Een kinderdroom in vervulling zien gaan. Elke vrouw hoopt een kind op de wereld te brengen. De gedachte alleen al om een gezin te stichten roept allerlei emoties op: opwinding, angst, hoop en nog veel meer. Misschien ben je zenuwachtig over het idee om een nieuw leven in deze wereld te brengen. Of misschien zit je er tussen in: optimistisch, maar onder voorbehoud. In deze blog “Wanneer ben je klaar voor een kind” lees je praktische info waar je rekening mee moet houden.

Moederschap plannen wekt verschillende gevoelens op

Het hebben van een kind is een ervaring die je levensovertuigingen, de waarden die je van je ouders hebt geërfd uit je jeugd, je relatie met je ouders, je verwachtingen, dromen en angsten scherp in beeld brengt. Je verward of in conflict voelen is de normaalste zaak van de wereld. Het is tenslotte een grote beslissing in je leven. Enkele items waar je eerst over kan nadenken voor dat je begint met kinderen te krijgen. Hieronder enkele criteria om te overwegen:

Hoe zit het op vlak van je relatie?

Hoe zit het met de relatie van je partner? Heb je een standvastige relatie of heb je de laatste tijd veel discussies en ruzies met elkaar gehad? Het krijgen van een kind kan vaak veel druk uitoefenen op een relatie en bemoeilijkt soms bestaande problemen. Het hebben van een sterke basis is belangrijk als je gezinsuitbreiding plant.

Ben je klaar voor kinderen?

Misschien wil je nadenken over de redenen waarom je overweegt om kinderen te krijgen. Zelfreflectie kan in deze omstandigheden nooit kwaad. Doe je het omdat je het zelf graag wil? Of doe je het omdat het wordt verwacht door de buitenwereld? Het hebben van kinderen mag niet leiden tot een grote verplichting. En niet één die zonder serieus nadenken moet worden aangegaan.

Zit jij en je partner op dezelfde golflengte?

De grootste gewetensvraag die jij en je partner moeten stellen is: willen jullie allebei kinderen? Zitten jullie op dat vlak op dezelfde golflengte? Ben je bewust van elkaars ideeën en attitudes als het gaat om opvoeding en het opvoeden in een gezin? Welke rol wil jij en je partner vervullen? Als je er voor zorgt dat je begrijpt wat je allebei wilt en verwacht, krijg je een veel sterkere basis om verder te gaan met elkaar.

Kiezen voor het juiste moment

Samen met biologische klokken om te overwegen, is het belangrijk dat koppels het eens zijn wanneer ze aan nakomelingen beginnen. Discussiepunten waar jij en je partner op voorhand het beste over moeten praten, mag je niet onderschatten. Volgende punten kan je best uitklaren voor dat je beslist om zwanger te worden. Volgende factoren kunnen een doorslaggevende rol spelen:

Op welke manier wil je zwanger worden?

Je weet duidelijk hoe je zwanger wordt, maar als je zwanger wil worden zijn er verschillende denkwijzen. Voor de ene is de boodschap om moeder natuur zijn gang te laten gaan, voor de andere gaat het over de timing van de seks. Die discussie kan je best op voorhand aangaan. De meeste mannen zitten meestal meer in het kamp van “laten we seks hebben wanneer en zien wat er gebeurt”, vrouwen plannen eerder dingen en kijken wat er aan de hand is met hun lichaam. Er zijn uiteraard tussenoplossingen te vinden, maar het is belangrijk hierover te praten.

Hoe zit het met de financiële gezondheid?

Je hoeft er geen tekeningetjes bij te maken: baby’s zijn duur. Je zal duidelijke afspraken moeten maken of één van jullie thuis blijft met de baby of dat je nakomeling in de kinderopvang wordt geplaatst. Of met een oppas of met een familielid? Wikken en wegen is belangrijk omdat het dure opties kunnen zijn in de toekomst. Als je voor kinderopvang kiest, hou rekening met wachtlijsten. Het is heel belangrijk om je budget goed in de gaten te houden. Verlies niet uit het oog dat je bepaalde dingen misschien niet meer kunt veroorloven zoals dat het geval was wanneer jullie met twee waren. Denk maar aan vakanties of de aankoop van trendy schoenen. Een calculatie van het gezinsbudget en hoe je je geld voor en na de geboorte van je baby zult uitgeven, is geen overbodige luxe.

Wat is het kraambeleid van je werkgever

Het klinkt misschien bizar, maar het loont de moeite waard om dit een tijdje op voorhand te bekijken. Hoeveel zwangerschapsverlof mag je nemen? Wat is het loon in de periode voor en na de bevallingsperiode? Het zwangerschapsbeleid varieert sterk van bedrijf tot bedrijf. Het is het beste om te weten wat de regels zijn. Bekijk ook de opties van het vaderschapsbeleid. Als je een beroep hebt dat seizoensgebonden is zoals een leraar, kan je overwegen om je zwangerschap of geboorte daarrond te plannen.

Ben je voldoende voorbereid op het ouderschap?

Natuurlijk maakt je partner er zich met een kwinkslag vanaf en zegt dat hij nooit luiers gaat verversen. Maar het is toch beter om er achter te komen hoe serieus je man is. Het is nooit een slecht idee om ook voedingen in de nacht, wasgoed, nachtelijk opstaan en algemene huishoudelijke taken met wederzijds overleg te bespreken. De klussen zullen verdrievoudigd toenemen wanneer de baby er is. Kom jij via dit artikel erachter of jou man er klaar voor is?

Ben je klaar om tijdelijk alles op te geven in functie van je baby

Moederschap is de meest onbaatzuchtige baan die je ooit gaat krijgen. Je zal je voor een bepaalde periode alles moeten opgeven wat je vroeger dierbaar was. Het is heel belangrijk dat je hier mentaal op bent voorbereid. Vrienden, sportschool of hobby’s worden eventjes naar het achterplan verschoven. Misschien heb je nog een paar levensdoelen, reisbestemmingen of avontuurlijke dingen die je de komende maanden wil aanpakken voor dat je zanger wordt.

Is het nodig om te verhuizen?

Hoewel kleine baby’s niet veel ruimte innemen, kan hun geluidsniveau de hele nacht door een hele slapende familie of buren ontregelen. Je staat er misschien niet bij stil in eerste instantie, maar bespreek het of een mogelijke verhuis noodzakelijk is of niet. Geen enkele moeder wil een verhuis meemaken als ze negen maanden zwanger is.

Moet je samen slapen of niet?

De meningen verschillen hierover of het hebben van een baby in bed met zijn ouders schadelijk is voor de gezondheid. Vooral als het risico op wiegendood vermindert of verhoogt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat samen slapen goed is voor de baby. Een andere vraag is of de baby wel of niet in de kamer slaapt. De meningen zijn hier over verdeeld. Of ben je pleitbezorger voor een wieg naast je bed wat de nachtvoedingen en de verzorging van je baby vergemakkelijkt bij het huilen van je kind. Of heeft ze een eigen kinderkamer zodat jij en je partner wat privacy hebben in de slaapkamer. Als jullie allebei je bed of je slaapkamer willen delen, moet je aangeven waarom dit geschikt is voor jou.

Hoe zit het met de religie van je kind?

Als jij en je partner in hetzelfde geloof zijn opgegroeid, is het antwoord op deze prangende vraag overbodig. Maar sommige ouders van verschillende religies moeten bepalen hoe ze hun kinderen gaan opvoeden. In het beste geval heb je deze beslissing genomen voor dat je trouwde omdat dit tot ellenlange discussies kan leiden. Welke religie je ook kiest. Zorg dat je laat zien aan je kinderen dat je elkaars overtuigingen respecteert.

Hoe zie je dat je partner klaar is voor een kind?

Misschien heb je het zelf niet altijd in de gaten, maar mannen tonen eveneens tekenen dat ze klaar zijn voor een kind. Hieronder enkele signalen die aanwijzen dat je partner de rol van vader wil opnemen:

De bekommernis voor kinderen

In tegenstelling tot het verleden vindt hij grappige peuters plots leuk. Met trekkebekken probeert hij de aandacht van een kind naar zich toe te trekken

Probeert zoveel mogelijk te sparen

Je partner leeft volgens een budget en probeert zoveel mogelijk te sparen om later een ruimere woning of grotere auto te kopen. Daarnaast is hij tijdens het familiebezoek van de neefjes en nichtjes niet meer weg te slaan uit hun omgeving

Verantwoordelijkheid nemen in huishoudelijke taken

De bezorgdheid binnen het gezin neemt toe. Vroeger nam je partner het niet zo nauw met de huishoudelijke taken en klussen. Maar de jongste tijd stel je vast dat de vuilniszakken worden buitengezet, de rekeningen stipt zijn betaald en dat schoonmaken niet meer leidt tot oeverloze woordenwisselingen

Hij ziet je als de ideale moeder

De jongste tijd krijg je heel veel lofbetuigingen. Misschien heb je het niet meteen in de smiezen, maar dit betekent dat hij je aanziet als de ideale moeder van zijn kind of kinderen