GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding

Veel vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022. In het onderzoek geeft 65% van de Nederlandse moeders aan maximaal 12 maanden borstvoeding te geven of te willen geven. Dit in tegenstelling tot...

Bij de een rammelen de eierstokken al op jonge leeftijd en bij de ander begint de biologische klok pas hard te tikken op latere leeftijd. Maar bestaat er een ideale leeftijd om aan kinderen te beginnen? Is er een algemene leeftijd waarop iedereen toch eigenlijk zo moeten beginnen aan kinderen en waarom? In dit artikel lees precies of jij de beste leeftijd al hebt om aan kinderen te beginnen en waar dit op gebaseerd is.

Het moedergevoel

Wist je dat veel vrouwen zelf ervaren of ze klaar zijn om aan kinderen te beginnen? Waar een vrouw voorheen helemaal niets moest hebben van baby’s en niet moest denken aan een zwangerschap, kan dat opeens omslaan. Veel vrouwen hebben een eigen biologische klok die vanzelf gaat tikken. Hier is geen vaste leeftijd aan te pinnen. De een heeft op jonge leeftijd al een sterke wens om moeder te worden en bij de ander komt dit pas later.

Biologisch ideaal

Dat er op persoonlijk gebied geen vaste leeftijd bestaat om aan kinderen te beginnen, betekent dit niet dat er op biologisch gebied wel een ideaal bestaat. Biologisch gezien is het voor de vrouw het beste om op jonge leeftijd aan kinderen te beginnen. Zo ben je op jonge leeftijd extra vruchtbaar en gaat een zwangerschap je fysiek beter af. Biologisch gezien wordt het ideaal op 23 jaar gezet. Dit komt doordat je dan zowel volgroeid bent en qua leeftijd zeer vruchtbaar. Vanaf je 30ste levensjaar neemt de vruchtbaarheid af en na je 40ste verhoogt zich de kans op complicaties tijdens de zwangerschap. Misschien bestaat een persoonlijk ideaal niet om zwanger te worden, maar biologisch gezien zijn er zeker ideale leeftijden om zwanger te worden.

Zaakjes op orde

Het is wellicht minder belangrijk dat je qua leeftijd klaar bent om aan kinderen te beginnen, maar meer of je al jouw zaakjes al op orde hebt om aan kinderen te beginnen. Zeker wanneer je de luxe hebt om een zwangerschap te plannen, is het belangrijk dat je minder naar jouw leeftijd kijkt, maar meer naar jouw leefsituatie. Ben je er klaar voor om aan kinderen te beginnen? Heb je al jouw zaakjes op orde? Wanneer je op jonge leeftijd al een vaste woonplek, financiële zekerheid en een stabiele relatie hebt, kunnen dit factoren zijn om al op jongere leeftijd aan kinderen te beginnen.

Luister niet alleen naar jouw gevoel of je klaar bent om aan kinderen te beginnen, bekijk ook de realiteit. Ben jij in het dagelijks leven er echt klaar voor om aan kinderen te beginnen?

groep-vriendinnen-met-kinderwagens

Sociaal effect

Het is niet vreemd dat wanneer het eerste stel binnen de vriendengroep aan kinderen begint, er snel meerdere zwangere stellen zullen volgen. Er wordt niet voor niets gegrapt dat een zwangerschap besmettelijk is. Wanneer jouw sociale setting verandert en iedereen om je heen aan kinderen begint, kun je ook zelf opeens gaat aanvragen of je klaar bent voor kinderen. Hoe leuk het ook is dat jouw kinderen tegelijk kunnen opgroeien met de kinderen van jouw vrienden, zorg ervoor dat je er zelf echt klaar voor bent.

Voordelen van jong ouderschap

Op jonge leeftijd een kindje krijgen wordt door veel mensen gezien als onverstandig of moeilijk. Maar dit hoeft het helemaal niet te zijn. Er zijn namelijk veel voordelen aan het jonge ouderschap. Een groot voordeel is dat je overal waarschijnlijk iets luchtiger mee omgaat. Je hebt minder tijd gehad om je in te lezen en grote zorgen te maken. Ook ben je fysiek veelal actiever in de opvoeding van jouw kind. Daarnaast is het altijd het grote voordeel dat wanneer jouw kinderen opgroeien, je nog altijd jong bent. En hoe fijn is het om tijdens jouw meest actieve en over het algemeen gezonde jaren, jouw kinderen te mogen zien opgroeien.

Voordelen van ouderschap op latere leeftijd

De meeste moeders in Nederland worden na hun 30ste pas voor het eerst moeder. Dit is in groot contrast met een eeuw geleden. 30 jaar wordt niet gezien als een oude leeftijd om kinderen te krijgen, maar biologisch gezien is dit toch aan de late kant. Maar wanneer je op late leeftijd aan kinderen begint, geniet je wel van veel voordelen. Ten eerste heb je volledig van jouw twintiger jaren kunnen genieten. Ten tweede heb je genoeg tijd gehad om al jouw zaakjes op orde te krijgen. Hierdoor hoef je minder te stressen om zaken zoals huisvesting, werk en toekomst in tegenstelling tot jongere moeders. Ook is het een voordeel dat je veel tijd hebt gehad om na te denken over het ouderschap.

Er bestaat geen goed of fout voor de leeftijd om te beginnen aan kinderen. Biologisch gezien is er wel een ideale leeftijd, maar dit betekent natuurlijk niet dat alle vrouwen maar op hun 23e aan het moederschap moeten beginnen. De ideale leeftijd verschilt per vrouw en per situatie. De een heeft al een sterke kinderwens op jonge leeftijd, de ander is er praktisch klaar voor en weer een ander stelt het ouderschap liever uit voor later. Het is belangrijk om naar jouw moedergevoel te luisteren en eerlijk te accepteren of je er al praktisch en mentaal klaar voor bent.