Vroege zwangerschapstest: alles wat je moet weten

Vraag je je af of je in verwachting bent? Als aanstaande ouders wil je natuurlijk zo snel mogelijk zekerheid hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt, waaronder de vroege zwangerschapstest of de early...

7 pluspunten van een autovakantie met kinderen

Een autovakantie met kinderen, is dat wel leuk voor iedereen? Als je verder weg wil is het een lange rit, misschien heel vermoeiend en vervelend. Om meteen met de deur in huis te vallen: ja, een autovakantie is heel goed te doen en dit kun je zelf heel makkelijk leuk...

25 stoere meisjesnamen: inspiratie

Als je op zoek bent naar een stoere naam voor een meisje, dan moet deze in ieder geval kort en krachtig zijn. In dit artikel hebben we 25 korte stoere meisjesnamen voor je verzameld. De namen in dit artikel zijn tijdloos, hip, vlot en gemakkelijk uit te spreken. Ook...

Kinderwens? Let op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.

Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden om de natuur een handje op weg te helpen. We vertellen je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden. Kinderwens en zwanger worden...

Diarree bij een baby

Iedereen kan te maken krijgen met diarree. Ook je baby kan een waterige en dunne ontlasting krijgen door een storing in de spijsvertering. Het gevaar van diarree bij een baby is dat jonge kinderen sneller uit kunnen drogen door een te dunne ontlasting. Het is dan ook...

Als je borstvoeding geeft of wilt gaan geven, kan het zijn dat je op enig moment ook gaat kolven. Welke kolf kies je dan, een enkelzijdige of dubbelzijdige kolf?

Als je weer gaat werken, als borstvoeding op een natuurlijke manier niet helemaal goed loopt, als je niet volledig alle voedingen zelf wilt geven (bijvoorbeeld in de nacht, zodat je partner dan een flesje afgekolfde melk kan geven) dan is een borstkolf onmisbaar. Een kolf is als je borstvoeding wil geven onmisbaar. Welke kolf je kiest hangt af van je persoonlijke situatie. Kies je voor een enkelzijdige of dubbelzijdige kolf? En wat is het verschil tussen een enkelzijdige en een dubbelzijdige kolf?

Soorten kolven

Er zijn diverse soorten kolven, de meest bekende is de elektrische kolf, deze wordt met een motortje aangedreven. Er bestaan ook handkolven en kolven die op een natuurlijke wijze voor het afkolven van de melk door middel van de combinatie van je toeschietreflex en vacuüm.

In dit blog schrijven we over elektrisch aangestuurde kolven, waarbij je kunt kiezen voor een eenzijdige elektrische kolf of dubbelzijdige elektrische kolf.

Enkelzijdige kolf

flesjes met gekolfde melk en moeder met baby - enkelzijdige of dubbelzijdige kolf

Met een enkelzijdige kolf kun je steeds melk afkolven uit één borst per keer. Bij de enkele kolf die je koopt of huurt zit één slang met één kolfschelp. Je kolft de melk uit één borst tegelijk en wisselt van borst als het nodig is. De enkele kolf is de meest gangbare kolf en wordt het meest verkocht.

De keuze voor een enkele kolf maak je omdat je slechts incidenteel hoeft te kolven, bijvoorbeeld als je je kindje voornamelijk zelf wilt borstvoeden. Of als je voor een korte tijd van plan bent om te kolven. Dan is een in verhouding prijzige dubbelzijdige kolf niet nodig. Ook kan het zijn dat je een kolf nodig hebt om het toeschietreflex voordat je je kindje gaat voeden, dan is een enkele kolf ideaal. Doorgaans is een enkele kolf wat minder prijzig dan een dubbelzijdige kolf.

Dubbelzijdige kolf

gekolfde melk in flesjes dubbelzijdige kolf - enkelzijdige of dubbelzijdige kolf

Met een dubbelzijdige kolf is het mogelijk om moedermelk uit beide borsten in één keer te kolven. Een dubbele kolf heeft twee slangen en twee kolfschelpen die gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Om niet letterlijk je handen vol te hebben aan het kolven bestaan er speciale voedingsbh’s. Dat geeft extra gemak doordat je de kolf niet zelf hoeft vast te houden en je hebt je handen vrij om iets anders te doen. Een boek lezen, bijvoorbeeld. Of verder werken, al is het tijdens het kolven altijd wel aan te raden om zo veel mogelijk te ontspannen, voor een optimale melkproductie.

Een dubbelzijdige kolf kan handig en fijn zijn als je niet heel lang wilt besteden aan apart kolven van elke borst. Of als het niet lukt om je kindje met de borst te voeden en je alle voedingen moet afkolven. De afweging voor een enkelzijdige of dubbelzijdige kolf gaat dan voornamelijk over gemak, gezondheid en tijd. Over het algemeen is een dubbele kolf prijziger, maar ook makkelijker, efficiënter en minder vermoeiend als je vaak kolft. Met name dat laatste kan erg belangrijk zijn gezien het slaaptekort dat onvermijdelijk is als je moeder wordt.

Enkelzijdige of dubbelzijdige kolf: wat is de beste keuze?

De keuze voor een enkelzijdige of dubbelzijdige kolf is heel persoonlijk. Voor welke kolf je kiest is altijd afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag omdat jouw borstvoedingsverhaal altijd verschilt met dat van een ander. Is het noodzakelijk voor jou om alle voedingen volledig af te kolven? En geven beide borsten melk? Dan is een dubbelzijdige kolf het makkelijkst en meest efficiënt. Ook als je weer gaat werken en borstvoeding wil blijven geven.

Gaat borstvoeding prima, ga je je kolf slechts voor heel korte periode gebruiken of gebruik je de kolf bijvoorbeeld alleen voor af en toe, dan is een enkelzijdige kolf misschien de meest gunstige optie. Ook kan het zijn dat je het simpelweg niet fijn vindt om beide borsten tegelijk af te kolven. Een enkelzijdige kolf is doorgaans wat lager geprijsd dan een dubbelzijdige.

Dit artikel over een enkelzijdige of dubbelzijdige kolf is tot stand gekomen door middel van een samenwerking