Je kind helpen het potje of toilet te leren gebruiken is een grote en opwindende stap voor jullie beiden. Als je positief en kalm blijft, zal je kind gemakkelijker leren hoe hij of zij het potje moet gebruiken en zelf zijn of haar billen moet afvegen. Het geheim is om te wachten op tekenen van je kind. Je kind zal zelf aangeven wanneer het tijd is voor zindelijkheidstraining.

Zindelijkheidstraining: tekenen dat je kind klaar is

Mogelijk zal je signalen opmerken wanneer je kind ongeveer twee jaar oud is. Sommige kinderen vertonen tekenen dat ze al na 18 maanden klaar zijn, en sommige kunnen ouder zijn dan twee jaar. Dus, panikeer niet als het wat langer duurt! De signalen die je kunt opvangen zijn:

 • Je kind kan lopen en kan korte tijd zelfstandig zitten
 • Je kind wordt over het algemeen onafhankelijker als het gaat om het voltooien van taken, waaronder je vaker ‘nee’ hoort zeggen
 • Je kind interesse krijgt om anderen naar het toilet te zien gaan. Dit kan je ongemakkelijk maken, maar het is een goede manier om dingen te introduceren
 • Je kind heeft meer dan twee uur droge luiers. Dit laat zien dat hij of zij urine in de blaas kan bewaren (die automatisch leegloopt bij jongere baby’s of pasgeborenen)
 • Je kind vertelt je met woorden of gebaren wanneer hij poept of plast in de luier. Als je kind kan vertellen voordat het gebeurt, is hij of zij klaar voor zindelijkheidstraining
 • Je kind begint het niet leuk te vinden om een __luier te dragen, misschien probeert hij of zij de luier uit te trekken als hij nat of vuil is
 • Je kind heeft regelmatig een zachte, goed gevormde stoelgang
 • Je kind kan zijn of haar broek op en neer trekken
 • Je kind kan eenvoudige instructies volgen
 • Je kind toont begrip over dingen die hun plaats in huis hebben

Niet al deze tekenen hoeven aanwezig te zijn wanneer je kind klaar is voor zindelijkheidstraining. Het zijn de algemene dingen die je laten weten dat het tijd is om te beginnen.

Je klaarmaken voor zindelijkheidstraining

Als je denkt dat je kind tekenen vertoont dat het klaar is voor zindelijkheidstraining, is de eerste stap om te beslissen of je wilt trainen met behulp van een potje of het toilet. Het gebruik van een potje heeft enkele voordelen: het is mobiel en sommige kinderen vinden het minder eng dan een toilet. Sommige ouders moedigen hun kind aan om zowel het toilet als het potje te gebruiken. Probeer de voorkeur van je kind te achterhalen en volg die voorkeur. Dit is de enige manier om het proces snel en eenvoudig te laten verlopen. Ten tweede, zorg ervoor dat je de juiste apparatuur hebt. Als je kind bijvoorbeeld het toilet gebruikt voor zindelijkheidstraining, heb je een opstap nodig om op te staan. Je hebt ook een kleinere stoel nodig die goed in de bestaande wc-bril past, omdat sommige kinderen bang zijn om erin te vallen. Ten derde is het beter om zindelijkheidstraining te plannen op een moment waarin je geen grote veranderingen in het gezinsleven verwacht. Veranderingen kunnen bijvoorbeeld zijn: op vakantie gaan, starten met naar het kinderdagverblijf te gaan, een nieuwe baby of verhuizen. Het kan een goed idee zijn om zindelijkheidstraining in te plannen voor of na deze veranderingen. Ook kan de zindelijkheidstraining beter verlopen als jij en je kind een dagelijkse routine hebben. Op deze manier kan de nieuwe activiteit van het gebruik van het toilet of potje worden opgenomen in de normale routine.

Enkele tips om je klaar te maken voor zindelijkheidstraining

 • Leer je kind enkele woorden voor als het naar het toilet moet gaan – bijvoorbeeld ‘pipi’, ‘kaka’ en ‘ik moet gaan’
 • Als je de luier van je kind verwisselt, leg de natte en vuile luiers dan in het potje. Dit kan je kind helpen begrijpen waar het potje voor dient
 • Laat je kind proberen op het potje of op de kleine wc-bril te zitten om hem of haar te helpen vertrouwd te raken met de nieuwe apparatuur
 • Laat je kind naar jezelf of een ander familielid kijken die het toilet gebruikt en praat over de handelingen die je maakt
 • Een of twee keer per dag wil je misschien beginnen met het aantrekken van een trainingsbroek voor je kind. Dit helpt je kind het gevoel van natheid te begrijpen
 • Zorg ervoor dat je kind veel vezels eet en veel water drinkt, zodat hij of zij niet constipeert. Constipatie kan zindelijkheidstraining moeilijker maken.

Te ondernemen stappen in het voorbereiden van kinderen met autismespectrumstoornis op zindelijkheidstraining

De stappen voor het voorbereiden op en aan de slag gaan met zindelijkheidstraining zijn vrijwel hetzelfde voor alle kinderen. Maar kinderen met autismespectrumstoornis hebben misschien een aantal strategieën nodig die aangepast zijn aan hun behoeften. Een belangrijke eerste stap is om je te realiseren dat zindelijkheidstraining vooral draait om communicatie en samenwerken met je kind. Het kan ook helpen om zindelijkheidstraining te beschouwen als een reeks kleinere doelen, in plaats van een groot doel. Begin bijvoorbeeld met het eenvoudig kennismaken van je kind met het toilet. Leer waar het voor dient en hoe je het moet gebruiken. Dan kun je doorgaan met het starten van de zindelijkheidstraining en je kind leren zelf zijn billen af te vegen.

Je kind leren zelf zijn billen af te vegen

Je staat op het punt om de high-five van het succes van zindelijkheidstraining van je kind te vieren. Maar wacht even, want er is nog iets dat je waarschijnlijk bent vergeten. En dat is je kind zelf zijn billen laten afvegen.

Het deel van de zindelijkheidstraining die ouders vaak vergeten te geven

Als kinderen nog luiers dragen verschonen we als ouders regelmatig een spuitluier. Als kinderen ouder worden, is het onze verantwoordelijkheid om de billen van onze kinderen te vegen en om ze de kunst om zelf hun billen te vegen aan te leren. Dus, zonder verder oponthoud, hier is onze stapsgewijze handleiding om je kind te leren hoe het zijn eigen billen moet vegen.

1. Start bij de zindelijkheidstraining

Begin je peuter te leren hoe hij zijn billen moet afvegen wanneer hij zindelijk is. Maar als je begint met het toilettrainingsproces, voeg dan zelf de billen vegen toe aan de lijst met dingen die je je kind moet leren.

2. Leer je kind de juiste hoeveelheid wc-papier te gebruiken

Een hele rol is teveel. Eén velletje is niet genoeg. Laat ze de exacte verhouding van toiletpapier zien die ze nodig hebben. Als je kind het concept van het niet uitrollen van de hele rol niet lijkt te begrijpen, plaats dan een klein merkteken op de muur zodat hij of zij weet hoeveel velletjes gebruikt moeten worden. En zorg ervoor dat je de lege rollen bewaart voor leuke DIY-projecten met je kind.

3. Praat met je kind over het belang van goed vegen

Vegen aan de onderkant is net zo belangrijk als handen wassen. Leg ze uit over de ziektekiemen die zich daar kunnen verspreiden en waarom we ervoor moeten zorgen dat we schone billen hebben. Het klinkt misschien logisch voor jou als volwassene, maar voor kinderen hebben iemand nodig die hen het ‘waarom’ uitlegt voordat ze er een gewoonte van maken. De eerste twee jaar van hun leven werd hen immers geleerd dat poepen in de luier de norm is. Nu is dat opeens een leugen. Nu denken ze eerder aan wat je nog meer voor hen verborgen hield?

4. Oefen op een pop

Laat je kind zien hoe hij of zij de billen moeten vegen – van voor naar achter. Vegen of deppen. Eerst poepen en doe daarna plassen. Laat je kind de handelingen uitvoeren op een pop en dan bij zichzelf. Je kunt verwachten dat ze je nodig hebben om dingen te controleren wanneer ze de eerste keren zelf hun billen afvegen.

5. Controleer

Zelfs als je kind aangeleerd werd de billen zelf te vegen, heeft hij of zij het niet altijd meteen onder de knie. Je kunt dus nog steeds verwachten dat je kind zal roepen: “Mama, ik ben klaar, kom en controleer mijn billen”. En dit voor nog enkele weken.

6. Probeer het tegen schooltijd onder de knie te krijgen

Niet alle kinderen zijn gelijk, maar het is een goed idee om deze speciale taak te voltooien tegen de tijd dat je kleintje naar school gaat. Op die manier kunnen jullie er allebei op vertrouwen dat poepen op het toilet niet zal leiden tot schaamte, tranen en vuil ondergoed.