Veel gezinnen denken eraan om een tweede kind te nemen. Dit is natuurlijk een lastige beslissing waar je goed over na moet denken. Bovendien komt er veel kijken bij twee kinderen nemen. In dit artikel worden daar informatie en tips over gegeven.

Een tweede kind nemen: waarom?

Er zijn natuurlijk veel redenen waarom je als ouders kan besluiten om twee kinderen te nemen. Een van de redenen is natuurlijk zodat je eerste geborene kind een broertje of een zusje krijgt. Dit is natuurlijk een goede reden om twee kinderen te nemen, omdat het eerste kind dan iemand heeft om mee te spelen. Bovendien is het ook goed voor de ontwikkeling van kinderen als ze een broer of een zus hebben. Op die manier leren ze namelijk op een goede wijze samenspelen en kunnen ze gezamenlijk een goede band opbouwen. Zeker als de leeftijden bij elkaar liggen kunnen ze namelijk goed met elkaar optrekken en gezamenlijk veel leuke dingen doen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld samen gaan knutselen, films kijken, verschillende spelletjes spelen en nog veel meer.

Een andere goede reden om een twee kinderen te nemen ligt natuurlijk bij de ouders. Veel ouders vinden het bijvoorbeeld leuk om naast een meisje ook een jongen in het gezin te hebben voor de nodige balans. Of juist andersom: naast een jongen ook een meisje. Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat je als ouders de voorkeur hebt voor twee jongens of twee meisjes. Hoe dan ook: vaak is reden om een twee kinderen te nemen een stukje meer gezelligheid in het huis, zodat de dynamiek tussen ouders en kinderen goed verdeeld is.

Wanneer twee kinderen nemen?

Veel ouders vragen zich af wat nou het beste tijdstip is om een tweede kind te nemen. Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is, aangezien dit van verschillende factoren afhankelijk is. Zo kan een klein leeftijdsverschil veel voordelen hebben, maar daarnaast heeft een groot leeftijdsverschil eveneens veel voordelen. Hierbij de voordelen op een rijtje, zodat je een goed overzicht krijgt. Dit overzicht kan je helpen met je keuze.

De voordelen van een klein leeftijdsverschil

Een groot voordeel van een klein leeftijdsverschil is dat je de twee kinderen kan opvoeden in dezelfde periode. Dit betekent dat ze vrijwel op dezelfde tijden zindelijk worden en je kunt ook dezelfde opvoedingsmethodes gebruiken. Een ander voordeel is dat het leuk is voor de kinderen zelf. Als er namelijk een klein leeftijdsverschil is, betekent dit veel zelfde interesses. Op die manier kunnen ze altijd met elkaar spelen. Ze zijn dus niet alleen afhankelijk van vriendjes, maar zullen zich een stuk minder snel eenzaam voelen!

Bovendien bespaart het ook in de kosten, zeker wanneer je bijvoorbeeld twee jongens of twee meisjes krijgt. Dit betekent namelijk dat je veel kleding kunt hergebruiken in een korte periode. Als laatste voordeel: het is natuurlijk handig als het om de opvoeding gaat. Het betekent namelijk dat de kinderen vrijwel op hetzelfde tijdstip groot worden. Je hebt dus niet dat je bijvoorbeeld je eerste kind in de pubertijd zit en je andere kind nog zindelijk hoeft te worden. Alles gaat samen.

De voordelen van een groot leeftijdsverschil

Natuurlijk heeft een klein leeftijdsverschil ook zo zijn nadelen. Een van de voordelen is dat je het eerste en het twee kind tijdens het opgroeien de volledige aandacht kan geven die ze nodig hebben. Als er een klein leeftijdsverschil is, is dit lastig want dat betekent namelijk dat ze beiden evenveel aandacht nodig hebben. Bij een groter leeftijdsverschil is het oudste kind vaak al naar school, wat betekent dat je volledige aandacht aan het nieuwgeboren kind kunt besteden. Een ander groot voordeel van een leeftijdsverschil is dat het oudste kind kan helpen met bepaalde klussen in de opvoeding.

Zo kan hij of zij bijvoorbeeld even opletten wanneer je als vader of moeder even kort weggaat. Op die manier leert het kind ook gelijk een opvoedende rol op te nemen en zijn broertje of zusje op een goede manier te beschermen. Ook heb je meer ervaring, waardoor het tweede kind met een groot leeftijdsverschil opvoeden een stuk makkelijker wordt. Ook is er niet de competitiedrang die kinderen met een klein leeftijdsverschil wel vaak hebben. Dit zorgt voor veel rust in het huis en dat is natuurlijk ook ideaal, want dan is er een stuk meer tijd om te relaxen. Daarnaast is een groot leeftijdsverschil ook beter voor de fysieke gesteldheid van de moeder. Twee kinderen kort achter elkaar krijgen kan namelijk zeer intens voor het lichaam zijn.

Belangrijk tips: de beginfase

Het is duidelijk geworden wat de voordelen en nadelen zijn van de leeftijdsverschillen. Natuurlijk zijn er ook veel tips die je als ouders kunt toepassen.

Tip 1: Vertel het op tijd aan je eerste kind!

Als er een tweede kind op komst is, is het goed om dit zo snel mogelijk te vertellen aan je eerste kind. Zeker als je kind al aardig oud is en echt begrijpt wat er gaat gebeuren. Het voordeel daarvan is dat hij of zij een stuk sneller kan wennen. Dit is wel belangrijk, want niet alleen voor ouders, maar ook voor kinderen is het van belang dat ze snel op de hoogte zijn. Dit kan natuurlijk in kindertaal verteld worden, zodat je kind het gemakkelijk begrijpt!

Tip 2: Wees voorbereid op de veranderingen

Bij een tweede kind kun je leren van de fouten die je misschien hebt gemaakt bij je eerste kind. Het is dan ook belangrijk om dat in acht te nemen en goed te kijken wat je anders kunt gaan doen als ouders. Ook is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op veranderingen in het huis.Zo kan het namelijk handig zijn om de babykamer al ver voor de tijd in te richten, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Het hebben van twee kinderen is namelijk al zwaar genoeg, dat je die onnodige dingen er dan niet bij wilt hebben! Dat zorgt voor nodeloze stress en daar zit je natuurlijk niet op de wachten.

Tip 3: Zorg voor een goede verdeling van aandacht

Dit is voor ouders vaak lastig, aangezien een nieuw kind natuurlijk veel meer aandacht vergt dan het eerste kind. Het is wel van belang dat het oudste kind ook nog genoeg aandacht krijgt, zelfs in de beginperiode. Als hij/zij dit niet krijgt kan hij/zij in opstand komen. Ook kan hij of zij het pasgeboren broertje of zusje als een vijand gaan zien en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg daarom voor een goede verdeling van aandacht en betrek het eerste kind daar ook echt bij. Een goede samenwerking zorgt voor minder problemen en meer geluk in het gezin! Dat is natuurlijk waar je naar streeft als ouders. Een positieve situatie met veel geluk in huis is natuurlijk prachtig.

Belangrijke tips: algemeen

Tip 1: Maak geen onderscheid

Bij het hebben van twee kinderen wil je natuurlijk geen onderscheid maken. Dit betekent dat ze beiden recht op evenveel moeten hebben, anders is het niet eerlijk en dat zullen je kinderen dan ook snel laten merken! Als het ene kind bijvoorbeeld een koekje krijgt, moet het andere kind ook een koekje krijgen, of daar moet iets tegenover gezet worden. Ook met zakgeld en dergelijke is het van belang dat dit eerlijk wordt verdeeld. Hoewel dit soms lastig is, kan het makkelijker gemaakt worden door het een en andere goed te onthouden, of desnoods op te schrijven. Als je het oudste kind bijvoorbeeld een cadeau van € 100,00 geeft op een bepaalde leeftijd, zal dat bestedingsbedrag ook bij dat andere kind moeten worden toegepast.

Tip 2: Leer van de fouten

Mocht je bij je eerste kind vinden dat je bepaalde dingen hebt verkeerd gedaan, is het bij twee kinderen ideaal om dit goed te gaan doen. Stel dat je bijvoorbeeld te beschermend was bij het eerste kind: dan is het verstandig om bij het nieuwgeboren kind te teugels te laten vieren. Andersom kan natuurlijk ook, dat je de teugels te veel hebt laten vieren en dat je vindt dat je nu strenger moet zijn.

Tip 3: let goed op de financiën

Een huishouden met twee kinderen is een stuk complexer dan een huishouden met één kind. Niet alleen qua drukte, maar natuurlijk ook qua geld wordt het een stuk lastiger. Zoals iedereen weet zijn kinderen aardig duur en hoe meer kinderen: hoe duurder het wordt. Het is dus belangrijk om goed op je financiële situatie te letten en dit nauwlettend in de gaten te houden. Het kan namelijk snel zo zijn dat er veel te veel geld wordt besteed aan iets met twee kinderen. Een goede voorbereiding is het halve werk!