Heeft je kleuter last van roze en vaak hevig jeukende huiduitslag met een gezwollen vlekken? Dan is de kans groot dat je kleuter met netelroos kampt. Het betreft een vervelende huidaandoening die vaak spontaan en net zo snel verdwijnt als het opkwam. Maar netelroos kan ook langer aanslepen en voor veel en vooral hevige jeuk bij je kleuter zorgen. Wat is netelroos nu precies en wat kun je er tegen doen om de symptomen te verzachten en het genezingsproces te verkorten?

Wat is netelroos?

Gelukkig is netelroos onschuldig. Vooral kleuters zijn er erg gevoelig aan, maar netelroos komt op alle leeftijden voor. Netelroos of urticaria ontstaat net als sommige soorten eczeem als gevolg van een overgevoeligheid of een allergische reactie. Deze huidaandoening manifesteert zich vaak met kleine rode of roze vlekjes op de huid, vaak wit omrand. Na enige tijd kunnen deze vlakjes lichtjes zwellen. Ze worden ook bleker van kleur. Deze galbulten veroorzaken hevige jeuk, vergelijkbaar met de jeuk veroorzaakt door brandnetels. Gelukkig is netelroos niet besmettelijk. Het komt dus ook bij volwassenen voor. Bij hen zijn de gevolgen van netelroos ernstiger.

Plaats van besmetting

Netelroos heeft geen voorkeursplaats, het komt overal op ons lichaam voor. Soms zitten kleuters onder de jeukende huiduitslag, bij anderen zijn de symptomen plaatselijk. Netelroos kan zich zelfs verplaatsen. Eerst zit de huiduitslag bijvoorbeeld op de rug van je kleuter, later op de buik.

Soorten netelroos

Netelroos kan plotseling van het ene moment in het andere opduiken. We spreken dan van de acute vorm. Meestal is deze huidaandoening dan van korte duur en verdwijnt na één uur, na één of enkele dagen. Netelroos is chronisch als het langer dan zes weken aansleept. Chronische netelroos komt bij kleuters en jonge kinderen gelukkig niet veel voor. Vooral volwassenen tussen de twintig en zestig jaar hebben er last van.

Netelroos herkennen

Je herkent netelroos bij je kleuter of kind aan:

  • Gezwollen en roze of rode huidvlekjes. Die kunnen in elkaar overvloeien tot grotere vlekken verdikte huid
  • Je kleuter voelt zich ziek en vermoeid
  • De huiduitslag komt op meerdere plaatsen op het lichaam voor. Het kan overal op het lichaam voorkomen maar vooral in het gezicht, de nek of op de romp, armen en benen

Oorzaken van netelroos

Netelroos is het gevolg van het plotseling vrijkomen van histamine. Deze stof maakt ons lichaam zelf aan. Het zorgt voor de aanmaak van maagzuur, regelt ons slaap-waakritme en de werking van ons immuunsysteem. Histamine is ook een zogenaamde neurotransmitter, een soort hersenhormoon met een belangrijke invloed op ons humeur. Histamine is onmisbaar voor onze gezondheid. Het stimuleert ons immuunsysteem wanneer een ziekteverwekker opdaagt. Een te grote hoeveelheid histamine veroorzaakt ook gezondheidsproblemen. Dat gaat van een prikkel van buitenaf of door overgevoeligheid voor bepaalde voeding. Die prikkel achterhalen is niet altijd makkelijk. Die verschilt namelijk van persoon tot persoon. De échte oorzaak wordt vaak nooit achterhaald. Bij een acute vorm van netelroos bij kleuters is een virale infectie de boosdoener. Andere oorzaken van netelroos zijn:

  • Overgevoeligheid voor bepaalde voeding zoals noten, fruit, melk- en melkproducten, eieren, chocolade, schaal- en schelpdieren (mosselen), oesters, krab
  • Toegevoegde geur- , kleur- , smaak- en bewaarstoffen of de zogenaamde E- nummers
  • Het relatief langdurig gebruik van geneesmiddelen zoals antibiotica en aspirine
  • Contact met sommige planten of chemische stoffen
  • Insectenbeten of steken van bijvoorbeeld muggen, luizen, kwallen, wespen, mijten en vlooien
  • Te veel zonlicht
  • Plotse temperatuurwisselingen
  • Angst, spanning en stress

Hoe netelroos bij je kleuter voorkomen?

Netelroos bij je kleuter kun je moeilijk voorkomen. Het geneest spontaan. In heel wat gevallen duurt netelroos vaak enkele uren, tot een of meerdere dagen. Er zijn ook geen nevenwerkingen. Wat je wel kunt doen is de vaak hevige jeuk zo veel mogelijk verzachten met:

  • Een lauwe douche zorgt voor de nodige verkoeling wat de jeuk vermindert
  • Luchtige kleren bij voorkeur uit katoen
  • Voorkom warme temperaturen en vermijd de zon
  • Wrijf de gezwollen en jeukende rode vlekjes in met mentholpoeder of verkoelende zalfjes of crèmes
  • Voorkomt dat je kleuter gaat krabben dat verergert de jeuk
  • Geef je kleuter geen aspirine dat kan de jeuk verergeren

Wanneer met je kleuter naar de huisarts?

Krijgt je kind het benauwd en zwellen ook zijn of haar lippen of oogleden op? Raadpleeg dan onmiddellijk je huisarts. Dat gaat het wellicht om een ernstige allergische reactie. Meestal geneest netelroos vanzelf. Ga zeker ook naar je huisarts als je kleuter of kind blijft krabben. Antihistaminica of anti-allergiemiddelen voor kleuters of kinderen kunnen de oplossing brengen. Ga zeker ook naar je huisdokter als:

  • Als de jeuk blijft duren en je kleuter blijft krabben
  • De wondjes als gevolg van het krabben ontstoken raken
  • De jeuk niet verbetert maar zelfs erger wordt en zich verder over het lichaam van je kleuter verspreid
  • Netelroos na zes weken nog niet is verdwenen
  • Als netelroos het gevolg kan zijn van het langdurig gebruik van sommige geneesmiddelen zoals antibiotica

Regelmatig terugkerende netelroos

Heel wat kleuters en jonge kinderen hebben meermaals last van netelroos. Bij hen keert de hevig jeukende huiduitslag snel terug. Is dat bij je kleuter het geval? Dan komt je kind altijd weer opnieuw in aanraking met de prikkel die deze veel voorkomende huiduitslag veroorzaakt. Dagelijks een dagboek bijhouden waarin je nauwgezet noteert wat je kind iedere dag eet, waarmee je zijn of haar huid reinigde, welke geneesmiddelen werden ingenomen, wat hij deed en waar hij speelde. Hou ook de momenten bij waar en wanneer netelroos uitbrak. Op die manier ontdek je wellicht zelf een steeds weerkerend patroon of een oorzaak. Slaag je daar niet in dan kun je je dagboek aan je huisarts voorleggen. Wanneer je kleuter of kind regelmatig last heeft van netelroos is een bezoek aan je huisarts altijd een goed idee. Een aangepast anti-allergiemiddel zorgt er dan voor dat een volgende uitbraak van netelroos snel verdwijnt.

Is netelroos besmettelijk?

Netelroos is gelukkig niet besmettelijk. Het is een overgevoelige reactie van je kind op een bepaalde prikkel. Dit is voor iedereen anders en niet overdraagbaar. Je kind kan dus gerust naar de kinderopvang of school.