GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding

Veel vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022. In het onderzoek geeft 65% van de Nederlandse moeders aan maximaal 12 maanden borstvoeding te geven of te willen geven. Dit in tegenstelling tot...

Wanneer je zwanger wilt worden, is de eerste stap stoppen met de pil. Van alle anticonceptie is de pil nog steeds een van de meest populaire vormen. Deze lijkt bij een zwangerschap simpel in gebruik: het enige dat je hoeft te doen is de pil laten staan. Toch is stoppen met de pil om zwanger te worden in de praktijk niet altijd even makkelijk. Het brengt namelijk ook veel onzekerheid en onduidelijkheid met zich mee.

Zwanger direct na stoppen anticonceptiepil

In principe is het mogelijk om direct na je laatste pil proberen zwanger te worden. Binnen een paar dagen zijn alle hormonen van de pil al weer uit je lichaam verdwenen. Aan direct zwanger worden zich echter wel een nadeel. Omdat je natuurlijke menstruatiecyclus nog niet weer gestart is, is het bij een zwangerschap lastig om te beoordelen hoe lang je precies zwanger bent. Dit kan onpraktisch zijn, bijvoorbeeld om de uitgerekende datum te kunnen bepalen. Meestal kan vanaf een week of 10 met behulp van een termijnecho trouwens wel vastgesteld worden wanneer je zwanger bent geworden. De onzekere periode duurt dus niet zo lang.

Niet gelijk zwanger na stoppen met de pil

De hormonen uit de pil zijn na een paar dagen uit je lichaam verdwenen. Toch duurt het bij de meeste vrouwen wel even voordat ze zwanger worden. Je menstruatiecyclus moet namelijk weer op gang komen. Daarnaast moet je lichaam weer follikels aanmaken, die kunnen leiden tot een zwangerschap. Follikels zijn kleine blaasjes uit de eierstokken, die uiteindelijk kunnen uitgroeien tot een eicel. Wanneer zo’n eicel ontwikkelt is, heb je kans op bevruchting. Die ontwikkeling, ook wel celrijping genoemd, laat alleen nog wel eens wachten na gebruik van de pil. De kans is groot dat je last hebt van bloedingen, die lijken op een normale menstruatie, terwijl je lichaam eigenlijk nog geen follikels aanmaakt. Zelf merk je dus niet of de follikels al ontwikkeld worden of nog niet. Dit kan weken of zelfs maanden duren. Daarnaast is de kans op een onregelmatige cyclus de eerste periode ook groot. Zelfs wanneer je lichaam dan follikels aanmaakt en er een eisprong plaatsvindt, is het dan lastig om zwanger te worden. Het is dan namelijk bijna onmogelijk om je vruchtbare dagen vast te stellen.

Gemiddelde tijd zwanger worden na pil

Vind je het te lang duren voordat je zwanger bent? Natuurlijk is wachten vervelend, maar je hoeft je niet direct zorgen te maken. Tachtig procent van alle vrouwen is binnen een jaar zwanger, maar slechts dertig procent is binnen 3 maanden zwanger. De kans dat het bij jou ook wat langer duurt is dus vrij groot. De anticonceptiepil heeft hier, buiten de kans dat de eisprong weer op gang moet komen, gelukkig verder geen negatieve invloed op. Is je eisprong drie maanden na het stoppen met de pil nog niet gestart? Dan kun je een bezoekje aan de huisarts overwegen. Hij of zij kan eventueel een medicijn voorschrijven om de cyclus weer op gang te krijgen.

Het beste moment om te stoppen met de pil

Het beste moment om te stoppen met de pil? Dat is eigenlijk gewoon het moment waarop het jou het beste uitkomt. Na het stoppen verdwijnen de hormonen uit de pil binnen een paar dagen uit je lichaam. Vanaf dat moment is het mogelijk om zwanger te worden. Een makkelijk moment om te stoppen is aan het eind van een pilstrip. Je krijgt dan namelijk een paar dagen later een onttrekkingsbloeding, waarna je gewone cyclus weer op gang kan komen. Toch werkt dit niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Zo kan je te maken krijgen met meerdere kleine bloedingen achter elkaar, of juist met een bloeding die uitblijft. Hierdoor blijft het ook bij deze methode lastig om je ovulatiedatum (en aan de hand daarvan een eventuele uitgerekende datum) te bepalen.

Symptomen tijdens het ontpillen

Nadat je bent gestopt met de pil, start je normale hormooncyclus weer. Je kan in deze periode wel wat klachten ervaren van al die hormoonwisselingen. Vaak lijken de symptomen bij het ontpillen bij de symptomen die horen bij PMS, die vervelende periode vlak voor een menstruatie. Zo kan je last hebben van hoofdpijn, buikpijn, stemmingswisselingen en puistjes. Deze klachten kunnen blijven aanhouden totdat je lichaam de hormoonhuishouding weer hersteld heeft. Lastig is wel dat de symptomen van het ontpillen ook kunnen lijken op de eerste zwangerschapssymptomen. Het kan dus een onzekere tijd zijn, waarin je niet weet of je wel of niet zwanger bent.

Ovulatietest voor duidelijkheid na de pil

In principe kan je zwanger worden vanaf het moment dat je menstruatiecyclus weer op gang is gekomen. Zelfs wanneer je cyclus dan in eerste instantie nog onregelmatig is. Zo’n onregelmatige cyclus maakt helaas weinig duidelijk over je vruchtbare dagen. Er zijn methoden om je vruchtbare dagen zelf te berekenen, maar hiervoor moet je je cyclus een paar dagen lang precies bijhouden. Wil je niet zo lang wachten op duidelijkheid? Dan kan een ovulatietest uitkomst bieden. Met behulp van deze test bepaal je makkelijk je vruchtbare dagen.

Goede voorbereiding op zwangerschap

Wanneer je zwanger wilt worden, kun je in principe dus de pil van de ene op de andere dag laten staan. Wat betreft de pil is dit prima, maar wat betreft een mogelijke zwangerschap is het aan te raden om wat voorbereidingen te treffen. Zo is het voor een goede ontwikkeling van je kindje in je buik van belang dat je op tijd begint met een slikken van foliumzuur. Hiermee verklein je de kans op bijvoorbeeld een open ruggetje of een hazenlip (schisis). Verder is het goed om ook nog even met een kritische blik naar je eigen gezondheid en levenswijze te kijken. Roken en alcohol drinken zijn slecht voor jezelf en voor je kindje. Ook gezond eten is natuurlijk belangrijk. Overgewicht kan ervoor zorgen dat je minder snel zwanger raakt. Probeer daarom zo gezond mogelijk te leven om zwanger te worden. Zo vergroot je de kans op een goede zwangerschap!