7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

Knus herfstdrankje zelf maken: appel-kaneel karameldrank

Als de klok een uur terug gaat, de dagen korter en kouder worden en de bladeren vallen is het de perfecte tijd om binnen een knus herfstdrankje te drinken. Iets warms drinken is heerlijk na een frisse wandeling door het bos of een middag buiten spelen. En wat is er...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

Wanneer je zwanger wilt worden, is de eerste stap stoppen met de pil. Van alle anticonceptie is de pil nog steeds één van de meest populaire vormen. Wanneer je een kinderwens hebt en zwanger wilt worden klinkt het laten staan van de pil vrij eenvoudig. Toch is stoppen met de pil om zwanger te worden in de praktijk niet altijd even makkelijk. Het brengt namelijk ook veel onzekerheid en onduidelijkheid met zich mee.

Hoe werkt de pil?

Om beter te begrijpen wat er kan gebeuren wanneer je stopt met de pil, is het belangrijk om te weten hoe dit anticonceptiemiddel werkt. In Nederland is de combinatiepil de meest voorgeschreven pil. Deze pil gebruik je drie weken lang iedere dag. Na deze drie weken volgt een stopweek waarin een zogenaamde ‘onttrekkingsbloeding’ ontstaat die een paar dagen duurt.

Stoppen met de anticonceptiepil

De combinatiepil bevat synthetische vormen van de hormonen oestrogeen en progesteron. Bij een natuurlijke cyclus fluctueren je oestrogeen- en progesteronspiegels sterk. Zo piekt jouw natuurlijke oestrogeenspiegel vlak voor de eisprong, en jouw progesteron piekt in de periode voor je menstruatie. Wanneer je met de pil dagelijks oestrogeen en progesteron binnenkrijgt, worden deze waarden kunstmatig hoog gehouden. Er is van een natuurlijke cyclus dus geen sprake meer.

Het slikken van de pil heeft de volgende effecten:

  • De pil remt de groei en de rijping van eicellen, waardoor er geen eisprong plaatsvindt.
  • De pil zorgt voor een dikker en taaier cervixslijm (of baarmoederhalsslijm), waardoor het voor zaadcellen ondoordringbaar wordt.
  • Het baarmoederslijmvlies wordt dunner, waardoor een bevruchte eicel zich niet kan innestelen.

Wanneer stoppen met de pil?

Een goed moment om te stoppen is aan het eind van een pilstrip. Dit wordt ook vaak geadviseerd. Je krijgt dan namelijk een paar dagen later een onttrekkingsbloeding, waarna je gewone cyclus weer op gang kan komen.

Het beste moment om te stoppen met de pil om zwanger te worden, is eigenlijk gewoon het moment waarop het jou het beste uitkomt. Na het stoppen verdwijnen de hormonen uit de pil binnen een paar dagen uit je lichaam. Vanaf dat moment is het mogelijk om zwanger te worden.

Toch werkt dit niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Soms heb je vanaf de eerste maand meteen weer een regelmatige cyclus, maar in veel gevallen duurt het even voordat het weer loopt zoals vroeger. Zo kan je te maken krijgen met meerdere kleine bloedingen achter elkaar, of juist met een bloeding die uitblijft. Hierdoor blijft het ook bij deze methode lastig om je ovulatiedatum te bepalen. Deze datum wordt ook vaak gebruikt voor het bepalen van een uitgerekende datum van je zwangerschap.

Na het stoppen met de pil om zwanger te worden, kun je starten met het slikken van foliumzuur. Je bereidt je lijf hiermee direct voor op een eventuele zwangerschap.

Lege strip van de pil

Hoe snel word je zwanger na het stoppen met de pil?

In principe is het mogelijk om direct na je laatste pil zwanger te worden. Binnen een paar dagen zijn alle hormonen van de pil al uit je lichaam verdwenen. Aan direct zwanger worden na het stoppen met de pil zit echter wel een nadeel. Omdat je natuurlijke menstruatiecyclus nog niet echt gestart is, is het bij een zwangerschap lastig om te beoordelen hoe lang je precies zwanger bent. Dit kan onpraktisch zijn, bijvoorbeeld om de uitgerekende datum te kunnen bepalen. Meestal kan vanaf 10 weken zwanger met behulp van een termijnecho trouwens wel vastgesteld worden wanneer je zwanger bent geworden. De onzekere periode duurt dus niet zo lang.

Niet gelijk zwanger na stoppen met de pil

De hormonen uit de pil zijn na een paar dagen uit je lichaam verdwenen na het stoppen met de pil. Toch duurt het bij de meeste vrouwen wel even voordat ze zwanger worden. Je menstruatiecyclus moet namelijk weer op gang komen. Daarnaast moet je lichaam weer follikels aanmaken, die kunnen leiden tot een zwangerschap.

Follikels zijn kleine blaasjes uit de eierstokken, die uiteindelijk kunnen uitgroeien tot een eicel. Wanneer zo’n eicel ontwikkelt is, heb je kans op bevruchting. Die ontwikkeling, ook wel celrijping genoemd, laat alleen nog wel eens op zich wachten na gebruik van de pil.

De kans is groot dat je last hebt van bloedingen, die lijken op een normale menstruatie, terwijl je lichaam eigenlijk nog geen follikels aanmaakt. Zelf merk je dus niet of de follikels al ontwikkeld worden of nog niet. Dit kan weken of zelfs maanden duren.

Daarnaast is de kans op een onregelmatige cyclus de eerste periode ook groot. Zelfs wanneer je lichaam dan follikels aanmaakt en er een eisprong plaatsvindt, is het dan lastig om zwanger te worden. Het is dan namelijk bijna onmogelijk om je vruchtbare dagen vast te stellen en je ovulatie te berekenen.

Gemiddelde tijd zwanger worden na stoppen met de pil

Vind je het te lang duren voordat je zwanger bent? Natuurlijk is wachten vervelend, maar je hoeft je niet direct zorgen te maken. 80% van alle vrouwen is binnen een jaar zwanger. Slechts 30% is binnen 3 maanden zwanger. De kans dat het bij jou ook wat langer duurt is dus vrij groot. De anticonceptiepil heeft hier, buiten de kans dat de eisprong weer op gang moet komen, gelukkig verder geen negatieve invloed op.

Is je eisprong drie maanden na het stoppen met de pil nog niet gestart? Dan kun je een bezoekje aan de huisarts overwegen. Hij of zij kan eventueel een medicijn voorschrijven om de cyclus weer op gang te krijgen.

Invloed van stoppen met de pil op je menstruatiecyclus

Symptomen van ontpillen

Nadat je bent gestopt met de pil, start je normale hormooncyclus weer. Je kan in deze periode wel wat klachten ervaren van al die hormoonwisselingen. Vaak lijken de symptomen bij het ontpillen bij de symptomen die horen bij PMS, die vervelende periode vlak voor een menstruatie. Lastig is wel dat de symptomen van het ontpillen ook kunnen lijken op de eerste zwangerschapssymptomen. Het kan dus een onzekere tijd zijn, waarin je niet weet of je wel of niet zwanger bent.

Klachten en symptomen van ontpillen:

  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Puistjes
  • Veranderingen in je gewicht
  • Pijnlijke borsten
  • Stemmingswisselingen
  • Onregelmatige menstruatie

De klachten bij ontpillen na het stoppen met de pil zijn voor alle vrouwen anders. Sommige vrouwen merken haast niks en hebben weinig last, terwijl andere vrouwen veel last hebben van de beschreven klachten en symptomen. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf als je lichaam de hormonen in balans heeft gekregen en is gewend aan de nieuwe hormoonhuishouding.

Prettige bijwerkingen na het stoppen met de pil

Er zijn ook een paar prettige bijwerking als je stopt met de pil. Als je door het slikken van de pil last had van gewichtstoename, kan het fijn zijn dat deze bijwerking wegvalt na het stoppen. De pil zorgt ook voor het stoppen van testosteronproductie, wat van invloed is op je libido. Stoppen met de pil kan dus ook zorgen voor een hoger libido! Zeker als je een kinderwens hebt en stopt met de pil om zwanger te worden is dit een prettige bijwerking van het stoppen.

Ovulatietest voor duidelijkheid na de pil

In principe kun je zwanger worden vanaf het moment dat je menstruatiecyclus weer op gang is gekomen. Zelfs wanneer je cyclus dan in eerste instantie nog onregelmatig is. Zo’n onregelmatige cyclus maakt helaas weinig duidelijk over je vruchtbare dagen. Er zijn methoden om je vruchtbare dagen zelf te berekenen, maar hiervoor moet je je cyclus een paar dagen lang precies bijhouden. Wil je niet zo lang wachten op duidelijkheid? Dan kan een ovulatietest uitkomst bieden. Met behulp van deze test bepaal je makkelijk je vruchtbare dagen.

Zwangerschap na stoppen met de pil

Goede voorbereiding op zwangerschap

Wanneer je zwanger wilt worden, kun je in principe dus de pil van de ene op de andere dag laten staan. Wat betreft de pil is dit prima, maar wat betreft een mogelijke zwangerschap is het aan te raden om wat voorbereidingen te treffen. Zo is het voor een goede ontwikkeling van je kindje in je buik van belang dat je op tijd begint met een slikken van foliumzuur. Hiermee verklein je de kans op bijvoorbeeld een open ruggetje of een hazenlip (schisis).

Verder is het goed om ook nog even met een kritische blik naar je eigen gezondheid en levenswijze te kijken. Roken en alcohol drinken zijn slecht voor jezelf en voor je kindje. Ook gezond eten is natuurlijk belangrijk. Overgewicht kan ervoor zorgen dat je minder snel zwanger raakt. Probeer daarom zo gezond mogelijk te leven om zwanger te worden. Zo vergroot je de kans op een goede zwangerschap!