Eén van de mooiste momenten in je leven is wanneer je merkt dat, na een paar minuten van uiterste spanning, de zwangerschapstest aangeeft dat je zwanger bent. Je kunt je geluk niet op en ook al heb je samen besloten om het nog een tijdje stil te houden, je zou het wel van de daken kunnen schreeuwen. Het doet wat met een mens als je samen een kinderwens hebt en er alles op wijst dat die wens ook uit zal komen.

Bij een eerste zwangerschap sta je niet meteen stil dat het ook wel eens fout kan lopen terwijl één op tien zwangerschappen toch mis lopen. Een miskraam is zeker niet einde verhaal en ook al voelt het op dat moment wel zo, toch is opnieuw zwanger worden en negen maanden zwanger blijven helemaal niet uitgesloten. Lees vooral verder als je twijfelt om terug zwanger te worden na een miskraam.

Even slikken en weer doorgaan

Helemaal van de kaart ben je, na een miskraam. Het maakt niet uit hoeveel weken je zwanger was maar het hakt er echt op in. De rollercoaster van gevoelens waarin je belandt kunnen echt heftig zijn. Verdriet, boosheid en twijfel wisselen elkaar af van minuut tot minuut. Waarom ik? Waarom nu? Wat heb ik verkeerd gedaan? Wat als het nooit meer lukt om zwanger te worden? En wat als ik zwanger ben? Er spoken zoveel vragen door jouw hoofd en het is moeilijk om je in al die chaotische emoties staande te houden. We hebben er een speciaal artikel voor geschreven, genaamd ‘omgaan met een miskraam, hoe doe je dat?

Je vraagt je beter af, waarom ik niet? of, waarom zou het nooit meer lukken? Hoe moeilijk het ook is, positief denken helpt altijd en rouwen heeft nut als je daarna weer op je pootjes terecht komt. Antwoorden op die vragen krijg je zelden en vaak is het zo dat Moeder Natuur heeft ingegrepen omdat er iets niet was zoals het hoorde. Neem de tijd om deze spontane abortus te verwerken en je zult zien dat je dit jammere voorval achter je kunt laten.

Kan het weer, of toch nog even wachten

Opnieuw zwanger worden na een miskraam is iets wat je niet altijd kunt plannen. Je hebt een herstelperiode nodig en die is voor iedere vrouw verschillend. Lichamelijk kun je een tweede poging ondernemen wanneer je menstruatie weer normaal verloopt. Het duurt ongeveer drie weken voor het zwangerschapshormoon HCG weer uit je systeem is, al varieert dit uiteraard ook van vrouw tot vrouw. Hoe langer je zwanger was, hoe meer je van dat hormoon geproduceerd hebt en hoe langer het dus duur vooraleer die waarden voldoende gezakt zijn. Zolang de HCG waarde te hoog is kan er geen nieuwe eisprong plaatsvinden.

Of je er psychisch klaar voor bent is iets wat jij alleen kunt beslissen. Zorg er wel voor dat jouw emoties niet de bovenhand nemen want dit zal een nieuwe zwangerschap alleen maar bemoeilijken. Onderzoek heeft trouwens aangetoond dat vrouwen die binnen de drie maanden na hun miskraam weer proberen zwanger te worden, ook sneller weer zwanger zijn.

Wat als…

Wat als je opnieuw een miskraam zou krijgen? Wat als zwanger worden niet gaat lukken? Wees gerust, de kans op een nieuwe spontane abortus is niet groter geworden dan voordien. Verplicht jezelf om positief te denken en ga daar bewust mee aan de slag. Wanneer je beslist hebt om een volgende poging te wagen moet je wat gebeurd is achter je laten. Aan het verleden kun je niets veranderen maar aan de toekomst – in beperkte mate – wel. Met angst en twijfels kom je nergens en gaat je onderbewustzijn reageren door je te beschermen tegen nieuw leed want dat is nu eenmaal zijn taak.

Het kan er voor zorgen dat je niet meer zwanger geraakt en dat is net wat je niet wilt. Indien je de angst en de twijfels echt niet los kunt laten doe je er goed aan om professionele hulp in te schakelen zodat je vrij van negatieve emoties aan dat nieuwe leven kunt beginnen.

Hoe voorkom ik een nieuw miskraam?

Naast een gezond voedingspatroon, regelmatig ontspannen en matig omspringen met alcohol en tabak, kun je niets doen om een miskraam te voorkomen. Wat je ook doet, de kans dat het weer mis gaat bestaat altijd maar deze is wel klein. Goed voor jezelf zorgen, zowel lichamelijk als geestelijk, is hier de boodschap. Wanneer je echter al verschillende miskramen te verwerken had is het wel aan te raden om een afspraak te maken met jouw huisarts of gynaecoloog. Hij of zij kunnen dan, door middel van bloed prikken, onderzoeken of er lichamelijke oorzaken kunnen gevonden worden die ervoor zorgen dat het telkens fout afloopt met een zwangerschap. Eén of twee miskramen worden niet als problematisch gezien en vaak blijft het zelfs bij één keer.

Tips & tricks

Wil je graag opnieuw zwanger worden na een miskraam en Moeder Natuur een handje helpen, dan zijn hier een aantal tips die je waarschijnlijk goed kunt gebruiken.

  • Wanneer je elke dag seks hebt gaat de kwaliteit van het sperma achteruit. Het is beter om regelmatig een dagje over te slaan
  • Geniet tijdens het vrijen en focus je op de lichamelijke sensatie i.p.v. op zwanger worden.
  • Zoek voor jullie beiden uit welk standje het lekkerst is om zo diep mogelijk te penetreren en spring niet meteen op na het liefdesspel. Even blijven liggen om de kleine zwemmertjes, die een wedstrijdje houden om als eerste op de juiste bestemming te komen, de tijd te geven is altijd beter.
  • Eet gezond en spoor je partner aan om dat ook te doen. Gebruik zo weinig mogelijk alcohol en tabak, eet veel groenten, weinig suikers en bewerkte voedingsmiddelen. Dit zal de kwaliteit van het sperma verbeteren.
  • Overleg met je arts of je nood hebt aan foliumzuur. Dit komt vooral voor in bladgroenten zoals spruitjes, peulvruchten, broccoli en producten uit volkoren granen. Een tekort aan foliumzuur kan problemen geven bij de ontwikkeling van het DNA en het vormen van de neuraalbuis. De neuraalbuis is de voorloper van de hersentjes en het ruggenmerg van de baby. Normaal gesproken sluit deze buis zich rond de zestiende dag van de zwangerschaps. De meeste vrouwen weten op dat moment zelfs nog niet dat ze zwanger zijn.
  • Stellen die glijmiddel gebruiken tijdens het vrijen moeten er op letten dat het geen zaaddodende ingrediënten bevat. Het is logisch dat de mogelijkheid op een zwangerschap hierdoor sterk verminderd wordt.
  • Zorg ervoor dat je gebit en je spijsverteringsstelsel in optimale conditie zijn want, hoe raar het ook mag klinken, dit kan ook een negatief effect hebben op zwanger worden.

Wanneer je ook besluit om weer zwanger te worden na een miskraam, weet dan dat de kans heel groot is dat het foetusje deze keer wel voldragen en geboren wordt. Geniet met volle teugen van elke zwangere dag en laat die angsten en twijfels daar waar ze horen; in het verleden.