Recept: romige tortellini-tomatensoep met broccoli en basilicum

Gezond en lekker eten willen we allemaal graag en zeker als je een druk gezinsleven hebt is het fijn als je het door de week ook makkelijk en snel op tafel kunt zetten. Met verse ingrediënten koken voor het hele gezin hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze romige...

Peuters die heel hard schreeuwen: ‘zelf doen’

Al een aantal jaren krijg ik op social media filmpjes van schattige peuters te zien. Soms in combinatie met schattige puppies. Blijkbaar weet het algoritme van Facebook en Instagram dat ik daar dol op ben. Sinds kort verrichten de peuters in die filmpjes ook nog eens...

Menstruatiepijn: dit is wat je eraan kunt doen

Iedere maand hetzelfde liedje: de menstruatie komt eraan. Je baarmoeder trekt samen. Dit zorgt voor pijnlijke krampen in je buik, rug of zelfs benen. Daarnaast is er eventueel hoofdpijn en een rothumeur. Menstruatiepijn is niet leuk voor jou en ook niet leuk voor de...

Sinterklaasspeurtocht: Eindelijk vind ik Sinterklaas weer leuk

De afgelopen jaren kon ik die man met zijn baard wel het land uit kíjken. Sterker nog: stiekem hoopte ik dat hij eens een keer níet met zijn stoomboot aan zou meren in Nederland. Dat 'ie met zijn vrienden gewoon lekker eens bleef overwinteren aan een van de costa's....

Gevoelige borsten: de oorzaken en een aantal tips

Gevoelige borsten komen vooral voor bij vrouwen, al kunnen mannen er ook last van hebben. Het is vervelend en ontstaat vaak rond de menstruatie. Schommelingen in de hormoonspiegels zijn meestal de oorzaak. Hoewel de meeste vrouwen met pijnlijke borsten gewoon hun...

Het is november, dus hij staat al te trappelen (en zijn paard ook): Sinterklaas is bijna weer in het land! Een gezellige, spannende en ook leuke tijd breekt aan, waar het voor kinderen – laten we eerlijk zijn – voornamelijk draait om de Sinterklaascadeautjes. Om nou te zorgen dat het je geen rib uit je lijf kost, hebben we een aantal fijne budgettips voor je op een rij gezet:

1. Maak gebruik van kortingen en aanbiedingen

Zelf ben ik er niet zo goed in omdat ik het vergeet, maar veel mensen die ik ken zijn het hele jaar door cadeaus aan het ‘verzamelen’ voor de decembermaand. Enerzijds slim om de kosten te spreiden, anderzijds kun je op die manier gebruik maken van aanbiedingen en kortingsacties. Wel goed verstoppen voor de nieuwsgierige aagjes in je huishouden!

budgettips bepaal je budget

2. Bepaal een budget

Het verstandig zijn om van tevoren een budget te bepalen wat je per kind wil uitgeven. Ook als je gedurende het jaar door cadeautjes koopt, kun je dit budget in de gaten houden in bijvoorbeeld een speciaal kasboekje of op je telefoon. Zo voorkom je dat je maar door blijft kopen. Je kunt ook kiezen voor een x aantal cadeautjes binnen een bepaald budget, zodat je kritischer bent op wat je koopt en ook dingen geeft die je kind echt wil en waar het wat aan heeft voor langere tijd.

3. Tweedehands kopen

Waarom kopen we elk jaar alles nieuw? Veel speelgoed dat niet meer gebruikt wordt kan door een ander kind nog met veel liefde mee worden gespeeld. Bovendien kun je veel geld besparen als je (deels) voor tweedehands Sintcadeautjes gaat. Vooral de tijdloze dingen die nieuw behoorlijk prijzig zijn – zoals LEGO en Playmobil – kun je bijvoorbeeld via marktplaats of Vinted voor een gunstige prijs overnemen. Ook hier geldt: begin op tijd met zoeken naar favoriete items, zodat je niet (zoals ik vorig jaar) lastminute misgrijpt.

Ook heeft bijna iedere woonplaats een ‘weggeefgroep’ op Facebook, waar mensen spullen aanbieden die ze niet meer nodig hebben. Je kunt deze dan voor niks ophalen.

4. Speelgoed ruilen

Een van de leukste initiatieven rondom Sinterklaas vind ik de ruilbeurs voor speelgoed. Je brengt speelgoed mee (schoon en heel), de waarde wordt bepaald, je ontvangt daarvoor een bonnetje en je kunt met dat bonnetje iets anders terug’kopen’ van dezelfde waarde. Mooi bedacht toch? Ieder jaar groeit het aantal plaatsen waar er een SwapSint wordt georganiseerd, zo tof! En het is heel simpel om er zelf een te organiseren. Kijk op SwapSint.nl of er bij jou in de buurt eentje wordt georganiseerd en hoe je er zelf eentje organiseert.

Of ruil met familie of vrienden, waarom ook niet? Als jouw kind uitgekeken is op bepaald speelgoed en de zoon of dochter van je vriendin vindt het fantastisch, ruil het voor iets waar zij niet meer mee willen spelen. Denk bijvoorbeeld ook aan spellen, puzzels en buitenspeelgoed.

5. Maak zelf cadeautjes

Dolgraag wilde ik vroeger voor Sinterklaas een speelgoedmicrofoon op een standaard. Op Sinterklaasavond stond deze er, zelfgemaakt door mijn vader (dat wist ik toen uiteraard niet) en ik heb er zo veel plezier van gehad! Zelfgemaakte cadeaus zijn leuk voor zowel ontvanger als gever, dus ben je handig? Maak zelf iets! Zelf niet zo handig? Schakel dan de hulp in van je creatieve (schoon)ouders, vrienden, buurman of buurvrouw.

6. Beperk het aantal cadeautjes

Natuurlijk is het hartstikke leuk, een zak vol cadeautjes. Maar heel eerlijk: het hoeft niet. Een paar cadeautjes minder maakt niet dat de pret minder wordt. Met drie of vier leuke cadeautjes heb je echt al genoeg en dan is het nog te overzien voor iedereen. Wij hebben vorig voor het eerst gekozen voor een limiet aan cadeaus: drie per persoon plus nog een paar nuttige cadeaus zoals pantoffels en handschoenen. Ik was even huiverig hoe het zou worden ontvangen, maar inclusief Sinterklaas speurtocht zorgden die drie cadeaus per persoon voor heel veel plezier!

Vind je het lastig om te bepalen hoeveel cadeautjes je zal kopen per kind? Dan is dit wel een handige om aan te houden:
something they want, something they need, something to wear, something to read. Dus speelgoed dat je kind echt graag wil hebben, iets wat ze nodig hebben zoals bijvoorbeeld een nieuwe rugzak, iets om te dragen zoals wanten of een pyjama en een (voorlees)boek. Overzichtelijk, gevarieerd en je beperkt je uitgaven.

sint-cadeaus

7. Koop merkloos

Slim geld besparen kan in kleine dingen zitten. Zoals bijvoorbeeld niet voor de chocoladeletter van de bakker te gaan, maar eentje van het eigen merk van je supermarkt. Of koop de goedkopere variant van bekend speelgoed.

8. Budgettips voor Sinterklaas: lootjes trekken

Geloven je kinderen niet meer in Sinterklaas? Dan is het heel leuk om lootjes te trekken en samen een budget af te spreken. Je kunt altijd nog bepalen of je voor iedereen iets kleins extra koopt, zoals bijvoorbeeld een chocoladeletter of iets leuks van marsepein. En of er een gedicht en/of een surprise bij gemaakt moet worden, dat hoort natuurlijk wel echt bij Sinterklaasavond.

9. Praktische cadeaus

Kies naast speelgoed dat je kind dolgraag wil hebben ook iets waar je kind iets aan heeft. Pantoffels, een nieuwe pyjama, mooie muts en wanten of een nieuwe set kleurpotloden of verf omdat het op was. Vaak zijn dat spullen die je toch al wilde kopen, maar ingepakt in een zak vol cadeautjes geeft het iets speciaals.

budgettips sinterklaas praktische cadeaus kinder-pyjama

10. Niet alleen cadeaus en snoepgoed

Tot slot draait de Sinterklaastijd natuurlijk niet alleen maar over snoep en cadeautjes krijgen. Best wel eens goed om dat ook bespreekbaar te maken met je kind. Het is ook ontzettend leuk om samen dingen te ondernemen die bij deze tijd horen, zoals:

  • De intocht, een Sinterklaashuis of Sinterklaashotel bezoeken;
  • Samen speculaas en kruidnootjes bakken;
  • Een verlanglijstje knutselen (plaatjes uit het speelgoedgids knippen en opplakken);
  • Versier het huis met leuke (zelfgemaakte) Sint en Piet-versieringen;
  • Sowieso is een middagje
    Sinterklaasknutselen heel gezellig: maak een mooie slinger van lint of touw met papieren Sintjes en Pietjes bijvoorbeeld;
  • Vaak heeft je lokale supermarkt een leuke Sint-actie, zoals een kleurplaat kleuren of een schoentje knutselen die je in de winkel mag zetten;
  • Alle rituelen die bij de Sinterklaastijd horen zijn natuurlijk al leuk om te doen. Lijstje maken, je schoen zetten met een wortel en een bakje water, een liedje zingen.. En alles rondom Sinterklaasavond zelf natuurlijk ook. Maak jullie eigen rituelen en herinneringen voor later.

Lees meer budgettips in ons blog over duurzame Sinterklaascadeaus