Verborgen reflux: wat is het en wat kun je er aan doen?

Als moeder wil je het liefst dat je baby gezond en gelukkig is. Maar soms krijgen baby's te maken met reflux, wat voor ongemak kan zorgen. In dit artikel lees je wat reflux precies is, wat het verschil is tussen reflux en verborgen reflux, hoe je het kunt herkennen en...

Op avontuur aan de waterkant tijdens de Slootjesdagen

Wat leeft er allemaal bij jou in de sloot? Je ontdekt het tijdens de Slootjesdagen van het IVN! Zoek de grote spinnende watertor, tel hoeveel verschillende dieren en insecten je ziet en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen met je schepnet. Van 5 tot en...

10 tips voor vliegen met een kind

Wil je graag een keer naar de andere kant van de wereld met je kind, maar ben je bang voor de lange tijd in het vliegtuig met een huilend kind? Je bent niet de enige, maar het hoeft niet. Het is zonde om daardoor de reis niet te maken. Door goed te plannen komen...

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van kinderschoenen?

Kindervoetjes groeien ontzettend snel. Binnen enkele maanden kunnen de voeten van jouw kind alweer een hele maat groter zijn. Het is dus erg belangrijk dat de schoenen van je kind goed passen en dat ze de snel groeiende voeten goed ondersteunen. Maar waar moet je nou...

Ontwikkeling van je baby vastleggen: dit zijn 5 leuke manieren

De tijd gaat zo snel voorbij, zeker het eerste jaar van je baby. Wil je dat niet vergeten en de ontwikkeling van je baby vastleggen? Het is later een mooie herinnering aan deze bijzondere tijd. Wij zetten 5 leuke manieren op een rij om de ontwikkeling van je baby vast...

Bij de een rammelen de eierstokken al op jonge leeftijd en bij de ander begint de biologische klok pas hard te tikken op latere leeftijd. Maar bestaat er een ideale leeftijd om aan kinderen te beginnen? Is er een algemene leeftijd waarop iedereen toch eigenlijk zo moeten beginnen aan kinderen en waarom? In dit artikel lees precies of jij de beste leeftijd al hebt om aan kinderen te beginnen en waar dit op gebaseerd is.

Het moedergevoel

Wist je dat veel vrouwen zelf ervaren of ze klaar zijn om aan kinderen te beginnen? Waar een vrouw voorheen helemaal niets moest hebben van baby’s en niet moest denken aan een zwangerschap, kan dat opeens omslaan. Veel vrouwen hebben een eigen biologische klok die vanzelf gaat tikken. Hier is geen vaste leeftijd aan te pinnen. De een heeft op jonge leeftijd al een sterke wens om moeder te worden en bij de ander komt dit pas later.

Biologisch ideaal

Dat er op persoonlijk gebied geen vaste leeftijd bestaat om aan kinderen te beginnen, betekent dit niet dat er op biologisch gebied wel een ideaal bestaat. Biologisch gezien is het voor de vrouw het beste om op jonge leeftijd aan kinderen te beginnen. Zo ben je op jonge leeftijd extra vruchtbaar en gaat een zwangerschap je fysiek beter af. Biologisch gezien wordt het ideaal op 23 jaar gezet. Dit komt doordat je dan zowel volgroeid bent en qua leeftijd zeer vruchtbaar. Vanaf je 30ste levensjaar neemt de vruchtbaarheid af en na je 40ste verhoogt zich de kans op complicaties tijdens de zwangerschap. Misschien bestaat een persoonlijk ideaal niet om zwanger te worden, maar biologisch gezien zijn er zeker ideale leeftijden om zwanger te worden.

Zaakjes op orde

Het is wellicht minder belangrijk dat je qua leeftijd klaar bent om aan kinderen te beginnen, maar meer of je al jouw zaakjes al op orde hebt om aan kinderen te beginnen. Zeker wanneer je de luxe hebt om een zwangerschap te plannen, is het belangrijk dat je minder naar jouw leeftijd kijkt, maar meer naar jouw leefsituatie. Ben je er klaar voor om aan kinderen te beginnen? Heb je al jouw zaakjes op orde? Wanneer je op jonge leeftijd al een vaste woonplek, financiële zekerheid en een stabiele relatie hebt, kunnen dit factoren zijn om al op jongere leeftijd aan kinderen te beginnen.

Luister niet alleen naar jouw gevoel of je klaar bent om aan kinderen te beginnen, bekijk ook de realiteit. Ben jij in het dagelijks leven er echt klaar voor om aan kinderen te beginnen?

groep-vriendinnen-met-kinderwagens

Sociaal effect

Het is niet vreemd dat wanneer het eerste stel binnen de vriendengroep aan kinderen begint, er snel meerdere zwangere stellen zullen volgen. Er wordt niet voor niets gegrapt dat een zwangerschap besmettelijk is. Wanneer jouw sociale setting verandert en iedereen om je heen aan kinderen begint, kun je ook zelf opeens gaat aanvragen of je klaar bent voor kinderen. Hoe leuk het ook is dat jouw kinderen tegelijk kunnen opgroeien met de kinderen van jouw vrienden, zorg ervoor dat je er zelf echt klaar voor bent.

Voordelen van jong ouderschap

Op jonge leeftijd een kindje krijgen wordt door veel mensen gezien als onverstandig of moeilijk. Maar dit hoeft het helemaal niet te zijn. Er zijn namelijk veel voordelen aan het jonge ouderschap. Een groot voordeel is dat je overal waarschijnlijk iets luchtiger mee omgaat. Je hebt minder tijd gehad om je in te lezen en grote zorgen te maken. Ook ben je fysiek veelal actiever in de opvoeding van jouw kind. Daarnaast is het altijd het grote voordeel dat wanneer jouw kinderen opgroeien, je nog altijd jong bent. En hoe fijn is het om tijdens jouw meest actieve en over het algemeen gezonde jaren, jouw kinderen te mogen zien opgroeien.

Voordelen van ouderschap op latere leeftijd

De meeste moeders in Nederland worden na hun 30ste pas voor het eerst moeder. Dit is in groot contrast met een eeuw geleden. 30 jaar wordt niet gezien als een oude leeftijd om kinderen te krijgen, maar biologisch gezien is dit toch aan de late kant. Maar wanneer je op late leeftijd aan kinderen begint, geniet je wel van veel voordelen. Ten eerste heb je volledig van jouw twintiger jaren kunnen genieten. Ten tweede heb je genoeg tijd gehad om al jouw zaakjes op orde te krijgen. Hierdoor hoef je minder te stressen om zaken zoals huisvesting, werk en toekomst in tegenstelling tot jongere moeders. Ook is het een voordeel dat je veel tijd hebt gehad om na te denken over het ouderschap.

Er bestaat geen goed of fout voor de leeftijd om te beginnen aan kinderen. Biologisch gezien is er wel een ideale leeftijd, maar dit betekent natuurlijk niet dat alle vrouwen maar op hun 23e aan het moederschap moeten beginnen. De ideale leeftijd verschilt per vrouw en per situatie. De een heeft al een sterke kinderwens op jonge leeftijd, de ander is er praktisch klaar voor en weer een ander stelt het ouderschap liever uit voor later. Het is belangrijk om naar jouw moedergevoel te luisteren en eerlijk te accepteren of je er al praktisch en mentaal klaar voor bent.