Alleenstaande moeder zijn? Je hoort het tegenwoordig vaker. Het is een lastig onderwerp waar nogal wat commotie over is, maar sommige vrouwen kiezen er voor. In deze progressieve tijd kan dit ook prima: het zijn van een alleenstaande moeder. Maar wat komt hier allemaal bij kijken? Welke tips kunnen worden gegeven? Wat is belangrijke informatie? Dergelijke zaken komen in dit artikel uitgebreid aan bod.

Inleiding

Tegenwoordig leven we in een andere tijd dan voorheen. De samenleving is een stuk moderner en progressiever geworden en er zijn veel zaken waar je dit aan af ziet. Enerzijds in de verandering van het gezinsleven. Kijk je bijvoorbeeld naar de jaren 50′, dan was een gezin nog heel klassiek. Een getrouwd stel met twee of drie kinderen was de standaard. Bovendien waren er toen minder echtscheidingen. Niet zozeer omdat ze toentertijd meer van elkaar hielden, maar omdat vrouwen vaker afhankelijk waren van hun man. Gelukkig is dit probleem nu enigszins uit de wereld en kunnen vrouwen zich doorgaans prima zelf redden. Een ander punt dat nogal omstreden is, is het bewust kiezen om alleenstaande moeder te zijn. Veel zelfredzame vrouwen lijkt dit wel wat, want je bent dan compleet onafhankelijk van een man. In dit artikel zal informatie over alleenstaande moeder worden gegeven.

Redenen om er voor te kiezen

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen er over nadenken om alleenstaande moeder te worden. Een van de belangrijkste redenen die wordt genoemd is dat ze vaak geen juiste partner zijn tegengekomen. Dit is natuurlijk erg jammer, want als je graag kinderen wilt, wil je dit natuurlijk niet bij de eerste de beste man doen die je tegenkomt. Als de biologische klok begint te tikken, en je wilt graag kinderen, maken veel vrouwen de keus om dan maar alleenstaande moeder te worden. Op zich is dit geen slecht idee, want in het ergste geval kun je later altijd nog een man vinden die bij je past en open minded genoeg is om samen met jou en je kind te leven. Andersom kan het echter niet, want op een gegeven leeftijd ben je nou eenmaal te oud. En dan is het niet meer verantwoord om een kind te nemen.

Een andere reden is echter dat vrouwen alleenstaande moeder willen worden, omdat ze geen behoefte hebben aan een relatie met een man. Dit kan natuurlijk, want je hoeft niet per se een man te hebben om een kind op te voeden. In de praktijk zie je dit tegenwoordig vaak gebeuren met succes. Hoewel er nogal eens raar tegenaan gekeken wordt door de samenleving, is dit geen reden om het niet te doen. De moraal van een tijdperk kan immers snel veranderen en over 10 of 20 jaar kan het zomaar algemeen maatschappelijk geaccepteerd zijn. Het is niet belangrijk wat de omgeving ervan vindt, maar het is belangrijk dat je er zelf achterstaat want dat is altijd het belangrijkste. Bovendien betekent geen vader in het leven hebben heus niet dat je kind geen mannelijk rolmodel kan hebben. Nu zullen er allereerst problemen worden aangekaart waar je tegenaan kan lopen, maar vervolgens zullen er tips worden gegeven die je kunnen helpen om deze problemen op te lossen, zodat je er helemaal klaar voor bent.

Bewust alleenstaande moeder: problemen

Er zijn een aantal problemen waar je tegenaan kunt lopen als alleenstaande moeder, maar gelukkig zijn er ook oplossingen voor deze problemen. Allereerst zullen een aantal veelvoorkomende problemen worden aangekaart en vervolgens worden er mogelijke oplossingen geboden, zodat je helemaal voorbereid bent!

Probleem 1: mogelijke financiële zorgen

Dit is natuurlijk een probleem waar je doorgaans tegenaan loopt als je besluit om alleenstaande moeder te worden. Zeker in deze tijden waarin de huurprijs van huizen steeds hoger wordt is dat lastig. Ook de boodschappen en vaste lasten worden steeds hoger en daardoor is het als alleenstaande moeder lastig om financieel rond te komen. Dit is zeker het geval in de periode dat je kind nog jong is en bijvoorbeeld niet naar school of een opvang gaat. Je kunt dan enkel part-time werken en dat is vaak niet voldoende om rond te komen. Tenzij je natuurlijk een zeer goede baan hebt, of je komt net rond met alle toeslagen. Dit is dus een probleem waar je tegenaan kan lopen.

Probleem 2: geen vaderlijk rolmodel

Hier is ook vaak commotie over bij mensen die tegen een alleenstaand moederschap zijn. Ze beweren dat het niet goed voor een kind is om op te groeien zonder een vaderfiguur. Dit is namelijk hoe de biologie in elkaar steekt en dat kan ervoor zorgen dat je kind anders wordt opgebracht dan andere kinderen en daarvoor voor nodige problemen komt te staan. En stel dat je een zoon krijgt, dan is er geen vader om de typische mannelijke dingen met hem te doen, zoals voetballen of andere sporten. Ook als hij met vragen zit die een vader beter kan beantwoorden dan een moeder kan dit voor problemen zorgen.

Probleem 3: Stress en drukte

Een ander probleem waar je tegenaan kunt lopen als alleenstaande moeder is dat je veel stress en drukte kunt ondervinden aan het zijn van alleenstaande moeder. In een ‘normaal’ gezin worden de lasten namelijk verdeeld, wat ervoor zorgt dat de ene ouder soms tijd voor zichzelf heeft. Als alleenstaande moeder kan dit lastig zijn, want in een kind zit veel tijd en je hebt niet iemand die even snel op hem of haar kan letten als je iets moet doen. Zeker als het kind jong is kan dit een probleem zijn waar niet te lichtzinnig over gedacht moet worden.

Bewust alleenstaande moeder: oplossingen

Voor alle bovengenoemde problemen zijn gelukkig ook oplossingen te verzinnen, waardoor je zonder zorgen kan beginnen aan het alleenstaande moederschap.

Oplossing 1: regel co-ouderschap

Je hoeft geen relatie met iemand te nemen om de verzorging van een kind te delen. Om financiële problemen tegen te gaan kun je ervoor kiezen om het ouderschap te delen met iemand anders. Dit kan bijvoorbeeld een alleenstaande man zijn, maar ook bijvoorbeeld een lesbisch stel, of een homoseksueel stel. Op die manier kun je de financiële zorgen delen en daarnaast ook de opvoeding. Ook kun je het bijvoorbeeld met een goede vriend doen die je al kent. Op die manier weet je zeker dat het goed zit, want het kan nogal raar zijn om co-ouderschap over je kind te hebben met een persoon die je nog niet zo goed kent. Waar je ook voor kiest, in ieder geval zullen de lasten aanzienlijk zijn verlicht.

Oplossing 2: zorg voor een groot sociaal netwerk

Dat er geen vader aanwezig is in de opvoeding, betekent natuurlijk niet dat er geen rolmodellen zijn waar je kind tegenop kan kijken. Waarschijnlijk heb je wel eens van de term peetvader gehoord. Dat is ook iets waar je voor kunt kiezen als alleenstaande moeder. Veel mannen zouden dit best willen doen. Het is het best als dit een bekend persoon is die je ook vertrouwt. Er zijn ongetwijfeld veel mannen in je naaste omgeving die dit willen doen. Denk daarbij aan een vriend, oom of bijvoorbeeld een broer. Voor hen is het ook leuk, want dan hebben ze wel de lusten en niet de lasten. Ze kunnen leuke dingen doen en zo heeft je kind een mannelijk rolmodel waar hij mee kan optrekken. Zo is dat probleem opgelost en hoef je niet per se een vader te hebben die altijd aanwezig is.

Oplossing 3: zorg dat naasten je helpen

Omdat een kind krijgen niet zomaar iets is, is het van belang dat je mensen hebt die je kunnen helpen mochten er problemen ontstaan. Dit kan enerzijds gebeuren omdat je soms even tijd voor jezelf wilt, maar anderzijds kan er natuurlijk ook iets heel ergs gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld ziek worden en in dat geval is het kind aan zijn lot overgelaten. In dat soort gevallen is het verstandig om vooraf af te spreken dat iemand voor je kind kan zorgen mocht er iets gebeuren. Dit kan bijvoorbeeld aan je moeder zijn of een goede vriendin. Maar niet alleen met erge problemen kunnen zij helpen, maar ook gewoon om op te passen wanneer je er even heerlijk tussenuit wilt.