GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding

Veel vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022. In het onderzoek geeft 65% van de Nederlandse moeders aan maximaal 12 maanden borstvoeding te geven of te willen geven. Dit in tegenstelling tot...

Het is november, dus hij staat al te trappelen (en zijn paard ook): Sinterklaas is bijna weer in het land! Een gezellige, spannende en ook leuke tijd breekt aan, waar het voor kinderen – laten we eerlijk zijn – voornamelijk draait om cadeautjes. Om nou te zorgen dat het je geen rib uit je lijf kost, hebben we een aantal fijne budgettips voor je op een rij gezet:

1. Maak gebruik van kortingen en aanbiedingen

Zelf ben ik er niet zo goed in omdat ik het vergeet, maar veel mensen die ik ken zijn het hele jaar door cadeaus aan het ‘verzamelen’ voor de decembermaand. Enerzijds slim om de kosten te spreiden, anderzijds kun je op die manier gebruik maken van aanbiedingen en kortingsacties. Wel goed verstoppen voor de nieuwsgierige aagjes in je huishouden!

2. Bepaal een budget

Wel kan het verstandig zijn om van tevoren een budget te bepalen wat je per kind wil uitgeven. Ook als je gedurende het jaar door cadeautjes koopt, kun je dit budget in de gaten houden in bijvoorbeeld een speciaal kasboekje of op je telefoon. Zo voorkom je dat je maar door blijft kopen.

3. Tweedehands kopen

Waarom kopen we elk jaar alles nieuw? Veel speelgoed dat niet meer gebruikt wordt kan door een ander kind nog met veel liefde mee worden gespeeld. Bovendien kun je veel geld besparen als je (deels) voor tweedehands gaat. Vooral de tijdloze dingen die nieuw behoorlijk prijzig zijn – zoals LEGO en Playmobil – kun je bijvoorbeeld via marktplaats voor een gunstige prijs overnemen. Ook hier geldt: begin op tijd met zoeken naar favoriete items, zodat je niet (zoals ik vorig jaar) lastminute misgrijpt.

Ook heeft bijna iedere woonplaats een weggeefgroep op Facebook, waar mensen spullen aanbieden die ze niet meer nodig hebben. Je kunt deze dan voor niks ophalen.

4. Speelgoed ruilen

Een van de leukste initiatieven rondom Sinterklaas vind ik Recycle Sint: een ruilbeurs voor speelgoed. Je brengt speelgoed mee (schoon en heel), de waarde wordt bepaald, je ontvangt daarvoor een bonnetje en je kunt met dat bonnetje iets anders terug’kopen’ van dezelfde waarde. Mooi bedacht toch? Ieder jaar groeit het aantal plaatsen waar er een Recycle Sint wordt georganiseerd, zo tof! En het is heel simpel om er zelf een te organiseren. Kijk op recyclesint.org of er bij jou in de buurt eentje wordt georganiseerd en hoe je er zelf eentje organiseert.

Of ruil met familie of vrienden, waarom ook niet? Als jouw kind uitgekeken is op bepaald speelgoed en de zoon of dochter van je vriendin vindt het fantastisch, ruil het voor iets waar zij niet meer mee willen spelen. Denk bijvoorbeeld ook aan spellen, puzzels en buitenspeelgoed.

5. Maak zelf cadeautjes

Dolgraag wilde ik vroeger voor Sinterklaas een speelgoedmicrofoon op een standaard. Op Sinterklaasavond stond deze er, zelfgemaakt door mijn vader (dat wist ik toen uiteraard niet) en ik heb er zo veel plezier van gehad! Zelfgemaakte cadeaus zijn leuk voor zowel ontvanger als gever, dus ben je handig? Maak zelf iets! Zelf niet zo handig?, schakel dan de hulp in van je creatieve (schoon)ouders, vrienden, buurman of buurvrouw.

6. Beperk het aantal cadeautjes

Natuurlijk is het hartstikke leuk, een zak vol cadeautjes. Maar heel eerlijk: het hoeft niet. Een paar cadeautjes minder maakt niet dat de pret minder wordt. Met drie of vier leuke cadeautjes heb je echt al genoeg en dan is het nog te overzien voor iedereen.

Vind je het lastig om te bepalen hoeveel cadeautjes je zal kopen per kind? Dan is dit wel een handige om aan te houden:
something they want, something they need, something to wear, something to read. Dus speelgoed wat je kind echt graag wil hebben, iets wat ze nodig hebben zoals bijvoorbeeld een nieuwe rugzak, een kledingstuk en een boek. Overzichtelijk, gevarieerd en je beperkt je uitgaven.

sint-cadeaus

7. Koop merkloos

Slim geld besparen kan in kleine dingen zitten. Zoals bijvoorbeeld niet voor de chocoladeletter van de bakker te gaan, maar eentje van het eigen merk van je supermarkt. Of koop de goedkopere variant van bekend speelgoed.

8. Lootjes trekken met budget

Geloven je kinderen niet meer in Sinterklaas? Dan is het heel leuk om lootjes te trekken en samen een budget af te spreken. Je kunt altijd nog bepalen of je voor iedereen iets kleins extra koopt, zoals bijvoorbeeld een chocoladeletter of iets leuks van marsepein. En of er een gedicht en/of een surprise bij gemaakt moet worden, dat hoort eigenlijk echt bij Sinterklaasavond.

9. Praktische cadeaus als budgettips voor Sinterklaas

Kies naast speelgoed dat je kind dolgraag wil hebben ook iets waar je kind iets aan heeft. Pantoffels, een nieuwe pyjama, mooie muts en wanten of een nieuwe set kleurpotloden of verf omdat het op was. Vaak zijn dat spullen die je toch al wilde kopen, maar ingepakt in een zak vol cadeautjes geeft het iets speciaals.

budgettips sinterklaas praktische cadeaus kinder-pyjama

10. Niet alleen cadeaus en snoepgoed

Tot slot draait de Sinterklaastijd natuurlijk niet alleen maar over snoep en cadeautjes krijgen. Best wel eens goed om dat ook bespreekbaar te maken met je kind. Het is ook ontzettend leuk om samen dingen te ondernemen die bij deze tijd horen, zoals:

  • De intocht, een Sinterklaashuis of Sinterklaashotel bezoeken;
  • Samen speculaas en kruidnootjes bakken;
  • Een verlanglijstje knutselen (plaatjes uit het speelgoedgids knippen en opplakken);
  • Versier het huis met leuke (zelfgemaakte) Sint en Piet-versieringen;
  • Sowieso is een middagje
    Sinterklaasknutselen heel gezellig: maak een mooie slinger van lint of touw met papieren Sintjes en Pietjes bijvoorbeeld;
  • Vaak heeft je lokale supermarkt een leuke Sint-actie, zoals een kleurplaat kleuren of een schoentje knutselen die je in de winkel mag zetten;
  • Alle rituelen die bij de Sinterklaastijd horen zijn natuurlijk al leuk om te doen. Lijstje maken, je schoen zetten met een wortel en een bakje water, een liedje zingen.. En alles rondom Sinterklaasavond zelf natuurlijk ook. Maak jullie eigen rituelen en herinneringen voor later.