Je hebt beslist dat je voluit voor je kinderwens gaat, maar gebruikt tot nu toe voorbehoedsmiddelen. Om op een verantwoorde manier zwanger te worden, moet je er rekening mee houden dat je lichaam zich wat moet aanpassen als je met een voorbehoedsmiddel zoals de pil of het spiraaltje stopt. Naast het stoppen met anticonceptie middelen, is bovendien het nemen van extra foliumzuur in deze periode ook cruciaal.

Zorg dat je een goed zicht hebt op je natuurlijke cyclus

Op zich is er geen probleem als je direct na het stoppen met anticonceptie zwanger wordt. Maar als dit snel gebeurt, nog voor dat je een eerste keer gemenstrueerd hebt, is het moeilijk te bepalen wanneer de bevruchting precies heeft plaatsgevonden en wanneer dus de zwangerschap voltooid zal zijn. Veel artsen zullen je aanraden om een of twee menstruaties te wachten, zodat je een goed zicht hebt op je cyclus en je beter kunt bepalen hoever je zwanger bent.

Gebruikte je de pil, dan kreeg je lichaam elke maand hormonen die ervoor zorgden dat je niet zwanger werd. Als je stopt met de pil duurt het een tijdje eer deze hormonen uit je lichaam verdwijnen. Op dit vlak is het aan te raden om te wachten met zwanger worden totdat je zeker weet dat de hormonen uit je lichaam verdwenen zijn. Het is ook best om niet bruusk middenin een strip te stoppen met de pil. Stop gewoon op het einde van een strip, dan word je daarna ongesteld zoals altijd.

Gebruik eerst vier weken foliumzuur

Goed, dan is het moment aangebroken waarop je de pil niet meer slikt. Je lichaam stelt zich op dit moment in op een natuurlijke cyclus. Soms is dit al meteen precies vier weken nadat je gestopt bent met de pil. In dit geval heeft je lichaam al direct terug zijn natuurlijke cyclus gevonden. Bij andere vrouwen duurt het soms twee of drie maanden. Dit is op zich geen reden tot ongerustheid. Het lichaam heeft tijd nodig om zijn natuurlijk ritme en cyclus terug te vinden. Als deze eerste menstruatie dan op een natuurlijke manier heeft plaatsgevonden, kun je met een gerust hart zwanger worden, bij voorkeur als je al vier weken foliumzuur gebruikt. Het is aangeraden om na het stoppen met de pil meteen een dagelijkse dosis foliumzuur te gebruiken.

Veranderingen in je hormonale huishouden

Stoppen met de pil is dus eigenlijk maar de eerste stap bent als je klaar bent om je kinderwens te vervullen. Het is zeker een spannend moment. Veel vrouwen zullen op dit moment ook kennismaken met het “ontpillen”. Dit zijn een aantal veranderingen in je hormoonhuishouding. We herhalen dat het aanbevolen is om te stoppen op het einde van een strip. Dan krijg je een onttrekkingsbloeding waarbij het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten door je lichaam. Dit is iets wat lijkt op een echte menstruatie maar iets minder hevig is.

Tijdens het ontpillen ondergaat je hormoonhuishouding heel wat veranderingen. Je kunt last hebben van hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, puistjes, veranderingen in gewicht, eventueel pijnlijke borsten en stemmingswisselingen. Dit zijn verschijnselen die een beetje lijken op zwanger worden. Bij sommige vrouwen duurt deze periode heel kort, bij anderen iets langer.

Wat moet je doen als je een spiraaltje gebruikt als voorbehoedsmiddel?

Stoppen met spiraaltje? Gebruik je een spiraaltje als voorbehoedsmiddel, dan kun je dit in een periode van ongesteldheid laten wegnemen. Ook een spiraaltje heeft een invloed op je cyclus, zeker de spiraaltjes met hormonen. Heb je je spiraaltje laten wegnemen, dan wacht je ook gewoon de eerste natuurlijke menstruatie af. Nadat het spiraaltje weggenomen is, kun je ook al meteen best dagelijks foliumzuur nemen.

Hoe snel kun je nu zwanger worden na het stoppen met de middelen? Dit hangt van heel veel factoren af. Na de eerste bloeding is het in principe wachten tot de eerste natuurlijke menstruatie. Ben je de eerste keer echt ongesteld geweest, dan weet je weer een eisprong hebt. Blijft de menstruatie uit dan kan dit betekenen dat je zwanger bent of dat je nog geen eisprong hebt. Als je dit wil, kun je een zwangerschapstest uitvoeren om dit te controleren. Als je je ongerust maakt over het uitblijven van je menstruatie, kun je ook contact opnemen met je huisarts. Er zijn goede medicijnen op de markt om de eisprong te stimuleren.

Bepaal je vruchtbare dagen

Heb je je menstruatie gehad dan kun je je vruchtbare dagen bepalen. Een gezonde voeding en relaxte houding kan wonderen doen. In deze periode let je best op je voeding en beperk je het gebruik van alcohol. Bepaalde seksstandjes hebben meer kans op succes dan andere. Het best kun je om de twee-drie dagen proberen. Dan zijn er bij de man voldoende zaadcellen ontwikkeld om optimaal succes te hebben. Ook is het belangrijk om een goede timing erop na te houden qua vruchtbare dagen. Er bestaan verschillende methodes om deze vruchtbare dagen te bepalen. Let erop dat je tijdens het wachten op de eerste natuurlijke menstruatie gebruik maakt van een condoom als voorbehoedsmiddel. Dit is een anticonceptiemiddel dat niet ingrijpt op je hormonale huishouden en je toch beschermt tegen een eventuele te vroege zwangerschap.

Gebruik je altijd condooms als voorbehoedsmiddel? Je hoeft op zich niet te stoppen met condooms. Dan hoef je niet te wachten op een eerste natuurlijke menstruatieperiode. De man gebruikt de condooms en dit heeft geen invloed op je natuurlijke cyclus. Wel is het aan te raden om ook hier een viertal weken foliumzuur te slikken vooraleer je daadwerkelijk probeert zwanger te worden.

Foliumzuur is heel belangrijk als je stopt met voorbehoedsmiddelen.

Het gebruik van foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje en een slechte ontwikkeling van het zenuwstelsel bij het kindje. Als je gedurende een periode van een maand foliumzuur gebruikt, dan vergroot je de kans op een gezonde zwangerschap en een gezonde baby. Ook voor mannen is foliumzuur trouwens interessant in deze periode. Het zorgt ervoor dat mannen meer gezonde zaadcellen produceren. Gelukkig komt foliumzuur in veel gezonde voedingsstoffen voor. Supplementen slikken is dus niet strikt noodzakelijk voor mannen, als je maar gezond en gevarieerd eet, met veel groenten en fruit en weinig vette stoffen.

Besluit over stoppen met voorbehoedsmiddelen

Om samen te vatten, wens je te stoppen met middelen zoals de pil? Neem dan je volledige strip van de pil uit en schakel over op foliumzuur. Als je je eerste natuurlijke menstruatie gehad hebt, kun je actief proberen om zwanger te worden. Wat het stoppen met spiraaltje betreft, dit laat je wegnemen in een periode van ongesteldheid. Ook hier is het de boodschap om daarna foliumzuur te slikken. Stoppen met condooms? Dan volstaat het om een viertal weken foliumzuur te gebruiken vooraleer je het condoom achterwege laat. Neem contact op met je huisarts als je menstruatie na het weglaten van de anticonceptie uitblijft of als je cycli zeer onregelmatig verlopen.