Het leven van een moeder gaat met vallen en opstaan. Soms is het zeer leuk, maar het kan ook voorkomen dat het met enige tegenzin gaat. Maar zo is het natuurlijk met alles in het leven en bij moeder zijn komt dat dus ook voor. Een kind hebben kan namelijk zeer leuk zijn als ze alles doen wat je wilt, maar het kan ook minder leuk zijn als ze geen tegenstribbelen. Hierdoor kun je nog wel eens uit je slof schieten. Als moeder word je dus ook veel getest omtrent je eigen karakter. Je komt erachter wat wel werkt en niet werkt, en krijgt ervaring mee in opvoeden. Opvoeden is namelijk niet iets wat je leert uit boeken. Maar doorgaans krijg je die kennis door ervaring. Daarom zal je het ook moeten ervaren voordat je er goed in wordt.

Een van de zaken waar veel moeders mee kampen is zindelijkheid bijbrengen. De ene moeder heeft daar veel meer moeite mee dan de andere moeder. Dit komt ook omdat het ene kind veel makkelijker zindelijker wordt dan het andere kind. Dat is natuurlijk ook logisch, want elk kind steekt heel anders in elkaar. Wanneer je je kind zindelijk hebt gemaakt, dan ben je natuurlijk heel blij als moeder. Je hebt het gevoel dat je echt wat hebt gepresteerd en daar ben je trots op. Maar soms is het verstandig om nog niet te vroeg te juichen. Het kan namelijk zijn dat er een terugval in de zindelijkheid komt. Dat is natuurlijk erg jammer, maar wel weer op te lossen. In dit artikel zullen een aantal oorzaken van de terugval van zindelijkheid worden besproken. Daarna worden er een paar oplossingen geboden, zodat je dit probleem weer zo snel mogelijk kunt tackelen. De vraag: “Terugval zindelijkheid: wat kun je doen?” zal worden beantwoord.

Oorzaak 1: geen routine meer

Een belangrijke oorzaak van een terugval van de zindelijkheid kan een gebrek aan routine zijn. Dit kan enerzijds voorkomen in de thuissituatie. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de situatie in het huis is veranderd. Misschien is er wel meer stress in het huis en is je kind om die reden paniekerig. Wanneer deze dan slecht slaapt, kan dit ervoor zorgen dat de gebruikelijke slaaproutine is verstoord. En als de gebruikelijke slaaproutine is verstoord, kan dit teweegbrengen dat je kind weer in zijn bed gaat plassen. Maar vaak wordt dit probleem niet enkel geconstateerd in de thuissituatie, maar kan het ook ergens anders voorkomen. Sterker nog: vaak is een terugval ook op een andere plek. Zo kan het zijn dat de routine is verstoord omdat je met je kind op vakantie bent gegaan. Op vakantie heb je doorgaans een heel ander ritme dan wanneer je gewoon thuis bent. Dit kan er dus in resulteren dat er weer een terugval is. Maar het kan ook voorkomen bij een schoolkamp of iets dergelijks.

Oplossing:

Mocht dit gebeuren, dan is het van belang om niet in paniek te raken. Als de terugval in zindelijkheid enkel voorkomt in deze periode, dan heb je er alleen dan last van. Als thuis bijvoorbeeld weer alles koek en ei is, dan weet je in ieder geval waar het aan ligt. De volgende keer dat je op vakantie gaat met je kind kun je dan voorzorgsmaatregelen nemen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor proberen te zorgen dat de routine op vakantie ook enigszins intact blijft. Maar als dat niet zo is, kan het ook de stress zijn van de vakantie. Mocht dit de oorzaak zijn van de terugval, dan kun je proberen om de vakantie rustig en minder stressvol te laten verlopen. Dat is natuurlijk handig voor de volgende keer. Want je wilt natuurlijk niet dat je kind de hele vakantie in zijn bed plast. Daar schiet niemand immers wat mee op. Je kind niet, jij niet, en ook het natte beddengoed niet.

Oorzaak 2: Nare thuissituatie

Het kwam net al even kort terug, maar een nare thuissituatie kan er ook voor zorgen dat kinderen een terugval in de zindelijkheid krijgen. Kinderen reageren heel slecht op stress in hun omgeving, en daarom is het ook belangrijk dat het er in huiselijke kring altijd gezellig aan toe gaat. En mocht je bijvoorbeeld ruzies hebben met je man, dan is het aan te raden om dit niet uit te vechten waar de kinderen bij zijn. Dat zorgt er namelijk voor dat kinderen dit ook oppikken. Stress bij een kind is over het algemeen zeer slecht, maar kan er ook voor zorgen dat er een terugval is in de zindelijkheid. Mocht er stress in je huis zijn en je merkt dat je kind ineens weer een terugval heeft in zijn zindelijkheid, dan is het aan te raden om hier met je kind over te praten. Maar ook met je partner. Op die manier kun je voorkomen dat er nogmaals een terugval ontstaat.

Oplossing:

Er kan niet genoeg gehamerd worden op het belang van een gezonde thuissituatie. Niet alleen om een terugval wat betreft de zindelijkheid te voorkomen, maar over het algemeen is het belangrijk om een goede en gezonde thuissituatie te hebben. Je kinderen kunnen er namelijk zeer veel last van ondervinden als de thuissituatie zeer ongezond is. Vaak is het zo dat ouders proberen de ruzies buiten hun kinderen uit te vechten, maar toch krijgen kinderen er wel veel van mee. Onderhuids kan het namelijk zo zijn dat de kinderen wel merken dat er iets aan de hand is. Mocht er dus een probleem zijn: los deze dan zo snel mogelijk op. Dit is niet alleen in het belang van het kind, maar ook in het belang van jezelf en je hele familie. Je wilt natuurlijk niet dat je familie kapot wordt gemaakt daardoor. In het ergste geval kun je zelfs naar mediator of een relatietherapeut. Deze mensen kunnen je helpen om je relatie weer gezond te maken. En dat kan heel belangrijk zijn.

Oorzaak 3: situatie in het bestaan van het kind

Niet alleen de thuissituatie kan een terugval in zindelijkheid teweegbrengen, maar ook de verandering van de situatie van het kind zelf. Veranderingen in het leven van je kind kunnen erg spannend zijn. Bijvoorbeeld de eerste keer dat je kind naar school moet. Dergelijke situaties kunnen ervoor zorgen dat je kind weer een terugval krijgt. Dat zou natuurlijk zeer jammer zijn en mocht dat gebeuren, dan zijn er wel verschillende dingen die je daar aan kunt doen.

Oplossing:

Zo is het van belang om je kind op een goede manier op zijn gemak te stellen. Dit is natuurlijk zeer belangrijk. Het is logisch dat kinderen nerveus zijn als ze voor de eerste keer naar school gaan. Er zijn allemaal mensen die ze voor het eerst spreken. Het hele leven verandert en het is nog meer de vraag of ze goed met hun klasgenoten kunnen omgaan. Er zijn dus veel zaken waar een kind dan gelijk aan moet wennen. Als ouder is het belangrijk om je kind zo goed mogelijk te begeleiden in dit proces. Stel je kind op zijn gemak, en laat vooral blijken hoe mooi het is om naar school te gaan. Dat ze dingen kan leren en veel met vriendjes kan spelen. Wat is er nu leuker dan dat? Mocht je als ouder overigens zien dat je kind problemen heeft op school, aarzel dan niet! Probeer zo snel mogelijk aan de bel te trekken en zorg ervoor dat het probleem op een goede manier wordt opgelost. Er kunnen namelijk problemen ontstaan met andere kinderen. Zo kan je kind bijvoorbeeld gepest worden. Maar het kan ook zo zijn dat je kind problemen heeft met zijn juffrouw.

Oorzaak 4: nieuw kind in de familie

Ook als er een nieuw kind in de familie komt, bestaat er een kans dat er een terugval in de zindelijkheid is. Het is algemeen bekend dat als er een nieuw kind in de familie is, er veel aandacht aan dat kind wordt gegeven. Hier kan je oudere kind last van ondervinden. Een van de zaken die dan kunnen gebeuren is dat je kind weer een terugval in de zindelijkheid krijgt. Maar ook andere problemen zijn niet uit te sluiten.

Oplossing:

Het is belangrijk om goed met je kind om te blijven gaan. Ook wanneer je er een tweede kind bij hebt gekregen. Dit is namelijk belangrijk, omdat dit erin resulteert dat de band een stuk beter wordt. Een goede manier om dit te doen is door het te communiceren. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat er nu een nieuw kind is, en dat daar komende tijd eerst de focus op wordt gelegd. Op die manier weet je dan zeker dat je het kind het begrijpt en hij of zij zal er dan ook een stuk sneller vrede mee hebben. Dit kan er ook in resulteren dat de terugval van de zindelijkheid weer wordt opgelost. Dat is natuurlijk ook zeer belangrijk.