprovider, maar het kan ook via je besturingssysteem of programma’s van externe partijen. Zo kun je bijvoorbeeld in iOS (wanneer je kind een iPhone of iPad gebruikt) ouderlijk toezicht instellen. Voorbeelden van dit soort programma’s zijn Qustudio en Kliksafe.

In dit soort programma’s kun je instellen welke websites wel en niet bezocht kunnen worden, welke content er bekeken kan worden en hoe lang je kind mag internetten. Tijdslimieten zorgen ervoor dat je kind niet de hele dag achter het scherm zit.

Geen camera’s en microfoons

Hoe leuk videobellen ook lijkt; het brengt grote gevaren met zich mee op het gebied van veilig internetten. Degene met wie je kind videobelt, kan een opgenomen filmpje afspelen, waardoor het lijkt alsof je kind met een ander kind videobelt, terwijl het in werkelijkheid heel iemand anders is. Voorkom daarom het gebruik van videobelsoftware.

Plak de camera en microfoon ook af. Hackers kunnen je kind namelijk ongemerkt filmen. Daarvoor hoeft het lampje van de camera niet eens aan te gaan. Een stukje duct tape of een pleister over de camera voorkomt dat hackers mee kunnen gluren.

Kind aan het videobellen

Kinderzoekmachines gebruiken

Op grote zoekmachines als Google en Bing komt je kind informatie tegen die misschien niet bij zijn of haar leeftijd past. Bovendien verzamelen Google en Bing gebruiksdata en verkopen ze die door aan externe partijen als marketingbureaus en advertentiebedrijven. Zoekt je kind op een bepaald soort schoen, dan blijf je advertenties daarvoor de hele dag zien.

Kinderzoekmachines zijn wat dat betreft veiliger. Laat je kind liever gebruikmaken van Koekeltjes.nl, Meestersipke.nl of Jeugdbieb.nl. Zo voorkom je dat je kind zoekt op onderwerpen die niet geschikt voor deze leeftijd zijn. Zo kunnen kinderen veilig internetten.

YouTube Kids en TikTok voor filmpjes

YouTube is heel populair onder kinderen, net als TikTok. Het gaat niet zo zeer om de platformen zelf, maar om de grappige filmpjes die er te vinden zijn. Helaas is er ook veel content te vinden die minder geschikt is voor kinderen van een bepaalde leeftijd en is TikTok niet bepaald privacy vriendelijk. Gebruik in plaats van de gewone YouTube liever YouTube Kids. Daar vind je categorieën voor verschillende leeftijden en kun je ook de schermtijd beperken. Daarnaast kun je handmatig video’s blokkeren, om zo veilig internetten te garanderen.